Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rahankeräys internetissä saattaa helpottua

Ministeriön lakiluonnos ehdottaa osakeantiesitteen alarajan nostoa 3,5 miljoonaan euroon

Talous
 
sami kero hs
"Avaamme oman lainapalvelun kesän jälkeen", Invesdorin toimitusjohtaja Lasse Mäkelä kertoo. Yhtiö on joukkorahoittanut osakeanteja Pohjois-Euroopassa vuodesta 2012.
"Avaamme oman lainapalvelun kesän jälkeen", Invesdorin toimitusjohtaja Lasse Mäkelä kertoo. Yhtiö on joukkorahoittanut osakeanteja Pohjois-Euroopassa vuodesta 2012. Kuva: sami kero hs

Joukkorahoituksella kerättävään osakeantiin ei tarvitse tehdä osakeantiesitettä, jos annilla kerättävä rahamäärä jää alle 3,5 miljoonaan euroon. Nyt vastaava yleinen raja on 1,5 miljoonaa euroa.

Tämä on selkein muutos, jolla valtiovarainministeriö (VM) pyrkii tuoreessa lakiluonnoksessaan edistämään laina- ja sijoitusmuotoista joukkorahoitusta Suomessa.

Artikkeliin liittyvät

Rajaa halutaan nostaa, koska nykyisin Finanssivalvonnan (Fiva) vaatimusten mukaisen osakeantiesitteen tekeminen voi maksaa jopa satatuhatta euroa.

Silloin moni suhteellisen pieni joukkorahoituksella kerättävä osakeanti jää järjestämättä jo pelkän esitekustannuksen takia.

Myös yrityksille suunnattu lainamuotoinen joukkorahoitus kuuluu lain soveltamisalaan.

Lakiluonnos lähetettiin perjantaina lausuntokierrokselle viranomaisille, etujärjestöille ja markkinatoimijoille.

Tavoitteena on, että hallitus antaisi lakiesityksen eduskunnalle syksyllä.

Tyypillisesti joukkorahoituksella kerätään internetissä suhteellisen pieniä summia suurelta joukolta ihmisiä.

VM:n lakiluonnoksessa keskitytään ennen kaikkea siihen, miten tavalliset ihmiset voisivat osakeanneilla ja lainaa antamalla rahoittaa pieniä kasvuyhtiöitä.

"Emme halua kuristaa toimialaa, vaan tuoda sääntelyllä uskottavuutta tälle rahoitusmuodolle", lakiluonnosta valmistellut neuvotteleva virkamies Aki Kallio VM:n rahoitusmarkkinaosastolta selittää hankkeen tarkoitusperiä.

Toinen luonnoksen tärkeä muutos on joukkorahoituksen välittäjän aseman parantaminen.

Osakeanteja järjestelevälle joukkorahoitusvälittäjälle toimintakelpoisuudeksi riittää luonnoksen mukaan se, että yhtiöllä on 50 000 euron pääoma ja että se maksaa tuhannen euron vuotuisen maksun Finanssivalvonnalle. Lisäksi lailla määrätyt välittäjäjohdon koulutus- ja kokemusehdot tulee täyttää.

Erilliselle välittäjälle haluttiin luoda toimintamahdollisuus, vaikka sellainen tarvitsee väliportaaksi toimiluvallisen sijoittajapalveluyhtiön, joka voi edelleen välittää sijoituksia laajalle yleisölle. "Italiassa, Ranskassa ja Britanniassa tällainen toimii", Kallio sanoo.

Suomessa Finanssivalvonta muutti kantaansa joukkorahoituksella järjestettäviin osakeanteihin viime kesänä.

Linjanmuutoksen jälkeen yrityksillä, jotka tarjoavat internetissä osakeanteja ei-ammattimaisille sijoittajille, täytyy olla sijoituspalveluyhtiön toimilupa.

Aiemmin vaatimusta ei ollut.

Toimiluvan saaminen edellyttää samantyyppistä selvitystä hallinto-organisaatiosta ja johdon kykenevyydestä kuin pankkia perustettaessa.

Fivan mukaan syksyllä 2014 hakemuksen toimilupaa varten olivat jättäneet Kansalaisrahoitus Oy, Invesdor Oy ja Innovestor Oy.

"Saimme toimiluvan pari kuukautta sitten", kertoo Invesdorin toimitusjohtaja Lasse Mäkelä.

Vuonna 2012 toimintansa aloittanut Invesdor on toimintansa aikana kerännyt reilut viisi miljoonaa euroa osakeantirahaa 4 500 internetissä tehdyllä sijoituksella.

Nyt on miljoona saatu kasaan kahdessa kuukaudessa. Kiihtyvällä tahdilla rahamäärä on alkanut kasvamaan", Mäkelä kertoo.

Invesdor toimii Pohjois-Euroopassa, mutta toimiluvan saannin jälkeen yhtiö lähetti Fivan kautta notifikaatiot toiminnastaan kaikkiin 31 EU-jäsenvaltioon.

Finanssialan keskusliitto FK:n johtava lakimies Tuomas Majuri kertoo, että järjestön jäseninä olevat pankit ja sijoituspalveluyritykset seuraavat kiinnostuneina joukkorahoitukseen liittyviä liiketoimintamalleja. FK kannattaa rahoitusmuotojen monipuolistamista, mutta haluaa tasapuolisia kilpailuolosuhteita. Yhtenäisempi EU-sääntely voisi olla ratkaisu.

"Yhden toimiluvan perusteella palvelun voisi helposti viedä rajan yli, ja paikallisuuden merkitys vähenee."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat