Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskakin pyrkii eroon ongelmaisesta STX:stä

Ranskan valtio etsii osittain omistamalleen Saint-Nazairen telakalle uutta pääomistajaa

Talous
 
Stephane Mahe Reuters
Laivanrakentaja työskenteli Saint-Nazairen telakalla alkuvuodesta. Valmisteilla on maailman suurimpiin kuuluva Royal Caribbean -yhtiön Oasis-luokan risteilyalus.
Laivanrakentaja työskenteli Saint-Nazairen telakalla alkuvuodesta. Valmisteilla on maailman suurimpiin kuuluva Royal Caribbean -yhtiön Oasis-luokan risteilyalus. Kuva: Stephane Mahe Reuters

Eteläkorealaisen laivanrakentajan STX:n jälkien paikkailu Euroopan telakkateollisuudessa jatkuu.

Suomesta STX on jo häipynyt, mutta Ranskassa se on edelleen enemmistöomistajana risteilyaluksiin erikoistuneella Saint-Nazairen telakalla maan luoteisosassa.

STX omistaa Saint-Nazairen telakasta 64 prosenttia. Loput osakkeista on Ranskan valtion hallussa.

Ranskan valtio on parhaillaan samoissa ongelmissa kuin Suomen valtio oli vielä vuosi sitten.

Ranskan valtio haluaa eroon talousongelmiin juuttuneesta STX:stä, mutta se ei halua lunastaa telakkaa kokonaan itselleen. Se haluaa löytää pääomistajaksi toimialan teollisen osaajan, jonka taloudellinen pohja on vankempi kuin STX:llä.

Suomessa valtio onnistui hakuprosessin jälkeen löytämään partnerikseen vanhan saksalaisen perheyhtiön Meyer Werftin. Viime vuoden elokuussa kumppanit ilmoittivat ostavansa yhdessä Turun telakan, siten että valtiolle tuli 30 prosenttia ja Meyerille 70 prosenttia.

Toukokuun alussa Meyer yllätti Suomen valtion ottamalla haltuunsa koko telakan, vaikka alkusuunnitelmien mukaan valtion piti olla siinä mukana useita vuosia.

Ranskan valtion tilanne Saint-Nazairen kohdalla on hankalampi. Toistaiseksi ostajaehdokkaaksi on mainittu vain toinen eteläkorealainen yhtiö, Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, eli DSME.

DSME olisi omistajana tosin huomattavasti vankempi kuin STX. DSME on tilastojen mukaan maailman toiseksi suurin ja Etelä-Korean suurin laivanrakentaja.

Se on myös onnistunut luovimaan Etelä-Korean telakkayhtiöistä parhaiten läpi laivanrakennuksen huonojen vuosien. Sen saamat tilaukset ovat olleet kasvussa, vaikka tuloksenteon kanssa on ollut vaikeuksia.

Maailmanlaajuinen taantuma on rokottanut tasaisesti kaikkien telakkayhtiöiden tuloksia. Kun varustamot ovat ongelmissa, ne ovat tilanneet vähän laivoja ja tinkineet hinnoista.

Esimerkki tinkimisestä on maailman suurimman konttivarustamon Maersk Linen tuore suurtilaus, jonka sai DSME.

Maersk tilaa 11 megaluokan alusta vain 130 miljoonan euron kappalehintaan. Hintaa on pidetty toimialalla huomattavan halpana. Se osoittaa, että markkinoiden alavireisyys jatkuu.

Saint-Nazairen tilannetta seurataan kiinnostuneena Turussakin. Mikäli siellä saadaan asiat kuntoon, Ranskan telakka on jatkossakin vakava kilpailija risteilijärakentamisessa.

Toistaiseksi DSME:n johto on ilmoittanut vasta tutkivansa mahdollisuutta ostaa STX:n osuus Saint-Nazairesta.

DSME ja STX ovat osin naimisissa keskenään. Niitä yhdistää Etelä-Korean valtion kehityspankki KDP, joka omistaa 48 prosenttia STX:stä ja 32 prosenttia DSME:stä.

KDP on patistanut kahta telakkayhtiötään jopa fuusioon, mutta pörssinoteerattu DSME ei halua STX:ää vaivoikseen alentamaan osakekurssia.

Yhteistyötä kuitenkin tiivistettäneen. KDP:n tuella STX:n aiempi pääjohtaja Jung Sung-lee nimitettiin äskettäin DSME:n johtoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat