Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa valttina verotus, Ruotsissa uusiutuva energia

Kilpailu datakeskussijoituksista on kovaa. Suomella ja Ruotsilla on monia samoja vahvuuksia.

Talous
 
Tor Björn Minde
Tor Björn Minde

Maailmassa on tarve noin sadalle uudelle suurelle datakeskukselle vuodessa lähivuosina, laskee apulaisprofessori Tor Björn Minde Luulajan teknillisestä yliopistosta.

Tiedon määrä verkossa kasvaa räjähdysmäistä vauhtia. Johonkin tietoa pitää myös varastoida, ja siksi datakeskusten markkinat kasvavat nopeasti.

Minden mukaan visio voisi olla, että Ruotsiin sijoittuisi vuoteen 2020 mennessä 30–40 datakeskusta. "Se on unelma, tästä ollaan vielä hyvin kaukana", Minde sanoo.

Koska datakeskukset ovat suuria investointeja ja tuottavat verotuloja, on kilpailu niistä kova.

Suomen ovat valinneet suurista yrityksistä muun muassa hakukoneyhtiö Google, venäläinen hakukone Yandex ja it-yritys Microsoft. Ruotsissa toimii kymmenisen merkittävää datakeskusta, Facebookin lisäksi muun muassa IBM ja Tieto. It-jätti Apple kertoi vastikään avaavansa datakeskuksen Tanskassa.

Sijoituspäätöksiä tuntevat painottavat, että sijoituspaikan valinnassa painaa kokonaisuus. Maiden suotuisuutta datakeskusten sijoituspaikkana on tarkastellut muun muassa kiinteistöjätti Cushman & Wakefield. Se rankkasi vuoden 2013 listauksessaan Ruotsin sijalle kolme ja Suomen sijalle yhdeksän 30 maan tarkastelussa.

Molempien vahvuuksiin kuuluu viileä ilmasto, vakaa maaperä sekä luotettava poliittinen ja oikeudellinen järjestelmä. Ruotsin etu esimerkiksi Suomeen verrattuna on, että energialähteet ovat laajemmin päästöttömiä. Suomessa heikkous on muun muassa riippuvaisuus Venäjästä energiantuotannossa ja kaapeliyhteyksien rajallisuus, raportti arvioi.

Kaapeliyhteydet ovat tosin jo parantumassa, sillä valtio-omisteinen Cinia rakentaa uutta merikaapeliyhteyttä Suomen ja Saksan välille. Nyt kaikki Suomen dataliikenne kulkee Ruotsin kautta. Saksa-yhteys nopeuttaa tiedonkulkua. "Kyse on muutamista millisekunneista, mutta jo se on yrityksille tärkeää", sanoo liikenne- ja viestintäministeriön johtaja Laura Vilkkonen.

Hän pitää Suomen vahvuutena myös sitä, ettei Suomella ole Ruotsin FRA-lainsäädännön kaltaista verkkotiedustelulainsäädäntöä, joka antaisi viranomaisille mahdollisuuden seuloa dataliikennettä.

FRA-lakia muistuttavaa lakia on ehdotettu myös Suomeen.

Ruotsissa Suomen kilpailuvalttina mainitaan yksityisyydensuojan sijaan verotus: Suomessa suurien datakeskusten sähkövero on laskettu muun teollisuuden tasolle. Ruotsissa sähkö on viime aikoina ollut verraten edullista, mutta datakeskukset maksavat yhä muuta teollisuutta korkeampaa veroa. Asiaa on pohdittu selvitysryhmässä viime vuodesta. "Suomessa osataan tehdä päätöksiä. Täällä vain keskustellaan satoja vuosia, tyypillisesti ruotsalaista", Minde sanoo.

Elina Kervinen HS
Luulaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat