Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomaalaiset haalivat kiinteistöjä Suomesta

Runsaassa vuodessa ulkomaalaisille sijoittajille on myyty kiinteistöjä liki kahdella miljardilla

Talous
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
Eläkeyhtiö Ilmarinen myy Ympyrätalon ja muita toimistotaloja uudelle omistajalle yli 400 miljoonan euron arvosta.
Eläkeyhtiö Ilmarinen myy Ympyrätalon ja muita toimistotaloja uudelle omistajalle yli 400 miljoonan euron arvosta. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva

Ulkomaalaiset sijoittajat ovat haalineet Suomesta kiinteistöjä jo lähes kahdella miljardilla eurolla tänä ja viime vuonna.

Kun korot ovat painuneet liki nollaan, sijoittajat etsivät maailmalta kohteita, joista saisi edes jonkinlaista tuottoa. Etsintä on elvyttänyt finanssikriisin kuihduttaman ulkomaalaisten kiinnostuksen kiinteistöjä kohtaan Suomessa.

"Kaikentyyppisiin kohteisiin on riittänyt ulkomaalaisia ostajia ja ehdottomasti vilkkaammin kuin joitain vuosia sitten", sanoo eläkeyhtiö Varman kiinteistöistä vastaava sijoitusjohtaja Ilkka Tomperi.

Ulkomaalaiset sijoittajat ovat hankkineet Suomesta kaikenlaisia kiinteistöjä: asuntoja, toimisto- ja liiketiloja, hoivakoteja sekä logistiikan ja teollisuuden kiinteistöjä. Tavallisesti ostajat ovat olleet Saksasta tai Ruotsista.

Tuorein kauppa julkistettiin maanantaina, kun eläkeyhtiö Ilmarinen kertoi myyvänsä 15 toimistotaloa pääkaupunkiseudulla Ilmarisen ja ruotsalaisen eläke- ja henkivakuuttajan AMF:n uudelle yhteisyritykselle. Kumpikin osapuoli omistaa perustettavasta yhtiöstä puolet.

Osin ruotsalaiseen omistukseen siirtyvät muun muassa Hakaniemen Ympyrätalo, Nokian pääkonttori Espoossa ja Finnairin pääkonttori Vantaalla. Kiinteistöjen arvo on yli 400 miljoonaa euroa.

Sijoittajat ostivat ja myivät viime vuonna kiinteistöjä KTI Kiinteistötiedon mukaan yli 4,3 miljardilla eurolla, ja ulkomaalaiset ostajat vastasivat kolmanneksesta kaupankäynnin määrästä. Viime vuosi oli historian kolmanneksi vilkkain Suomen kiinteistösijoitusmarkkinoilla.

Sijoittajien kiinnostusta toimistoja kohtaan ei juuri vähennä sekään seikka, että Helsingin seudulla toimistotiloja on liikaa. Pääkaupunkiseudulla on KTI Kiinteistötiedon mukaan tyhjillään yli miljoona neliömetriä toimistotilaa.

Ilmarisen listaamattomista sijoituksista vastaava johtaja Esko Torsti sanoo, että kiinteistön haluttavuus vaihtelee paljon kohteittain. Hänen mukaansa pääkaupunkiseudulta löytyy kohteita, joihin vuokralainen löytyy aina.

Tomperi pitää ulkomaisten ostointoa hyvänä asiana.

"Kiinteistöihin liittyy se hyvä puoli, että niitä ei voi siirtää. Kun yrityksen myy, sen liiketoiminnan voi melko vaivattomasti siirtää rajojen ulkopuolelle. Ostamalla Helsingistä toimistotalon ulkomainen sijoittaja on sitoutunut hyvin Suomeen", Tomperi kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat