Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömyysrahat uhkaavat loppua ilman lisämaksuja

Palkansaajien pitää maksaa lisää työttömyysmaksuja, mikä vaikeuttaa palkkaneuvotteluja

Talous
 
Anni Reenpää / Lehtikuva
Työnhakija TE-toimistossa Antinkatu 1 Helsingissä 15. toukokuuta 2015.
Työnhakija TE-toimistossa Antinkatu 1 Helsingissä 15. toukokuuta 2015. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Työttömyys lisääntyy niin kiivaasti, että työntekijöiltä ja työnantajilta perittävä työttömyysvakuutusmaksu ei enää riitä niihin työttömyyskorvauksiin, joihin se on tarkoitettu, kuten esimerkiksi ansiosidonnaiseen päivärahaan.

Fakta

Ansiosidonnaisen rahoittaja

 Työttömyysvakuutusrahasto on lakiin perustuva työmarkkinaosapuolten hallinnoima laitos, jonka keräämillä rahoilla rahoitetaan pääasiassa ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

 Se vastaa muun muassa työttömyys- ja koulutuspäivärahojen, työvoimapoliittisen aikuiskoulutuksen ja vuorottelukorvausten menoista niiltä osin, joilta valtio ja yksittäiset työttömyyskassat eivät ole vastuussa.

 Suomessa toimii 31 työttömyyskassaa, joista 29 on palkansaajien ja kaksi yrittäjien.

Nykyinen maksu ei riitä, vaikka sitä korotettiin tämän vuoden alussa.

Työttömyysvakuutusrahasto antoi viime viikolla sosiaali- ja terveysministeriölle arvion, että työttömyysvakuutusmaksua pitää korottaa ensi vuonna noin yhden prosenttiyksikön verran, jotta rahat riittäisivät. Korotus toisi lisää rahaa noin 750 miljoonan, mutta samalla se leikkaisi palkkoja noin 375 miljoonalla eurolla.

"Tämän korotuksen pitäisi ensi vuonna riittää", sanoo Työttömyysvakuutusrahaston toimitusjohtaja Janne Metsämäki.

Korotus heikentää Suomen kykyä nousta talouskurjuudesta, sillä se lisää yritysten kustannuksia samaisella noin 375 miljoonalla eurolla. Tämä siksi, että työttömyysvakuutusmaksusta puolet maksaa palkansaaja ja puolet työnantaja. Koko kansantalouden ostovoimaa korotus ei leikkaa, sillä raha menee työttömien käyttöön.

Palkansaajien työttömyysvakuutusmaksu nousisi 0,65 prosentista 1,15 prosenttiin palkasta. Työnantajien maksu on nyt 0,80 prosenttia noin kahteen miljoonaan euron palkkasummaan ja 3,15 prosenttia sen ylittävältä osalta. Työnantajien keskimääräinen maksu nousisi 0,50 prosenttiyksikköä.

Rahasto joutui viime vuonna ensimmäistä kertaa historiansa aikana ottamaan velkaa, sillä sen vuosia keräämä puskurirahasto hupeni, kun työttömyys paheni ennakoitua rankemmin. Finanssivalvonnan luvalla rahasto ottaa velkaa myös tänä vuonna. Rahastolla on valtuutus ottaa velkaa 1,5 miljardia euroa.

Käytännössä korotuksesta päättävät työmarkkinoiden keskusjärjestöt, vaikka virallisen esityksen korotuksen vaatimasta lakimuutoksesta tekeekin sosiaali- ja terveysministeriö.

Järjestöt aikovat päättää työttömyysvakuutusmaksusta samalla, kun ne neuvottelevat syksyllä 2013 sovitun keskitetyn palkkaratkaisun jatkovuodesta kesäkuun 15. päivään mennessä. Virallisesti neuvottelut palkkaratkaisusta alkoivat keskiviikkona.

Korotus hankaloittaa neuvotteluja merkittävästi, sillä palkansaajapuoli on linjannut, että ratkaisu ei saa laskea palkansaajien ostovoimaa. Tänä vuonna palkat nousevat keskitetyn ratkaisun takia 0,4 prosenttia. Seuraava ratkaisu tuskin on tätä korkeampi.

Palkankorotus voi ehkä olla niin pieni, että se kattaa juuri ja juuri hintojen nousun vaikutuksen. Neuvotteluissa pitäisi siis löytyä jokin keino, jolla korvataan työttömyysvakuutusmaksun korotuksen palkkapussia leikkaava vaikutus. Katseet suuntautuvat pian nimitettävän uuteen hallitukseen ja sen veropäätöksiin, joista odotetaan tukea palkkaratkaisussa.

Hallituksella on muutama keino, jolla se voi helpottaa palkansaajien ja työnantajien työttömyysvakuutusmaksua. Se voi heikentää työttömyysturvaa, mutta tällöin lakiehdotusten pitäisi olla valmiita jo syksyllä, jotta ne saadaan voimaan ensi vuoden alusta. Aikataulu voi olla liian tiukka.

Valtio on helpottanut muutamia vuosia työnantajien ja palkansaajien taakkaa maksamalla ne lomautettujen päivärahat, jotka normaalioloissa olisi maksettu työttömyysvakuutusmaksuista. Tämä tietäisi yli sadan miljoonan euron lovea valtion kassaan. Jos tämä jatkuu, korotustarve vähenee 0,2 prosenttiyksikköä ja jäljelle jää 0,8 prosenttiyksikön korotus. Näin velkataakkaa siirretään Työttömyysvakuutusrahastolta valtiolle.

"Jotakin tälle pitää tehdä. Nouseeko maksu vai leikataanko työttömyysturvaa, mitä ei oikein ehdi tehdä? Tämä ei ole yksinkertaista. Ollaan tilanteessa, jossa ei ole olemassa hyviä vaihtoehtoja", sanoo hallitusneuvos Esko Salo sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat