Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli 33 000 autoa kutsutaan Suomessa korjauksiin

Talous
 
ANTTI HÄMÄLÄINEN
Toyotan tiedossa ei ole, että kolareissa tiettyjen autojen turvatyynyt olisivat toimineet viallisesti, vaikka se teoriassa on mahdollista. Kuvan valkoinen Toyota ja BMW kolaroivat Vuosaaren sillalla vuonna 2006.
Toyotan tiedossa ei ole, että kolareissa tiettyjen autojen turvatyynyt olisivat toimineet viallisesti, vaikka se teoriassa on mahdollista. Kuvan valkoinen Toyota ja BMW kolaroivat Vuosaaren sillalla vuonna 2006. Kuva: ANTTI HÄMÄLÄINEN

Japanilaisvalmistajien Toyota- ja Nissan-merkkisiä autoja kutsutaan korjauksiin Suomessa yhteensä jopa 30000. Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Yle.

Korjauskutsujen syynä on vika Takatan valmistamissa autojen turvatyynyissä. On mahdollista, että turvatyynyjä aktivoivaan patruunaan pääsee kertymään kosteutta, mikä saattaa laukaista turvatyynyn aiheetta. Samasta syystä turvatyynyt saattavat toimia viallisesti törmäystilanteessa.

"On teoriassa mahdollista, että turvatyynyjen täyttyminen ei tapahdu suunnitellulla tavalla. Tällaisia onnettomuuksia ei ole tullut Toyotan tietoon, mutta voi olla, että turvatyynyissä on ollut joissakin törmäystilanteissa häikkää. Tietoon ei ole tullut sellaistakaan, että turvatyynyt olisivat lauenneet aiheettomasti, ei Suomessa tai muuallakaan", kertoo Toyotan tiedotuspäällikkö Kalle Kalaja HS:lle.

Kalajan mukaan Toyotan Suomen maahantuonnissa saatiin tietää turvatyynyjen ongelmista keskiviikkona, ja että asia on havaittu laadunvalvonnan yhteydessä.

Toyota kutsuu korjattaviksi vuosimallien 2003–2007 Corolla-, Yaris-, Avensis Verso- sekä Picnic-mallit. Kyseisiä autoja on Suomessa kaikkiaan 21400 ja näistä autoista vaihdetaan turvatyynyn laukaisupatruuna matkustajan puolelta.

Kuljettajan puolen turvatyyny sen sijaan korjataan Toyotan vuosimallien 2003–2005 Yaris-, RAV4- sekä Hilux-malleista. Näitä autoja on Suomessa 1869 kappaletta.

Osassa automalleja korjataan sekä kuljettajan että edessä matkustavan turvatyynyt.

Toyotan lisäksi korjattavaksi kutsutaan Nissanin vuosina 2004–2006 valmistetetut Xtrail-, Almera- ja Tino-mallit. Näitä autoja on Suomessa Ylen mukaan 10360 kappaletta.

Kutsukirjeitäautojen omistajille lähetetään sitä mukaa, kun merkkikohtaisille korjaamoille saadaan tarvittavia vaihto-osia, työohjeet sekä varmistettua riittävä kapasiteetti.

Ensimmäiset kutsukirjeet lähtevät postiin Kalajan mukaan lähiviikkoina. Korjausrumbaan kuluu kaiken kaikkiaan aikaa kuukausia.

"Toivotaan, että ne, jotka kirjeen saavat, eivät jättäisi asiaa sikseen, vaan tulisivat käymään korjaamolla ja osat vaihdettaisiin, vaikkei kyseessä olekaan mikään akuutti tilanne", Kalaja sanoo.

Kirjeessäkerrotaan, mihin on otettava yhteyttä korjausajan varaamiseksi. Jos korjattavana on kuljettajan turvatyyny, operaatioon menee Kalajan mukaan aikaa alle tunti.

"Matkustajan puolen turvatyynyssä on vähän enemmän hommaa: operaatio vie muutaman tunnin, riippuen auton mallista. Mutta ajan pystyy varaamaan niin, että korjaamolle saapuessa auto saadaan heti työn alle", Kalaja lupaa.

Maailmanlaajuisesti turvatyynyjä korjataan yksin Toyotalla 5,1 miljoonasta autosta. Kyseessä ei kuitenkaan ole mittavin tähänastinen korjaustoimenpide. Vuonna 2012 Toyota kutsui korjattavaksi yhteensä 7,4 miljoonaa autoa, joista 25800 Suomessa. Tuolloin korjattiin sähköisten ikkunannostimien katkaisijoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat