Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä innostui Jollan käyttöjärjestelmästä

Talous
 

Venäjän viestintäministeriö etsii niin sanottua "kansallista" vaihtoehtoa mobiililaitteiden käyttöjärjestelmille ja on päätynyt suomalaisen Jollan Sailfish OS -järjestelmään. Asiasta kertoi venäläinen RBK-uutissivusto maanantaina.

"Ministeriö on evaluoinut käyttöjärjestelmiä ja päätynyt siihen, että Sailfish on relevantein vaihtoehto", vahvistaa Jollan hallituksen puheenjohtaja Antti Saarnio.

Tosin puheet "kansallisista" järjestelmistä ovat Saarniosta harhaanjohtavia: "Kyse ei ole siitä, että Venäjä loisi kansallisen järjestelmän vaan järjestelmän, joka sallii avoimen integroitumisen paikallisiin palveluihin."

"Meidän mielestämme on tarpeellista kehittää avoimia vaihtoehtoja suljetuille tai sulkeutuville mobiilijärjestelmille", Venäjän viestintäministeri Nikolai Nikiforov kommentoi ministeriön verkkosivuilla.

"Toivomme, että strategiset Intian, Brasilian ja Etelä-Afrikan sijoittajat liittyvät myös pian Sailfishiin."

Entisten nokialaisten perustama Jolla julkaisi ensimmäisen oman puhelimensa kaksi vuotta sitten. Päätuote on kuitenkin käyttöjärjestelmä, jonka lisenssejä Jolla yrittää myydä laitevalmistajille. Sailfish on yhteensopiva Android-sovellusten kanssa.

Venäjän valinnat eivät Antti Saarnion mukaan merkitse suoraan kaupallisia sopimuksia, mutta päätökset näkyvät valtion ohjaus- ja tukitoimissa.

"Lisäksi valtion puolella on tarvetta monenlaisille laitteille monenlaisiin käyttötarkoituksiin, ja tarkoituksemme on olla myös siellä mukana ja tarjota laiteratkaisuja yhteistyökumppaniemme kanssa", Saarnio sanoo.

Venäjän viestintäministeriön järjestelmänetsintä on osa omavaraisuuskampanjaa, joka on noussut entistä tärkeämmäksi länsimaisten talouspakotteiden vuoksi. Ohjelmistotuotannossa tavoite on 50 prosentin omavaraisuus vuonna 2025. Nykyisin lähes kaikki Venäjällä käytetyt ohjelmistot tuodaan ulkomailta.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat