Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Usko dollarihegemoniaan horjuu

Talous
 
Annukka Oksanen
Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

Dollari on jo vajaat kymmenen prosenttia heikompi suhteessa euroon kuin se oli maaliskuussa. Keinahdus on oppikirjamainen esimerkki suhdanteiden aaltoliikkeestä ja siitä, kuinka sijoituskohteissa kaikki on suhteellista.

Finanssikriisin jälkeen Yhdysvallat pääsi nopeammin jaloilleen kuin Eurooppa, joka jäi vellomaan eurokriisiin. Yhdysvaltojen keskuspankkielvytys pukkasi talouden vauhtiin. Alkoi kasvu ja dollari vahvistui. Tahtiero Eurooppaan on ollut selvä.

Nyt dollari on heikentynyt parisen kuukautta. On alettu puhua jo "dollarihegemonian" murtumisesta. Maaliskuuhun mennessä dollari ehti vahvistua yhdeksän kuukautta yhteen kyytiin suhteessa euroon.

Heikentymisen taustalta löytyy monia syitä.

Kuluneella viikolla dollarin heikentymistä selitettiin esimerkiksi Yhdysvaltojen vaisuna jatkuvalla vähittäismyynnillä. Näin, koska Yhdysvalloissa on pantu paljon toivoa amerikkalaiskuluttajiin. Kotitalouksien kulutuksen osuus Yhdysvaltojen bruttokansantuotteesta on 70 prosenttia.

Yhdysvaltain talouskasvu hidastui alkuvuodesta 0,2 prosenttiin. Se tarkoittanee, että keskuspankki aloittaa koronnostot aikaisintaan aivan loppuvuodesta. On jo niitäkin, joiden mielestä koronnostoja ei tule tänä vuonna ollenkaan.

Samaan aikaan Euroopassa näkyy yhä selvempiä merkkejä kasvun vauhdittumisesta. Euroopan keskuspankki elvyttää velkakirjaostoillaan ja vanhat kriisimaat ovat saaneet talouttaan kuntoon.

Euroopan kohentuminen alkaa näkyä yritystenkin tasolla. Tuloskauden analysoijat ovat laskeneet, että valtaosa eurooppalaisyrityksistä kasvatti liikevaihtoaan ja paransi tulostaan alkuvuonna, kun taas Yhdysvalloissa kävi toisinpäin. Euroopan nousua on odotettu markkinoilla pitkään, mutta silti se on ollut monille yllätys.

Kaikki tämä ei suinkaan tarkoita, että Yhdysvalloilla olisi alkanut mennä ratkaisevasti huonommin. Sen sijaan Yhdysvaltojen suhteellinen asema on heikentynyt.

Nyt sijoittajat ja analyytikot miettivät, ovatko Yhdysvaltojen talous ja dollari pitäneet vain hengähdystauon, vai onko kyse isommasta suunnanmuutoksesta.

Annukka Oksanen
annukka.oksanen@gmail.com
Kirjoittaja on talouteen ja politiikkaan erikoistunut vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat