Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanin tie uhkaa harmaantuvaa Suomea

Japani on näyttänyt, mitä väestön ikääntyminen voi tehdä maan taloudelle

Talous
 
Yuriko Nakao Reuters
Shizue Otori (kesk.), 94, jumppasi puisella käsipainolla vanhusten päivän liikuntatapahtumassa Tokiossa vuonna 2011.
Shizue Otori (kesk.), 94, jumppasi puisella käsipainolla vanhusten päivän liikuntatapahtumassa Tokiossa vuonna 2011. Kuva: Yuriko Nakao Reuters

Japanin menetetty vuosikymmen.

Japanin tauti.

Japanin tie.

Suomen talouden näkymissä esiintyvät yhä useammin varoittelevat esimerkit Japanista. Japanin talous on jumittanut jo yli kaksi vuosikymmentä, ja Suomen pelätään ajautuvan samantapaiseen pitkään hitaan kasvun aikaan.

Yhdeltä osin vertaus on ilmeinen.

Japani oli teollisuusmaista ensimmäinen, jossa työikäisen väestön määrä alkoi pienentyä väestön ikääntymisen takia. Suomi tulee seuraavana perässä.

Työikäisen väestön väheneminen on uusi tilanne nykyaikaisissa kehittyneissä kansantalouksissa. Siksi Japanin tila on huolestuttava esimerkki. Suomi toimii nyt toisena koelaboratoriona, jota muut maailman vanhenevat teollisuusmaat seuraavat.

Pahimmassa tapauksessa havaitaan, että työikäisen väestön kasvu on luonut kuplan investointeihin ja varallisuuden arvoon.

Pohja voi pudota, kun ihmiset huomaavat, että talous ei kasvakaan uudella väestörakenteella entiseen tapaan.

Toru Hanai Reuters
Iäkäs nainen työnsi rollaattoria Tokion Sugamon alueella.
Iäkäs nainen työnsi rollaattoria Tokion Sugamon alueella.

Suomen Pankin johtokunnan neuvonantajan Lauri Kajanojan mukaan ikääntyminen selittää paljon Japanin bruttokansantuotteen heikkoa kasvua.

"Jos katsotaan, miten talous on kehittynyt työikäisten määrään suhteutettuna, Japanin kehitys ei ole ollutkaan hirmuisen huonoa verrattuna muihin maihin", Kajanoja sanoo.

Artikkeliin liittyvät

Suomessa työikäisen väestön määrä väheni vuonna 2014 viidettä vuotta peräkkäin.

"Suomessa käänne on hyvin voimakas. Se on iso jarru talouskehitykselle", Kajanoja sanoo.

Ikääntymisen rajuus Suomessa aiheutuu siitä, että sodanjälkeiset ikäluokat olivat erityisen suuret verrattuna muihin maihin.

Osa Japanin talousongelmien syvyydestä on pantu keskuspankin hitauden piikkiin.

Kajanojan mielestä Euroopan keskuspankin rahapolitiikasta ei löydy sellaisia virheitä, joiden syyksi Suomen talouden heikkoutta voisi laittaa.

"EKP:n elvyttävä rahapolitiikka on tuntunut meillä enemmän kuin keskimäärin."

Kauppakamarin talouspoliittinen neuvonantaja Johnny Åkerholm sanoo, että Japanin ahdingon syy on ollut ensisijaisesti kyvyttömyys rakenteellisiin uudistuksiin.

Åkerholmin mukaan Japani on turvautunut aika ajoin talouden elvyttämiseen, mutta se ei ole tehonnut. Vaadittavat rakenteelliset uudistukset ovat jääneet tekemättä.

"Ei turboahtimen säätäminen tehoa, jos moottori on muuten rikki. Se on se ongelma, joka Japanin taloutta vaivaa."

Kyvyttömyys uudistuksiin ei ole Japanissa johtanut velkakriisiin kuten Kreikassa, vaikka Japanin julkinen velka on suurempi kuin Kreikan.

Japanin vientiyritykset ovat pärjänneet, ja kauppataseen alijäämiä on nähty vasta aivan viime vuosina. Japanin valtio ei siten ole rahoittanut velkaantumistaan pelkästään ulkomaisella velalla vaan ennen kaikkea kotitalouksien ja yritysten säästämisellä.

Se on ollut sekä siunaus että kirous. Rahoituskriisiä ei ole syntynyt, mutta toisaalta ilman kriisiä ei ole myöskään pystytty tarpeellisiin uudistuksiin.

Suomi on Japanin tavoin vientimaa, mutta Suomen viennin määrä on pudonnut jyrkästi Nokian ja metsäsektorin vaikeuksien vuoksi. Velkaantuminen on rahoitettu Suomessa paljolti ulkomailta. Siksi velkaantumisen rajat voivat tulla vastaan nopeammin kuin Japanissa.

"Minulla on sellainen vuosien varrella vahvistunut näkemys, että maassa kuin maassa, Suomi mukaan lukien, pystytään tekemään vaikeita päätöksiä vain silloin kun on akuutti kriisi. Japanissa kriisiä ei ole koskaan syntynyt, koska kotimaista rahaa on riittänyt", Åkerholm sanoo.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen varoittaa näkemästä Japanin ongelmissa liikaa yhtäläisyyksiä Suomen tilanteeseen.

"Japani on omanlaisensa tarina", Heiskanen sanoo.

Tärkeä ero on Heiskasen mukaan se, että Japanin talouskasvun pysähtymiseen on liittynyt kiinteästi deflaatio eli hintojen lasku. Se hidastaa talouden vauhtia. Euroalueella tai Suomessa deflaatiosta ei ole kärsitty yhtä pahasti.

Yhden opetuksen Heiskanen kuitenkin Japanin talousongelmista tarjoaa.

"Jos julkista taloutta ei sopeuteta talouden tilanteeseen, velkakierre jatkuu ja pahenee."

Ennusteiden mukaan Suomen velkaantuminen jatkuu ja kiihtyy, jos mitään muutoksia ei tehdä. Ikääntymisen vaikutukset näkyvät velkaantumisessa entistä enemmän 2020-luvulla.

Ikääntyminen näkyy Suomen Pankin pitkän aikavälin talousennusteessa, jossa vuosien 2014–2030 talouskasvuksi povataan keskimäärin vain yhtä prosenttia.

Tyypillisesti ikääntymisen vastalääkkeeksi tarjotaan rakenteellisia uudistuksia, jotka lisäävät ihmisten halua työntekoon.

Tällaisia keinoja ovat nopeammat opiskeluajat, työttömyystukien "kannustavuuden" lisääminen, välivuosien pitämisen vaikeuttaminen ja kotihoidon tuen kutistaminen. Työvoimaa voidaan lisätä myös maahanmuutolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat