Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Facebook asuu ruotsalais­metsän reunassa – pohjoinen ilmasto jäähdyttää datahalleja

Facebook toi datakeskusvillityksen Ruotsin Luulajaan. Nyt siellä kerrotaan tarinaa vihreän talouden viileästä onnelasta. Datayhtiöille tarjoillaan valmista pakettia.

Talous
 
Löytyykö profiili Facebookin datakeskuksesta?
Löytyykö profiili Facebookin datakeskuksesta?
HS vieraili Facebookin datakeskuksessa Ruotsin Luulajassa. Viiden jalkapallokentän kokoinen halli toimii vesivoimalla ja se jäähdytetään kylmällä ulkoilmalla. Yhtiön vanhat datakeskukset toimivat vielä hiilivoimalla, mutta Luulajassa päästöt ovat vähäiset. Luulajassa jo toista datakeskustaan kaupunkiin rakentavasta jättiyrityksestä iloitaan. Koko seutu koetetaan nyt brändätä datakeskuksille ideaalina sijoituspaikkana. Toimittaja: Elina Kervinen, kuvaus: Magnus Laupa, leikkaus: Arttu Luhtala

Villitys alkoi täältä, Datavägeniltä.

Pari kilometriä Luulajan keskustan ulkopuolella, luonnonsuojelualueen kupeessa, seisoo kooltaan noin viiden jalkapallokentän kokoinen peltihalli, ruma kuin mikä.

Vain kolme pientä sinistä lippua sisäänkäynnin vieressä osoittaa, että jättiyritys Facebook asuu norrbottenilaisen metsän reunassa.

Sisällä hallin uumenissa tuhannet ja tuhannet palvelimet vilkkuvat päälletysten ja vierekkäin, kun 1,4 miljardia Facebookin käyttäjää tykkää kaikenlaisesta maailman eri kolkissa.

Täältäkö löytyvät myös suomalaisten peukutukset ja profiilit?

Ei se ole ihan niin yksinkertaista, sanoo Joel Kjellgren, datakeskuksen johtaja. Superlatiivit viuhuvat, kun selvästi ylpeä isäntä esittelee tiluksiansa. Välillä joku potkii ohi sinisellä potkulaudalla.

"Juuri tietyn Facebook-profiilin rakentamisessa voi olla satoja jollei tuhansia palvelimia mukana eri datakeskuksista", Kjellgren selittää.

Magnus Laupa
Facebookin vuonna 2011 avattu datakeskus Luulajassa on jättiyrityksen ainoa Yhdysvaltojen ulkopuolella. Sitä johtaa Joel Kjellgren.
Facebookin vuonna 2011 avattu datakeskus Luulajassa on jättiyrityksen ainoa Yhdysvaltojen ulkopuolella. Sitä johtaa Joel Kjellgren.

Facebookin datahalli numero 1 kohoaa Luulajan keskustan ulkopuolella, luonnonsuojelualueen kupeessa.
Facebookin datahalli numero 1 kohoaa Luulajan keskustan ulkopuolella, luonnonsuojelualueen kupeessa.

Facebookin 2013 avattu datakeskus Luulajassa on jättiyrityksen ainoa Yhdysvaltojen ulkopuolella.

Yhdysvalloissa sillä on kolme omaa datakeskusta. Viereiselle tontille Facebook rakentaa nyt jo toista suunnilleen yhtä suurta, mutta modernimpaa datahallia. Se on tarkoitus avata lähiaikoina.

Luulajalle Facebookin sijoitukset ovat iso asia. Niiden ja kovan työn ansiosta Pohjois-Ruotsista on sukeutumassa datakeskusten viileä ja vihreä onnella. Niin ainakin Luulajassa halutaan uskoa.

"Aluksi matkustimme paljon ja koputtelimme oville. Viime aikoina puhelimet ovat alkaneet soida ja meiltä kysytään, miten datakeskuksen voi saada alueelle", sanoo The Node Pole -yrityksen toimitusjohtaja Erik Lundström muutaman kilometrin päässä keskustassa.

Node Pole on yksi esimerkki ruotsalaisten kovista myyntihaluista. Osin alueen yritysten ja kuntien omistama neljän työntekijän nyrkkipaja perustettiin pari vuotta sitten kertomaan sijoittajille ulkomailla, että juuri tänne tuli Facebook – ja niin olisi monien muidenkin datakeskusten syytä tulla.

Node Polen myyntipuheessa valtteja ovat vihreä vesivoima ja edullinen energia.

"Kyse on enemmän kuin kaupungista sijoituspaikkana. Kyse on ajatustavasta", sanoo Anne Graf, joka vastaa Node Polen markkinoinnista.

Ajatustapa on punainen matto: kun yritys harkitsee sijoittuvansa Ruotsiin ja Luulajan seudulle, on paikkakunnalla valmis paketti tarjolla. Rakennusluvat järjestyvät, yhteydet alihankkijoihin, yliopistolle ja päättäjiin ovat olemassa. Sijoittajalle osataan kertoa oitis, kuinka kauan markkinoille pääsy kestää.

Grafin mielestä datakeskussijoituksia ei pidä myydä yksinomaan kovilla faktoilla, vaan tuotemerkkinä ja mielikuvilla kuin kuluttajatuotetta.

Brändäys vaikuttaa tuottavan tulosta.

Facebookin lisäksi viereisessä Bodenissa aloitti hiljattain toimintansa kaksi muuta datahallia. Toinen on virtuaalivaluuttayhtiö KnC Minerin datakeskus ja toinen tiloja vuokraavan Hydro66. Keskusteluja käydään useiden muidenkin kanssa.

Samantyyppistä datakeskussijoitusten paketointia on viritelty myös Suomen puolella, muun muassa Business Oulussa.

The Node Pole -yrityksen Anne Grafin työtä on myydä datakeskussijoituksia maailmalle.
The Node Pole -yrityksen Anne Grafin työtä on myydä datakeskussijoituksia maailmalle.

Luulajassa myyntityössä tuntuu The Node Polen lisäksi olevan mukana koko liike-elämä, yliopisto ja poliitikot. Samaa ilosanomaa kerrotaan kaikkialla. "Facebook muutti koko pelin", sanoo elinkeinoelämää edustavan Luleå Näringslivin toimitusjohtaja Matz Engman.
Suuren tuotemerkin tulo Luulajaan on tarkoittanut, että asukkaat ja yritykset ovat alkaneet uskoa kaupunkiinsa. He uskaltavat sijoittaa ja palkata.

Nykyäänhän täällä on vähän suurkaupunkitunnelma, Engman hehkuttaa.

"Hyvästä ravintolasta ei saa enää pöytää samana iltana."

Suomea tuntevan Engmanin kokemus on, etteivät Googlen datakeskuksen vaikutukset Haminassa ole olleet yhtä suuria. "Kyse on myös erilaisista yrityksistä. Facebook on sosiaalinen yritys, joka haluaa olla mukana ympäröivässä yhteiskunnassa."

Datakeskusinto näkyy myös teknillisellä yliopistolla, jonka hakijamäärät ovat kasvaneet selvästi. Kampukselle ollaan nyt rakentamassa datakeskustoimintoja tutkivaa laboratoriota, jollaisia ei juuri ole Euroopassa.

Tarkoituksena on tutkia muun muassa alan suurinta haastetta: miten energiasyöppöjen datakeskuksien päästöt saadaan vähenemään tiedon määrän vain kasvaessa, sanoo apulaisprofessori Tor Björn Minde.
Tavoitteena ovat koko elinkaareltaan nollapäästöiset keskukset. "Sellainen on vielä monien vuosien päässä."

Miksi Facebook sitten valitsi juuri Luulajan?

Kjellgren esittelee datakeskuksen jättikokoisia tuulettimia, jotka imevät ilmaa ulkoa. Luulajaan houkutteli muun muassa pohjoinen viileys, joka auttaa säästämään jäähdytykseen kuluvaa energiaa ja kustannuksia, hän sanoo.

Ehkä vieläkin tärkeämpää oli silti vakaa sähköntarjonta. Luulajassa on ollut paha sähkökatkos viimeksi 1970-luvulla, ja Facebook saa sähkönsä kahdesta eri verkosta.

"Pystyimme jättämään 70 prosenttia varavoimaa tarjoavista dieselgeneraattoreista rakentamatta. Se on iso säästö", Kjellgren sanoo.

Bonusta oli myös, että keskus voi toimia pelkällä vesivoimalla.

Konsulttiyhtiö Gartner arvioi muutamia vuosia sitten, että ICT-teollisuus tuottaa globaalisti yhtä suuret päästöt kuin ilmailu, kaksi prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Datakeskusten osuus ICT-alan potista oli tuolloin noin neljänneksen.

Facebook saikin ensimmäisten Yhdysvaltojen-keskustensa perustamisen yhteydessä ympäristöjärjestöiltä nuhteita saastuttavan hiilivoiman käytöstä. Edelleen noin puolet sen kaikkien datakeskusten energiasta tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla. Luulajassa on silti toisin, ja keskuksen avaamisen jälkeen Greenpeace on maininnut Facebookin yrityksenä, joka on ottanut suuria ympäristöaskelia.

Luulajassa odotetaan nyt toisen datahallin avaamista ja toivotaan Facebookilta jo kolmatta.

Datakeskuksen johtaja Kjellgren ei uskalla luvata suuria. Maapala kyllä olisi olemassa.

Elina Kervinen HS
Luulaja

Täsmennys: Jutussa kerrottiina aiemmin, että Facebook aloitti toimintansa Luulajassa 2011. Datakeskusta alettiin rakentaa 2011 ja se aloitti toimintansa 2013.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat