Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustan Valio-hanke herättää ihmetystä

Professori Kuoppamäki: "Tämä kuulostaa ihan paluulta 1980-luvulle"

Talous
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Professori Petri Kuoppamäki hämmästelee keskustan kaavailemia muutoksia kilpailulainsäädäntöön.
Professori Petri Kuoppamäki hämmästelee keskustan kaavailemia muutoksia kilpailulainsäädäntöön. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Keskustan kaavailemat muutokset kilpailulainsäädäntöön herättävät ihmetystä. "Kilpailuoikeuden näkökulmasta ne ovat kummallisia", sanoo Aalto-yliopiston yritysjuridiikan professori Petri Kuoppamäki. Hän on erikoistunut kilpailuoikeuteen. "Tässä on tapahtunut looginen ajatteluvirhe", Kuoppamäki sanoo.

Iltalehti kertoi perjantaina keskustan ajavan hallitusneuvotteluissa niin sanottua Lex Valiota, jolla helpotettaisiin kilpailuviranomaisten hampaisiin joutuneen maitojätin asemaa. Asiaa käsitellään hallitusneuvotteluiden biotalousryhmässä.

Artikkeliin liittyvät

HS:n tietojen mukaan ryhmän keskustalaiset jäsenet ovat neuvotteluissa voimakkaasti ajaneet muutoksia siihen, miten kilpailuviranomaiset määrittelevät relevantin markkina-alueen.

Valio sai viime kesänä 70 miljoonan euron sakon määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä. Markkinaoikeuden mukaan Valio syyllistyi perusmaitojen markkinoilla saalistushinnoitteluun, jolla se yritti ajaa tanskalaisen Arlan pois Suomen markkinoilta. Valio on valittanut asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kilpailuvirasto määritteli, että perusmaidoissa relevantti markkina-alue on Suomi.

Keskustan hallitusneuvottelijat haluaisivat kuitenkin laajentaa markkina-alueen Euroopan laajuiseksi, jotta Valio voisi paremmin kilpailla ulkomaisia jättimeijereitä kuten Arlaa vastaan. Näin ollen Valiota ei voisi syyttää Suomessa määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä.

Professori Kuoppamäki muistuttaa, että markkina-alueen määrittely ei ole poliittinen linjaus. Kyseessä on tutkimukseen perustuva tosiasia, joka määritellään tutkimalla tuottajien, kaupan ja kuluttajien toimintaa.

Perusmaidot pilaantuvat nopeasti ja niiden kuljettaminen on kallista. Vaikka Arla on tuonut Suomeen jossain vaiheessa pieniä määriä ulkomaista perusmaitoa, se ei ole juuri mennyt kaupaksi. Suomessa juodaan lähes pelkästään Suomessa lypsettyä maitoa. Myös Arlan maito on suomalaista.

"Ei lakia säätämällä voi määritellä tosiseikkoja. Markkina-alueen määrittelyn muuttaminen lailla on sama asia, kun lailla määrättäisiin, että kaikkien savolaisten tulee olla yli 190 senttiä pitkiä", Kuoppamäki sanoo.

Kansallisten poikkeusten tekeminen kilpailulakiin on ylipäätään ongelmallista. Suomen kilpailulaki on harmonisoitu EU-kilpailulain kanssa. EU-mailla on kansallista liikkumavaraa, mutta poikkeuksien täytyy olla vähintään yhtä tiukkoja kuin EU:n kilpailulaki. Markkina-alueen määrittelyn räätälöinti Valion tarpeisiin olisi selvä lievennys.

Jos Suomi helpottaisi yhden yrityksen asemaa, se saatettaisiin myös arvioida protektionistiseksi toimenpiteeksi.

"Tämä kuulostaa ihan paluulta 1980-luvulle", Kuoppamäki sanoo.

Hän muistuttaa myös siitä, että korkein hallinto-oikeus käsittelee parhaillaan Valion valitusta saalistushinnoittelusta. "Vallan kolmijaon kannalta voi vain ihmetellä tämän harjoituksen ajoitusta", Kuoppamäki sanoo.

Hallitusneuvotteluiden biotalousryhmässä on esillä monta muutakin asiaa, jotka liittyvät maataloustuottajien asemaan.

Jos maidon kiintiöjärjestelmästä luovuttaisiin, Valion ei tarvitsisi myydä raakamaitoa omakustannehintaan kilpailijoilleen. Kilpailuvirasto määritteli kiintiöt yli 10 vuotta sitten Valion yrityskaupan ehtona.

Relevantti markkina-alue liittyy myös siihen, että maataloustuottajien piirissä on virinnyt ajatuksia kahden tuottajien omistaman lihayhtiön eli Atrian ja HKScanin yhdistymisestä. Yhdessä nämä kaksi olisivat niin suuri toimija Suomessa, että kilpailuviranomaiset saattaisivat puuttua yhdistymiseen.

Lisäksi keskustalaiset ovat halunneet edistää maatalouden tuottajaorganisaatioiden muodostamista vastapainoksi vahvalle päivittäistavarakaupalle. Esillä on ollut myös kauppa-asiamiehen viran perustaminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat