Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupan merkkien valmistaminen auttoi kasvamaan

Elintarvikeyrityksille kaupan merkkien valmistaminen takaa laajan jakelun

Talous
 
Kirsti Karttunen

Vaikka kaupan merkkien valmistaminen on huutokauppaa halpuudesta, voi mahdollisuus niiden valmistamiseen olla tärkeä etenkin pienille yrityksille.

Kauppa voi luvata tuotteelle tietyn jakelulaajuuden, eli valmistaja saa tuotteen nopeasti osaksi kaupan kattavia valikoimia eikä sitä tarvitse markkinoida.

"Vaikka Suomessa pienillekin merkeille annetaan mahdollisuus, ei kattaviin valikoimiin pääseminen ole nopeaa. Ja vaikka tuotteen saisikin hyllyyn, niin sen saaminen ulos kaupasta vaatii markkinointia. Myynnissä tuotteen myymäläpeitto on puoli ruokaa, mutta viime kädessä kuluttaja päättää, mikä tuote sen ansaitsee", sanoo Helsingin Myllyn toimitusjohtaja Miska Kuusela.

Helsingin Myllylle kaupan merkkien valmistaminen on ollut kasvun tukijalka.

Myllärin-tuotemerkistä tunnettu yritys valmistaa muun muassa Keskon tuotemerkin Pirkan sekä SOK:n Kotimaista-tuotemerkin viljatuotteita. Myllärin- tuotteita on noin 70, kaupan merkkien tuotteita Helsingin Mylly valmistaa noin kahtakymmentä.

Vähittäiskaupan lisäksi yritys myy viljatuotteita muun muassa elintarviketeollisuuteen.

Helsingin Myllyn kaikesta liiketoiminnasta kaupan merkkien tuotteiden osuus on nykyisin kymmenisen prosenttia, vähittäiskaupan osuus liiketoiminnasta on kolmannes.

"Nyt kaupan merkkien osuus on suhteellisesti pienempi, koska muun myynnin määrä on kasvanut, erityisesti viennissä", Kuusela sanoo.

Meijerituotteita valmistava Juustoportti on tehnyt kaupan omien merkkien tuotteita jo 15 vuotta.

Toimitusjohtaja Timo Keski-Kasari on samaa mieltä siitä, että kaupan merkkien valmistaminen on pienemmälle yritykselle hyvä asia.

"Ne tuovat runkokuormaa ja toimivat kustannuksien jakamisessa", hän sanoo.

"Se on jakkaran viides jalka. Hyvä olemassa ja olemme tyytyväisiä, mutta yritys ei voi olla kokonaan sen varassa. Nyt on pyritty siihen, että omatkin siivet kantavat."

Juustoportilla kaupan merkkien osuus tuotannosta on suurin piirtein 20 prosenttia.

Nyt se valmistaa SOK:lle Kotimaista-tuotemerkin maustamatonta jogurttia ja ranskankermaa sekä Pirkka-viiliä ja -persikkarahkaa.

Elintarviketeollisuuden johtaja Heli Tammivuori ei tiedä yhtään suomalaista yritystä, joka olisi julkisesti ilmoittanut, ettei osallistu kaupan merkkien valmistamiseen.

"Toki on tapauksia, ettei vain voida olla mukana. On tosiasia, että ne kuuluvat markkinaan ja ovat osa kilpailua", Tammivuori sanoo.

Ruokakaupan näkökanta asiaan on yksinkertainen.

"Jos kuluttaja on kiinnostunut kaupan merkeistä, niin silloinhan toimijoidenkin kannattaa olla", SOK:n valikoimajohtaja Ilkka Alarotu toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat