Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finavia hakee korvauksia vakuutusyhtiöstä

Valtionyhtiön johdannaistappioiden korvaukset salaisessa välimiesmenettelyssä

Talous
 
Kari Savolainen
Kari Savolainen

Valtionyhtiö Finavia hakee miljoonien eurojen johdannaistappioilleen jälleen uutta maksajaa. Helsingin Sanomien tietojen mukaan yhtiön sisäiset selvitykset ovat paikallistaneet johdannaistappioiden tekijöiksi kaksi entistä johtotason henkilöä, joiden vastuuvakuutuksesta Finavia yrittää saada korvauksia.

Johdon vastuuvakuutukset on aikoinaan myöntänyt If, joka ei ole suostunut Finavian vaateisiin. Vakuutusriita käsitellään sen vuoksi salaisessa välimiesoikeudessa, joka antanee päätöksensä johdannaiskorvauksista kesäkuun lopussa.

Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla, että valtion kokonaan omistama lentokenttäyhtiö yrittää saada isoja korvauksia takavuosien johdannaisseikkailusta entiseltä tilintarkastusyhtiöltään. Finavia vaatii enintään 70 miljoonan vahingonkorvauksia tilintarkastusjätti Deloitte & Touche Oy:ltä, koska johdannaisista ei raportoitu riittävän selkeästi ja ajoissa tilinpäätöksissä.

Tilintarkastusyhtiö on kiistänyt kanteen vaatimukset. Se katsoo olleensa huolellinen sekä noudattaneensa hyvää tilintarkastustapaa.

Finavian hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi sanoo, että välimiesoikeudessa käsitellään kysymystä miljoonakorvauksista. Lisäksi kahta entistä johtotason henkilöä kohtaan on esitetty vahingonkorvausvaatimukset, mutta ei käynnistetty oikeusprosesseja.

"Vaatimukset on perustelua suunnata sinne, missä on vastuunkantokykyä", Tiuraniemi viittaa johdannaistappioitten suuruuteen.

Yksittäiseltä entiseltä johtotason henkilöltä olisi saatavissa ehkä muutamia satoja tuhansia euroja. Tähän mennessä johdannaistappioita on kuitenkin realisoitunut jo 12 miljoonaa euroa, minkä lisäksi laskennallisia tappioita oli vuoden vaihteessa noin 60 miljoonaa euroa.

Tästä on kyse

 Valtionyhtiö Finavian sisäisten ohjeiden mukaan johdannaisten käyttö on sallittua vain suojaustarkoituksessa.

 Finaviassa oli tehty tästä huolimatta myös voittoa tavoittelevia johdannaisia.

 Ne ovat menneet tappiolle kymmeniä miljoonia euroja.

Välimiesmenettelyssä asian käsittely, asianosaistiedot ja asiassa annettava välitystuomio eivät ole julkisia.

Tiuraniemi sanoo, että välimiesoikeuden tuomion julkistamisesta ei ole tehty päätöstä.

Finavian nykyinen toimitusjohtaja Kari Savolainen kertoo, että sisäisten selvitysten mukaan tappiolliset johdannaiskaupat eivät ole hyödyttäneet ketään finavialaista. Epäilyjä suoranaisista väärinkäytöksistä ei yhtiössä ole.

Osa Finavian hallituksen jäsenistä on kummastellut sitä, että johdannaissopimukset tehnyt johtotason henkilö oli aiemmin töissä johdannaiset hänelle myyneessä pankissa.

Suurimman osan johdannaisista myi Finavialle silloinen Sampo Pankki eli nykyinen Danske 2009–2011.

"Kyllähän pankit näitä tietenkin tekevät hyötyäkseen itse", Savolainen sanoo.

Savolaisen arvion mukaan Finavia oli ostanut johdannaisia alun perin sen vuoksi, että se suojaa isot lainansa koronnousua vastaan. Kun korot lähtivätkin laskuun, suojausten laskennalliset tappiot muuttuivat nopeasti suuriksi.

Vuonna 2012 Finavia huomasi, että osa johdannaisista olikin hyödyttömiä.

"Ne olivat sellaisia, että pankki voikin sanoa sopimuksen irti, jos korot nousevat", Savolainen sanoo.

Tämän vuoksi Finavia luokitteli noin puolet johdannaisista ei-suojaaviksi eli spekulatiivisiksi. Sekä suojaavien että ei-suojaavien johdannaisten laskennalliset tappiot olivat vuodenvaihteessa 30 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat