Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valion ja kuluttajan etu

Talous
 
Marko Junkkari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.
Valio
1960-luvulla maitoa siivilöitiin niityllä.
1960-luvulla maitoa siivilöitiin niityllä. Kuva: Valio

Keskusta kertoi vaaliohjelmassaan haluavansa edistää osuustoiminnallisten yritysten edellytyksiä pärjätä kansainvälisessä kilpailussa. Tämä on hyvä tavoite. Kellään ei ole mitään sitä vastaan, että suomalaiset osuuskunnat pärjäävät maailmalla. Toisaalta on hyvä, että Suomessa on sekä maanviljelystä että ruuan jalostusta.

Silti on vaikea ymmärtää sitä, miten keskusta asiaa ajaa.

Keskusta haluaa muuttaa tavan, jolla kilpailuviranomaiset määrittelevät relevantin markkina-alueen. Markkina-aluetta ei kuitenkaan määritellä laissa. Se on olemassa oleva tosiasia, jonka voi todentaa tutkimalla todellisuutta. Kilpailuviraston ja markkinaoikeuden arvion mukaan perusmaidossa markkina-alue on Suomi, koska täällä ei ole tuontimaitoa. Toisaalta jos juustojen markkina-alue määriteltäisiin, se olisi Suomea laajempi. Ovathan kauppojen hyllyt täynnä ulkomaisia juustoja.

Markkina-alue määritellään samalla tavalla kaikissa maissa, joissa on kilpailulainsäädäntö. Näitä maita on maailmassa noin 150.

Kilpailuasioita käsitellään hallitusneuvotteluiden biotalousryhmässä. Keskustan edustajina ovat kansanedustajat Jari Leppä ja Anne Kalmari, jotka molemmat ovat valiolaisia maidontuottajia eli heillä on henkilökohtainen intressi asiaan.

Valio on liian suuri Suomeen, mutta liian pieni maailmalle. Kilpailulain muuttaminen saattaisi auttaa Valiota lyhyellä tähtäimellä. Pidemmällä tähtäimellä tuskin on edes Valion oma etu, että sen kotimarkkinat suojataan keinotekoisesti.

Ainakaan se ei ole kuluttajan etu. Jos määräävässä markkina-asemassa olevalta yritykseltä poistetaan keinotekoisesti velvoitteet määrittelemällä markkinat laajemmiksi kuin ne todellisuudessa ovat, sille annetaan vapaat kädet poistaa kilpailijat markkinoilta ja muodostaa monopoli.

Kilpailulain keskeinen tehtävä on puolustaa kuluttajan etua ja tämän oikeutta saada kilpailtuja hyödykkeitä.

Hallitusneuvotteluista tihkuneiden tietojen mukaan biotalousryhmän keskustalaiset ajavat tiukasti markkina-alueen muuttamista, mutta eivät oikein itsekään tiedä miten sen voisi tehdä. Professori Petri Kuoppamäki sanoo oheisessa haastattelussa, että yhtä hyvin hallitus voisi lailla määrätä kaikki savolaiset yli 190-senttisiksi. Silloin nähtäisiin, miten toimii savolaisten ilmiömäinen kyky hahmottaa tosiasioita.

Marko Junkkari HS
marko.junkkari@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat