Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelot Kreikan umpikujasta kasvavat

300 miljoonan lainanlyhennys erääntyy kesäkuun alussa

Talous
 

Sijoittajat pitävät yhä todennäköisempänä, että Kreikka lyö laimin 5. kesäkuuta erääntyvän 300 miljoonan euron lainaeränsä lyhennyksen Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle.

Sijoittajien tuottovaatimus Kreikan valtion kahden vuoden joukkolainoille kasvoi maanantaina 24 prosenttiin. Kymmenen vuoden joukkolainojen tuottovaatimus oli illansuussa Suomen aikaa lähes 12 prosenttia.

Tuottovaatimus eli markkinakorko on riskin mittari. Mitä suurempi tuottovaatimus on, sitä todennäköisempänä sijoittajat pitävät riskiä erääntyvien lainojen tai korkojen laiminlyönnistä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan luottoluokitusyhtiöt eivät arvioi Kreikan olevan maksukyvytön, jos se jättäisi kesäkuun alun lainaerän maksamatta.

Kreikan maksukyky on heikentynyt kevään aikana.

Vasemmistolaisen Syriza-puolueen johtama hallitus ei ole pystynyt neuvottelemaan eurovaltioiden ja IMF:n kanssa sovintoa talouden rakenneuudistuksista.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kreikan hallituksen edustaja sanoi maanantaina, että maan on saatava sopimus velkojiensa kanssa tämän kuun loppuun mennessä, jotta se pysyy pinnalla. 

Yksityiskohtainen suunnitelma Kreikan valtion julkisen talouden tulojen ja menojen tasapainottamisesta on ehtona sille, että eurovaltioiden omistama rahoitusyhtiö Euroopan rahoitusvakausväline ja IMF voivat suorittaa seuraavan lainaerän Kreikalle.

Lainaerän määrä on 7,2 miljardia euroa, kun mukaan luetaan Euroopan keskuspankin Kreikalle alustavasti lupaamat tuotot sen hallussa olevissa valtion joukkolainoista.

Syriza taas on luvannut äänestäjilleen, että se lakkauttaa kansalaisten elintason romuttaneet julkisen talouden menoleikkaukset.

Seuraavan lainaeränsä Kreikka tarvitsee pääasiassa vanhojen lainojensa kuolettamiseen. Eurovaltiot ja IMF haluavat puolestaan varmistua siitä, että valtio pystyisi jossain vaiheessa lyhentämään lainojaan turvautumatta uuteen hätärahoitukseen.

Kreikka ei saa uutta lainaa rahoitusmarkkinoilta. Siksi sen varainhankinnan oljenkortena on eurovaltioiden ja IMF hätärahoitus.

Kesäkuussa Kreikalta erääntyy maksettavaksi IMF:lle lainaeriä yhteensä 1,5 miljardin euron arvosta. Heinäkuussa erääntyy puolestaan 3,5 miljardin euron arvosta joukkolainoja, jotka Euroopan keskuspankki on ostanut markkinoilta.

Yhteensä Kreikalta erääntyy lainoja maksettava tänä vuonna 16 miljardin euron arvosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat