Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arabimaiden lentoyhtiöt puskevat USA:n taivaalle

Amerikkalaisyhtiöt syyttävät kilpailun vääristämisestä tukien avulla

Talous
 
ARND WIEGMANN / REUTERS
Lentoyhtiö Etihad kertoi uudesta Etihad Regional -yhtiöstä Zürichissä viime vuonna.
Lentoyhtiö Etihad kertoi uudesta Etihad Regional -yhtiöstä Zürichissä viime vuonna. Kuva: ARND WIEGMANN / REUTERS

Amerikkalaiset lentoyhtiöt yrittävät estää sen, että arabimaiden lentoyhtiöt alkaisivat hallita Yhdysvaltain markkinoita.

Torstaina kongressin edustajainhuoneen lakivaliokunta vaati presidentti Barack Obamalta vastausta siihen, saavatko ulkomaiset lentoyhtiöt omien maidensa hallituksiltaan tukia, jotka vääristävät kilpailutilannetta.

Perjantaina Abu Dhabista kotoisin oleva Etihad Airways kävi vastaiskuun ja syytti Yhdysvaltain hallitusta siitä, että se on tukenut kolmea amerikkalaista lentoyhtiötä yli 70 miljardilla dollarilla vuoden 2000 jälkeen, kertoi uutistoimisto AFP.

Kyse on ilmasodasta amerikkalaisten lentoyhtiöiden American Airlinesin, Deltan ja Unitedin sekä arabimaiden lentoyhtiöiden Emiratesin, Etihadin ja Qatar Airwaysin välillä. The Foreign Policy -lehden mukaan arabimaiden lentoyhtiöillä on nyt 252 suoraa lentoa viikossa Abu Dhabista, Dohasta ja Dubaista kymmeneen amerikkalaiskaupunkiin.

Suunnitteilla on myös lisää lentoja Yhdysvaltoihin Euroopan kautta.

Amerikkalaisyhtiöistä monet yhdistyivät pakon edessä vuoden 2008 finanssikriisin seurauksena. Viime vuonna kolme suurinta amerikkalaista lentoyhtiötä teki kuitenkin AFP:n mukaan yhdeksän miljardia dollaria voittoa.

The Foreign Policy -lehden mukaan amerikkalaisyhtiöiden uuden nousun taustalla oli se, että lentoyhtiöt kieltäytyivät lisäämästä kotimaan lentoja ja saattoivat nostaa hintoja. Neljä suurinta lentoyhtiötä hallitsee 80:a prosenttia lentoyhtiöiden kaikista istuinpaikoista. Uudet kilpailijat muuttavat tilanteen.

Muodollisesti kyse on nyt siitä, millaisia tukia arabimaiden yhtiöt saavat hallituksiltaan ja voiko Yhdysvaltain hallitus niiden perusteella rajoittaa kilpailua amerikkalaisyhtiöiden kanssa. Kongressi vaatii Obaman hallinnolta vastauksia kilpailutilanteen vääristymiseen ensi tiistaihin mennessä.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat