Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ekonomistit: Järki palaa korkomarkkinoille

Korkojen nousu halventaa osakkeita

Talous
 

Euroopan korkomarkkinat ovat normalisoituneet ja tervehtyneet, kuvailevat asiantuntijat valtion pitkien joukkovelkakirjalainojen viime päivien nousua.

Korkojen nousussa on "prosenttiharhaa". Suhteellinen nousu on satoja prosentteja, kun huhtikuussa Saksan kymmenen vuoden joukkolainan korko oli 0,05 prosenttia ja se on nyt 0,7 prosenttia. Suomen valtion kymmenen vuoden korot ovat nelinkertaistuneet 0,2 prosentista 0,8 prosenttiin.

Riippumattoman ekonomistin, MarketNoze-yhtiön osakkaan ja tutkimusjohtajan Roger Wessmanin analyysin mukaan nousukierre alkoi kuukausi sitten, jolloin monet sijoittajat alkoivat myydä joukkolainojaan.

"Se johtui siitä, että valtion lainojen tuotot olivat laskeneet alhaisiksi. Tilanteessa ei ollut mitään järkeä, kun viiden vuoden lainojen korot olivat selkeästi alle nollan."

Kun sijoittajat myivät lainoja, niiden hinnat laskivat, mikä johti korkojen nousuun. "Se aiheutti ketjureaktion ja puhkaisi kuplan. Nyt etsitään uutta korkotasoa, joka houkuttelee sijoittajia pitämään rahansa pitkissä valtionlainoissa."

Wessmanin mukaan koron nousu vahvistaa euron arvoa, mikä jarruttaa euroalueen talouskasvua. Dollariin verrattuna euro on edelleen varsin edullinen.

Korkojen nousu on heikentänyt osakkeiden arvoja. Esimerkiksi tiistaina osakkeet halpenivat selvästi Helsingin pörssissä.

Wessman muistuttaa, että korot ovat edelleen erittäin matalia ja osakkeet ovat arvokkaampia kuin vuosi sitten.

Hänen mielestään tilanteesta ei pidä huolestua. "Järkeä on palautunut valtion lainamarkkinoille, mutta korot ovat edelleen elvyttäviä."

S-Pankin päästrategin Vesa Engdahlin mielestä markkinoilla ei missään tapauksessa ole mitään paniikkia. "Realismi palaa markkinoille ja tilanne normalisoituu, sillä viime joulukuussa Saksan kymmenvuotinen korko oli 0,7 prosenttia", hän sanoo.

Hänen mukaansa nykyinen korko ei heijastele talouden perustekijöitä, sillä pitkän koron tason pitäisi määräytyä inflaation ja talouskasvun odotuksista.

"Perustekijöiden perusteella kymmenvuotisen koron pitäisi olla jossain yhden ja kahden prosentin välillä. Kevään nollakorko oli pitkälti Euroopan keskuspankin rahapolitiikan syytä", Engdahl sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat