Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jäänne metsäteollisuuden kultakaudelta

Talous
 

Kotkan keskustassa toimiva Kotkamills on epätavallinen metsäteollisuusyhtiö, sillä sen tuotevalikoima on jonkinlainen jäänne puunjalostuksen kultakaudelta.

Yhtiö valmistaa sahatavaraa, selluloosaa, hierrettä, laminaattipaperia ja päällystettyä aikakauslehtipaperia.

Raaka-aineita ovat kuusitukki, kuusipaperipuu ja sahanpuru. Työntekijöitä on puolen tuhatta.

Kotkan tehtaat ovat Stora Enson suomalainen alkukoti. Tehtaan perusti Hans Gutzeit, joka rakensi Kotkaan sahan vuonna 1872. Se toimii yhä, tosin moneen kertaan korjattuna ja uudistettuna.

Sahaa kutsutaan edelleen Norjan sahaksi, sillä Gutzeit oli norjalainen.

Ruskean laminaattipaperin tehdas kyllästää hartsilla, ja lopputuotetta käytetään muun muassa vanerin ja keittiökalusteiden pinnoitteena. Päällystetylle aikakauslehtipaperille painettiin takavuosina Helsingin Sanomien Kuukausiliitettä.

Stora Enso ei saanut Kotkan tehtaita kunnolla kannattamaan, ja yhtiö myi – todellisuudessa lahjoitti – tehtaat amerikkalaiselle sijoitusyhtiölle OpenGatelle.

Sijoitusyhtiö ei ollut kiinnostunut investoimaan tuotantoon, vaan koetti lypsää laitoksista mahdollisimman paljon rahaa. Maaliskuussa OpenGate myi tehtaat suomalaiselle pääomasijoittajalle MB Rahastojen perustamalle Eaglelle. Kauppahintaa ei ole kerrottu, mutta kovin korkea se ei ole.

Kotkamillsin toimitusjohtaja, diplomi-insinööri Markku Hämäläinen, 53, on toisen polven paperimies. Hän on nähnyt sekä hyviä että huonoja projekteja kotimaassa ja ulkomailla. Kokemuksen ja realismin puutteeseen Kotkan hanke ei kaadu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat