Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrityksillä on yliopistoista luja ote – yliopistojen oma väki vähemmistössä hallituksissa

Yli puolet hallitusten jäsenistä on yliopistojen ulkopuolelta

Talous
 
Kari Pullinen
Aalto-yliopiston hallituksen kaikki jäsenet ovat yliopiston ulkopuolisia.
Aalto-yliopiston hallituksen kaikki jäsenet ovat yliopiston ulkopuolisia. Kuva: Kari Pullinen

Elinkeinoelämän ja muiden ulkopuolisten tahojen edustajilla on jo vankka ote yliopistoista.

Niukka enemmistö yliopistojen ylimpien päättävien elinten eli hallitusten jäsenistä edustaa elinkeinoelämää ja esimerkiksi kuntia sekä kulttuuria. Myös hallitusammattilaisia on mukana päättämässä ylimmän opetuksen, tutkimuksen ja yliopistojen kolmannen tehtävän eli yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen päälinjoista.

Yliopiston oma väki, kuten professorit, muu henkilöstö ja opiskelijat, ovat yhteenlaskettuna vähemmistössä.

Ulkopuolisten osuus hallituksissa vahvistui vuonna 2010 voimaan tulleen lain seurauksena.

Uuden yliopistolain mukaan julkisoikeudellisten yliopistojen hallitusten jäsenistä vähintään 40 prosentin täytyy olla ulkopuolisia. Myös hallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan on oltava tästä joukosta.

Kaikki ovat ulkopuolisia maan kahdessa säätiöyliopistossa: Aalto-yliopistossa ja Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Hallitusten tunnetuimpia nimiä ovat esimerkiksi Aallon Matti Alahuhta, Helsingin yliopiston Jorma Ollila, Lappeenrannan teknillisen yliopiston Jyri Häkämies, Hankenin Björn Wahlroos ja Tampereen teknillisen yliopiston Sixten Korkman.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK vaati äskettäin keskittämään yliopistojen voimavaroja niin, että Suomessa olisi 3–4 huippuyliopistoa. Linjaus herätti epäilyjä, että EK ajaa vain "omien" yliopistojensa asioita.

"Hallituksessa valvotaan tietysti lähtökohtaisesti oman yliopiston etua – toimimatta ketään vastaan", sanoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Häkämiehen mukaan yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat kokonaisuus, jonka täytyy olla kansainvälisesti elinvoimainen.

"Ei ole yhdenkään yliopiston etu, että rahoitus pirstaloituu liian pieniksi puroiksi", vakuuttaa päällekkäisyyksien purkua kannattava Häkämies.

Hallitusten ulkopuolisten tehtävä on Häkämiehen mukaan katsoa, että opetus ja tutkimus tuottavat koko yhteiskunnan tarvitsemaa ja entistä monitieteisempää osaamista.

"Pahimmat pelot eivät ole toteutuneet", arvioi Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen, kun puhe on ulkopuolisten tulon vaikutuksista.

Peloilla Koikkalainen viittaa arvioihin, joiden mukaan ulkopuoliset intressit muuttaisivat yliopistot keinotekoisiksi liikeyrityksiksi. Tuolloin niiden tieteellinen luonne kärsisi.

"Ilmeisesti hallituksiin on valittu akateemisen maailman hyvin tuntevia ulkopuolisia", hän sanoo.

Koikkalaisen mukaan on luontevaa, että esimerkiksi Lapin yliopiston hallituksessa on matkailuelinkeinon edustus, koska yliopistossa opetetaan ja tutkitaan myös matkailua.

Yhtenä mahdollisena hankaluutena Koikkalainen pitää ristikkäisiä lojaliteetteja. Niitä syntyy, kun samoista voimavaroista kamppailevien yliopistojen hallituksissa on mukana samoja vaikutusvaltaisia järjestöjä.

Toisaalta ulkopuoliset ovat Koikkalaisenkin mukaan tuoneet linjakkuutta ja selkeyttä hallituksiin, joissa tiedekunnat tapasivat ennen riidellä keskenään.

Opetusministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen arvioi, että ulkopuoliset ovat ammattimaistaneet hallitusten toimintaa ja parantaneet yliopistojen strategista ajattelua niin tavoitteissa kuin taloudessakin.

Hallitusjäseniä sitoututetaan myös palkkioin, jotka vaihtelevat jonkin verran. Helsingin yliopistossa puheenjohtajalle maksetaan 30 000 euroa vuodessa, kun taas Hankenissa luottamustoimista ei palkita.

Lisätietoa ulkopuolisten jäsenten merkityksestä on luvassa ensi vuonna yliopistouudistuksen vaikuttavuusarvioinnista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat