Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan lähdöllä olisi arvaamattomat seuraukset – vaarallinen apatia leviää euroalueella

Talous
 
Louisa Gouliamaki AFP
Vasemmistolaisen Syrizan valtaannousu tammikuussa nosti Kreikan eurosta lähdön taas keskusteluun.
Vasemmistolaisen Syrizan valtaannousu tammikuussa nosti Kreikan eurosta lähdön taas keskusteluun. Kuva: Louisa Gouliamaki AFP

Välinpitämättömyyden tunne on hiipinyt euroalueelle.

Kreikka-neuvottelut polkevat paikallaan. Ilmapiiri on kiristynyt. Sekä velkojat että velallinen tuntuvat ajattelevan, että noista kiusankappaleista olisi mukava päästä jo irti.

Tilannetta kuvaa hyvin Saksan valtiovarainministerin Wolfgang Schäublen maanantainen kommentti. Kreikka voisi järjestää kansanäänestyksen lainaohjelmastaan, Schäuble tokaisi ennen euroryhmän kokousta.

Lausunto on todella radikaali, jos muistelee hieman menneitä.

Kun Kreikan entinen pääministeri Georgios Papandreou ehdotti vastaavaa vuonna 2011, se ajoi velkojat raivon partaalle. Hetkeä myöhemmin Papandreou joutui jättämään paikkansa.

Jos Kreikka lähtee eurosta, se joutuu myös lähtemään Euroopan unionista. Näin arvioi muun muassa Euroopan keskuspankki (EKP).

Silti yhä useampi tuntuu ajattelevan, että Kreikka on epämiellyttävä uloke, joka voidaan poistaa kirurgisen siististi.

Suomen todennäköisesti tuleva valtiovarainministeri Timo Soini (ps) sanoi äskettäin MTV:n haastattelussa, että kriisimaan eurosta eroaminen olisi kaikista "selkein ratkaisu".

On tietysti totta, että Kreikka ei enää ole entisen kaltainen uhka euroalueelle. Mutta jos Harvardin taloushistorian professori Niall Ferguson on oikeassa, euroalueella esiintyvä apatia perustuu yleiseen ajatusvirheeseen.

Ferguson ruoti viisi vuotta sitten Foreign Affairs -julkaisussa yhteiskunnallisten järjestelmien romahdusta. Ihmisillä on hänen mukaansa taipumus nojata selkeisiin tarinoihin todellisuutta tulkitessaan.

Suurille tapahtumille, kuten Rooman tuholle, ensimmäiselle maailmansodalle tai globaalille finanssikriisille on hahmotettu johdonmukaisia syy-seuraussuhteita vuosikymmenten tai -satojen takaa.

Myös eurokriisin tarina on selkeä. Kun kriisi iski viisi vuotta sitten, käytännössä mitään tukirakenteita ei ollut olemassa. Nyt on pankkiunioni, Euroopan vakausmekanismi ja EKP:n tukitoimet. Metsäpalon vaaraa ei enää ole, kuten entinen talouskomissaari Olli Rehn tykkää sanoa.

Fergusonin mukaan monimutkaisia talouspoliittisia kokonaisuuksia ei kuitenkaan pidä ajatella selkeiden tarinoiden kautta. Kompleksiset järjestelmät eivät muistuta Egyptin pyramideja vaan kuhisevaa termiittikekoa, alati muuttuvaa kokonaisuutta.

Ne ovat jatkuvasti "kaaoksen reunalla". Kehitys voi polkea pitkiä aikoja täysin paikallaan, sitten pyrähtää liikkeelle, nopeasti ja yllättäen.

"Romahdus ei saavu satojen vuosien kuluessa vaan yhtäkkiä, kuin varas yössä", Ferguson kirjoittaa.

Historian saatossa moni pysyväksi luultu järjestelmä on luhistunut nopeasti, professori muistuttaa.

Rooman imperiumi romahti yhden sukupolven aikana. Vuosisatoja kestänyt Ming-dynastia vaihtui anarkiaksi alle kymmenessä vuodessa. Neuvostoliitto katosi silmänräpäyksessä.

"Hyvin pieni muutos voi laukaista siirtymän tasapainosta kriisiin. Yksi hiekanjyvä saa koko kasan romahtamaan."

Kreikan eurosta ja unionista eroamisen vaikutuksia on turha liioitella.

On silti hyvä muistaa, että Euroopan unioni on juuri sellainen kompleksinen järjestelmä, johon Ferguson viittaa.

On mahdoton arvioida, mikä merkitys Kreikan poistamisella kokonaisuudesta olisi. Asiaan kietoutuvat niin geopolitiikka, finanssimarkkinoiden vakaus, euron kestävyys kuin unionin poliittinen yhtenäisyys.

Miten reagoisivat Britannian konservatiivit, Ranskan rasistit ja Italian populistit?

Entä mitä tuumisi Venäjä?

Onko mahdollista, että vuonna 2017 unioni olisi menettänyt kaksi jäsenmaata ja Ranskaa johtaisi Marine le Pen?

Kuten Ferguson sanoo, tyypillistä metsäpaloa ei ole olemassakaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat