Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sata miljoonaa pakkauskartonkiin

Kotkamills lopettaa paperinteon ja hakee uutta kasvua kartongista

Talous
 
Juha Metso
Toimitusjohtaja Markku Hämäläinen esittelee virvoitusjuomamukeihin käytettävää pahvia.
Toimitusjohtaja Markku Hämäläinen esittelee virvoitusjuomamukeihin käytettävää pahvia. Kuva: Juha Metso

Eihän tästä mitään voi tulla. Kuinka usein olette kuullut tämän väitteen, toimitusjohtaja Markku Hämäläinen?

"Vaikka kuinka monta kertaa, mutta ääni on muuttunut kellossa. Sijoittajat uskovat projektiimme", hän vastaa.

Hämäläinen, 53, on johtanut vasta pari kuukautta Kotkassa toimivaa metsäteollisuusyhtiötä Kotkamillsiä, joka on käynnistänyt suuren investointiohjelman tuotantosuunnan vaihtamiseksi.

Kotkamills siirtyi maaliskuun alussa amerikkalaiselta pääomasijoittajalta OpenGatelta takaisin suomalaiseen omistukseen. Uusi omistaja on pääomasijoittaja MB Rahastojen perustama yhtiö Eagle Industries.

Tulevan vuoden aikana Kotkamills käyttää sata miljoonaa euroa projektiin, jolla päällystettyä aikakauslehtipaperia valmistava kone muutetaan ajamaan kotelo- ja elintarvikekartonkia. Uuden tuotannon on määrä käynnistyä ensi vuoden juhannuksena.

Yhtiö luopuu aikakauslehtipaperista siksi, että painopaperin kysyntä hiipuu viiden prosentin vuosivauhtia.

Sata miljoonaa on iso raha yhtiölle, jonka liikevaihto on 260 miljoonaa euroa, ja käyttökate on kuusi miljoonaa euroa.

Vanhan omistajan tyylillä investointi ei olisi onnistunut, mutta MB Rahastot ovat panneet yhtiön taseen uuteen uskoon. Taseen loppusumma on 200 miljoonaa euroa, josta puolet on omaa rahaa. "Rahoituslaskelmat on tehty sen mukaan, että kaksi ensimmäistä vuotta voivat mennä todella surkeasti. Siitä huolimatta yhtiö ei mene nurin", Hämäläinen sanoo.

Viime ajat ovat olleet Hämäläiselle rankkoja. Hän on kiertänyt ympäri Eurooppaa hakemassa rahaa yhtiön investointiohjelmalle ja vakuuttanut sijoittajille, että heidän rahansa eivät katoa taivaan tuuliin.

Samaan aikaan hän neuvotteli laitetoimittajien Valmetin ja Bellmer Vaahdon kanssa ehdoista, joilla ne myyvät koneita Kotkamillsille.

Hämäläinen on yllättynyt siitä, kuinka vaikeaa investointirahan saaminen on.

Julkisuudessa pankit kehuvat, että hyviin kohteisiin riittää rahaa, mutta todellisuus on toista. Kotkamills myi sijoittajille joukkovelkakirjoja, joiden korko on kovempi kuin normaalin pankkilainan.

Investointi sisältää merkittäviä riskejä, minkä vuoksi monet ovat epäilleet hankkeen mielekkyyttä. Kotkamills pyrkii kartongissa korkeimpaan laatuluokkaan, mikä vaatii tekijöiltään taitoa ja kokemusta. Kartonkiin pakataan muun muassa savukkeita, kosmetiikkaa, alkoholipulloja ja elintarvikkeita.

Suurimmat riskit eivät kuitenkaan liity tekniikkaan vaan markkinointiin. Potentiaalisia asiakkaita on tuhansia, ja ne ovat kaukana Kotkasta.

Koneen kapasiteetti on 400 000 tonnia, mutta suurtuotannon etuja on vaikea saavuttaa. Usein tilaukset ovat pieniä, joskus vain muutamia satoja kiloja kartonkiarkkeja. Myynnin ja logistiikan hallinta vaativat suuria ponnistuksia.

"MB-rahoituksen asenne on turvallinen. Siinä on otettu huomioon, että hinnat saattavat laskea ja kustannukset nousta eikä konetta saada myytyä täyteen, ja se seisoo tilauspulassa. Omistajan lähtökohta on todella realistinen."

Kotkamillsin suuret kilpailijat Metsä Board, Stora Enso ja itävaltalainen Mayr-Melnhof ovat vakiinnuttaneet markkina-asemansa kymmeniä vuosia sitten, eivätkä ne päästä tulokasta helposti reviireilleen.

Hämäläisen taktiikka perustuu siihen, että asiakkaat haluavat aina vaihtoehtoja.

"Meillä ei ole varaa aloittaa hintasotaa, joten olemme mielellämme hyvä kakkostoimittaja. Markkinan kasvu antaa meille tilaa eikä meidän tuotteemme ole pois kenenkään muun tilauskirjoista. "

Jyrki Iivonen HS
Kotka

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat