Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japani kaipaa rakennemuutoksia ja onnea

Talous
 

Japani on viime vuosina pyrkinyt eroon pysähtyneestä talouskasvusta aktiivisella elvytyspolitiikalla.

Uusi talouslinja on nimetty pääministeri Shinzo Aben mukaan abenomicsiksi. Keskeinen tavoite on kääntää pitkään jatkunut hintojen laskukierre.

Japanin keinoina ovat keskuspankin löysä rahapolitiikka, elvyttäminen valtion kassasta ja rakenteelliset uudistukset. Rakenneuudistukset ovat tosin edenneet hitaasti.

Japani ei ole halunnut lähteä paikkaamaan työikäisen väestön vajetta maahanmuutolla. Naisten asema työmarkkinoilla on parantunut hitaasti.

Japani on ennenkin yrittänyt elvyttää tietään ulos talousongelmista.

"Osittain kyse on siitä, että pelkkä elvytys ei riitä, vaan maa tarvitsisi kipeästi rakenteellisia uudistuksia", sanoo Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Seija Parviainen.

Parviainen muistuttaa, että Japani on myös ollut tavattoman epäonninen. Kun Japani oli saamassa talouttaan nousuun, iski vuonna 2008 maailmanlaajuinen finanssikriisi.

Kun Japani oli elpymässä finanssikriisistä, maanjäristys ja sitä seurannut tsunami aiheuttivat Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden.

"Kun Japani oli jo toipumassa tästäkin koettelemuksesta, tuli ongelmaksi maailmantalouden kasvun hidastuminen, joka aiheutti ongelmia Japanin viennille ja sitä kautta koko taloudelle", Parviainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat