Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verovaroilla tehtäviin miljardiostoksiin muutoksia

Työrikoksiin syyllistyneet jäisivät tarjouskilpailun ulkopuolelle

Talous
 

Julkisilla varoilla tehtäviin hankintoihin on luvassa tiukennuksia ja lievennyksiä.

Valtio, kunnat ja muut julkisen vallan käyttäjät voivat tulevaisuudessa huomioida paremmin ostostensa työllisyys- ja ympäristönäkökohdat. Julkisten varojen väärinkäytösten torjuntaan on kuitenkin tiedossa tiukennuksia, kaavailee hankintalain muutostarpeita pohtinut työryhmä.

Julkiset hankinnat ovat Euroopassa ja Suomessa miljardiluokkaa. Komission arvion mukaan julkisten hankintojen kokonaisarvo on EU:ssa on noin 1 800 miljardia vuodessa. Esimerkiksi Suomessa ne ovat noin 33 miljardia euroa vuodessa.

Lakiuudistuksen taustalla ovat julkisia hankintoja koskevat EU-direktiivimuutokset, jotka tulee saada Suomessa voimaan viimeistään keväällä 2016.

Työ- ja elinkeinoministeriön työryhmä luovutti lakiehdotuksen työministeri Lauri Ihalaiselle (sd) keskiviikkona.

Julkisissa hankinnoissa pitää Ihalaisen mukaan voida varmistaa, että palveluja tuottavien yritysten lakisääteiset asiat ovat kunnossa. Tämä on tärkeää väärinkäytösten ja harmaan talouden torjumiseksi.

Tämä tarkoittaa käytännössä, että uuden tilaajan pitää vaatia tarjouskilpailun voittaneelta tietoja lainvoimaisista tuomioista. Voittaneen yhtiön palveluksessa olevat tilaavat otteen omasta rikosrekisteristään ja antavat sen ostajalle.

Julkisia varoja käyttävä ei voi tilata tavaraa tai palveluja yritykseltä, jonka johto tai päätösvaltaa käyttävät ovat saaneet vankeustuomion esimerkiksi järjestäytyneeseen rikollisryhmään osallistumisesta, lahjuksen antamisesta, veropetoksesta, työturvallisuusrikoksesta tai kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä.

Työryhmä lisäsi listaan yhden varsin yleisen rikoksen: työrikokset, joita ovat esimerkiksi työturvallisuus- ja työaikasuojelurikokset.

Työryhmän mukaan kilpailutuksessa voi ottaa uuden lain aikana huomioon laadulliset ja sosiaalisetkin näkökohdat. Työryhmä uskoo tämän tukevan pienten ja paikallisten palveluntuottajien toimintamahdollisuuksia.

Tämä tarkoittaa, että sosiaaliset kriteerit tai innovaatio- ja ympäristöpoliittiset näkökohdat voitaisiin huomioida kilpailutuksissa paremmin. Ostaja saa ottaa huomioon esimerkiksi tuotteen koko elinkaaren vaikutukset.

Lisäksi työryhmä ehdottaa selviä korotuksia kansallisiin kynnysarvoihin eli kilpailutusta vaativiin kokonaissummiin. Esimerkiksi tavara- ja palveluhankintojen raja nousisi 30 000 eurosta 60 000 euroon.

Kuntien sosiaali- ja terveyspalveluhankintojen raja nousisi 100 000 eurosta 300 000 euroon. Tällöin on järjestettävä tarjouskilpailu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat