Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni haluaisi syödä satokauden kasviksia – miten se onnistuu?

Talous
 
Sirpa Räihä HS
Keravan Citymarketissa ostoksia tekevä Terttu Lehtinen poimii mielellään nokkosia ja muita kausiherkkuja ruoaksi. Kasvukausien pohtiminen ei silti ole ensimmäisenä mielessä hedelmä- ja vihannestiskillä."Kotimaista yleensä otan, jos sellainen vaihtoehto on tarjolla", Lehtinen sanoo.
Keravan Citymarketissa ostoksia tekevä Terttu Lehtinen poimii mielellään nokkosia ja muita kausiherkkuja ruoaksi. Kasvukausien pohtiminen ei silti ole ensimmäisenä mielessä hedelmä- ja vihannestiskillä.
"Kotimaista yleensä otan, jos sellainen vaihtoehto on tarjolla", Lehtinen sanoo.

Keravan Citymarketin laarit ovat kukkuroillaan kiiltäviä paprikoita. Ne tulevat Hollannista.

"Otan keltaisia. Ne ovat punaisen tomaatin kanssa kivan näköisiä", Terttu Lehtinen kertoo.

Tomaateista Lehtinen valitsi kotimaisen, mutta paprikoissa ei tällä hetkellä ole valinnanvaraa.

Nyt on muodikasta syödä kotimaisia kausikasviksia. Siis vihanneksia, marjoja ja hedelmiä, joiden satokausi on meneillään.

Supermarketin valikoimista tätä ei helposti huomaa. Kotimaiset kurkut ja tomaatit ovat tietysti näkyvästi esillä, mutta hyllystä löytyy myös marokkolaisia ruusukaaleja, senegalilaisia papuja ja perulaista granaattiomenaa.

Entä onko kasvihuoneessa kasvatettu tomaatti tai kurkkukaan varsinaisesti kausikasvis? Niitähän on tarjolla yhtä lailla ympäri vuoden. Eikä tomaatti kasva kunnolla avomaalla edes kesällä. Onko kotimainen tomaatti siis kausivihannes mihinkään vuodenaikaan?

Vastaus riippuu siitä, keneltä kysyy.

Ravitsemustietoa jakavan Ruokatieto-sivuston rajanveto on tiukka. Kevään kausikasvisten listalta löytyvät vain avomaalla tähän aikaan satoa tuottavat lajit, kuten nokkonen, korvasieni ja raparperi. Talven listoille ovat päässeet hyvin säilyvät avomaan vihannekset: peruna, juurekset, kaali sekä kuivatut pavut ja herneet.

"Kasvihuonetuotanto kuluttaa aika paljon energiaa. Jos haluaa edistää ilmastoasioita, niin suosisin avomaalla tuotettuja kasviksia", perustelee projektikoordinaattori Sallaroosa Häme Ruokatieto-yhdistyksestä.

Kotimaisten viljelijöiden puolesta puhuva Kotimaiset kasvikset ry lisää kevään kausivihanneksiin kasvihuoneissa kasvatetut lajit, kuten kurkun, tomaatin ja erilaiset yrtit.

"Kasvihuonevihanneksillakin on selvä kausivaihtelu", sanoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

Sydäntalvella kasvihuonekasvatus vaatii paljon sekä lisävaloa että -lämpöä. Lisävaloa käytetään tosin silloinkin, kun se ei olisi enää välttämätöntä.

"Valo parantaa satoa. Isäni sai kasvihuoneestaan 1950-luvulla kurkkuja 15–20 kiloa neliöltä vuodessa. Nykyään tuotto voi olla parhaimmillaan 250 kiloa neliöltä", Jalkanen sanoo.

Kesällä kasvihuonetuotanto ei rasita ympäristöä ja sadot ovat suuria. Parhaana satokautena kasvihuonevihannesten hinnat laskevat jopa alle puoleen talven hinnoista.

Kausivihanneksia suosimalla voi siis ainakin jossain määrin säästää rahaa ympäristön suojelun ohella.

Aina tämä ei päde. Porkkana on kalleimmillaan heinäkuussa, kun naattien kera myytävät uuden sadon porkkanat tulevat kauppoihin. Sipuli taas on kalleimmillaan elokuussa.

Kausiajattelua voi soveltaa myös laajemmin.

Satokausikalenteri-palvelun perustaneen Samuli Karjulan mielestä tärkeintä on kasvisten kulutuksen kasvattaminen.

Hän on realisti. Suomen oma, väistämättä suppea kasvisvalikoima ei riitä, jos halutaan, että kasviksia syötäisiin suositusten mukaan eli puoli kiloa päivässä.

Karjula on tutkinut, mitä kotimaisia tai ulkomailta tuotuja vihanneksia ja hedelmiä kulloinkin on järkevää kuluttaa. Järkevyyttä hän on arvioinut taulukoimalla kasvisten edullisuutta muun muassa hinnan, vitamiinipitoisuuden, alkuperämaan satokauden ja hiilijalanjäljen mukaan.

"Katsannossa esimerkiksi espanjalainen appelsiini on talvella parempi vaihtoehto kuin kotimainen kasvihuonetomaatti."

Kotimainen ja avomaalla kasvanut olisi tietysti aina paras.

Toukokuussa Karjulan kausivihannekseksi pääsee vielä kotimainen vanhan sadon peruna. Se korvautuu vasta sitten, kun vastaavat ravintoarvot saa helposti yhtä edullisesta tuoreesta kasviksesta.

Karjulan menetelmällä kausikasvisten listaan pääsee eksoottisiakin makuja: Etelä-Euroopasta tuotuja sitruunoita toukokuussa, Etelä-Amerikasta tuotuja mangoja maaliskuussa.

"Jos ihmiset kuitenkin haluavat syödä mangoja, niin annamme suuntaviivoja siitä, mikä voisi olla järkevä aika", Karjula sanoo.

Karjulan mielestä kasvisten tuominen ei ole niin syntistä kuin jotkut ajattelevat. Suomalaisia vientituotteita Amerikkaan vienyt laiva saattaisi palata tyhjillään Suomeen, jos sillä ei olisi hedelmälastia kuljetettavanaan.

Sirpa Räihä HS
Erkki Laine valikoi Keravan Citymarketissa pussiin kotimaisia tomaatteja.
Erkki Laine valikoi Keravan Citymarketissa pussiin kotimaisia tomaatteja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat