Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n komissio aikoo antaa Suomelle vakavan varoituksen

Pääministeri Stubbin mielestä komission huomautus on vakava viesti Suomelle

Talous
 
Tuomas Selänne
Suomi on HS:n tietojen mukaan ainoa maa, jolle EU-komissio aikoo antaa varoituksen
Suomi on HS:n tietojen mukaan ainoa maa, jolle EU-komissio aikoo antaa varoituksen Kuva: Tuomas Selänne

Bryssel/Helsinki. EU-komissio aikoo keskiviikkona näpäyttää Suomea budjettikurisääntöjen rikkomisesta.

HS:lle puhuneiden EU-lähteiden mukaan komissio antaa Suomelle sapiskaa julkisen talouden vajeesta, joka ylittää EU:n määräämän kolmen prosentin rajan tänä vuonna jo toisena vuotena peräkkäin.

Julkisen talouden vaje tarkoittaa sitä, että kuntien ja valtion menot ovat suuremmat kuin niiden tulot. Vajeen kokoa suhteutetaan EU:n laskennassa Suomen bruttokansantuotteeseen.

Keskustan puheenjohtajan, hallitustunnustelija Juha Sipilän mukaan Suomen komissiolta saama "vakava varoitus" oli arvattavissa. "Varoitus ei vaikuta mitenkään meidän suunnitelmaan", Sipilä sanoi tiistai-iltana.

Sipilän mukaan Suomen talouden tilanne on "vakavampi kuin yleisesti ehkä ymmärretään".

"Jos näin jatketaan, ollaan Kreikan tiellä. Nyt pitää tehdä korjaavat liikkeet, mutta kyllä tästä varmasti selvitään."

Pääministeri Alexander Stubb (kok) kuvaili komission varoitusta "vakavaksi viestiksi".

"Meillä ei ole tällä hetkellä talouskasvua, työllisyystilanne on heikko, meillä on budjettialijäämä ja julkisen talouden tilanne on heikko", hän sanoi.

Suomen alijäämä oli viime vuonna 3,2 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen, ja tänä vuonna komissio ennustaa sen kipuavan 3,3 prosenttiin.

Myös Suomen julkisen velan määrä rikkoo EU:n sääntöjä eli kohoaa yli 60 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Komissio julkistaa keskiviikkona illansuussa maakohtaiset suositukset eli ohjeet siitä, millaisiin toimiin jäsenmaiden pitäisi ryhtyä taloutensa tasapainottamiseksi. Suomea koskevat moitteet tulevat tässä yhteydessä.

Suomi on ainoa maa, jolle komissio aikoo antaa varoituksen. Näpäytys on merkittävä myös siksi, että Suomi on kuulunut unionissa tiukan talouskurin saarnaajiin.

Komissiossa väännettiin vielä tiistaina illalla siitä, millaisiin jatkotoimiin komission pitäisi Suomen suhteen ryhtyä. Lopullisen päätöksen komissaarit tekevät luultavasti vasta kokouksessaan keskiviikkona aamulla.

EU-lähteiden mukaan yleinen mieliala on ollut, ettei Suomea haluta kovistella turhan tiukasti.

Vajeen ylitys ei ole vielä kovin suuri, ja muillekin sääntöjä rikkoneille jäsenmaille on aiemmin annettu liekaa. Komissio myös halunnee antaa Suomen uudelle hallitukselle aikaa tarttua toimiin. Jos hallitus esimerkiksi kykenee esittämään nopeasti uskottavia rakenneuudistuksia, ei maata välttämättä tarvitse panna komission erityistarkkailuun.

Komissiolla on oikeus panna EU:n talouskurisääntöjä rikkovat maat niin sanottuun liiallisen alijäämän menettelyyn. Komissio voi myös määrätä jäsenmaalle sakkoja, jos maa ei ryhdy tarvittaviin toimiin taloutensa vakauttamiseksi. Yksikään maa ei toistaiseksi ole saanut sakkoja.

Periaatteessa komission pitäisi jo panna Suomi tarkkailuluokalle, mutta luultavasti näin ei kuitenkaan vielä tehdä keskeneräisten hallitusneuvottelujen takia.

EU-lähteiden mukaan komissiolla täytyy olla kesäkuun loppuun mennessä käsitys siitä, millaisiin toimiin Suomen hallitus aikoo ryhtyä.

Suomen lisäksi euromaista ainoastaan Ranska, Espanja ja Portugal rikkovat komission ennusteen mukaan tänä vuonna kolmen prosentin alijäämärajan. Myös Suomen kasvu laahaa pahasti perässä muuta Eurooppaa.

Stubbin mukaan komission päätös lisää paineita tehdä säästöpäätöksiä vaalikauden alkupuolella.

Oikaisu: Uutisen grafiikassa kerrottiin ensin virheellisesti, että se kuvaisi julkisen velan osuutta bkt:sta. Oikein on julkisen velan määrän suhde bruttokansantuotteeseen.

Thierry Charlier / AFP
Alexander Stubb
Alexander Stubb
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat