Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikuisia kiehtovat lapsuuden lajit – HS selvitti, korvaako vakuutus vammat

Moni aloittaa urheiluharrastuksen aikuisena. Vakuutukset eivät välttämättä korvaa harrastustapaturman kuluja.

Talous
 
Anu Vallinkoski
Seppo Samuli lehtikuva
Roller derby on yksi lajeista, joita tavallinen tapaturmavakuutus ei aina korvaa.
Roller derby on yksi lajeista, joita tavallinen tapaturmavakuutus ei aina korvaa. Kuva: Seppo Samuli lehtikuva

Ratsastus, telinevoimistelu ja crossfit ovat esimerkkejä urheilulajeista, jotka liikuttavat yhä useampaa aikuista.

Monille tavanomaiset lajit kuten lenkkeily tai murtomaahiihto eivät enää riitä, vaan yhä useampi ryhtyy aikuisiällä harrastamaan hieman tavallisuudesta poikkeavaa urheilulajia tai lajia, jonka harrastamisesta on lapsena haaveillut.

"Etenkin 2010-luvulla aikuiset ovat rohkeammin tarttuneet aivan uusiin tai lapsuudesta ja nuoruudesta tuttuihin lajeihin", liikuntapedagogiikan professori Mirja Hirvensalo Jyväskylän yliopistosta toteaa.

"Ajan henki on, että aikuinen saa harrastaa, mitä haluaa. Ei enää ajatella, että vain nuorena oppii."

Uusi liikuntaharrastus löytyy usein jonkin elämän käännekohdan yhteydessä.

Muutto toiselle paikkakunnalle, avioero, lasten kasvaminen tai eläkkeelle jääminen innostavat tarttumaan uuteen harrastukseen.

Uutta liikuntamuotoa aloitellessa on hyvä tarkistaa, mitkä ovat vakuutuksien korvausehdot. Tavallinen tapaturmavakuutus ei välttämättä korvaa kaikkien urheilulajien tiimellyksessä syntyneitä vahinkoja.

"Esimerkiksi amerikkalainen jalkapallo ja monet kamppailulajit ovat useissa vakuutusyhtiöissä ei-korvattavien lajien listalla", vakuutusasiantuntija Mira Aarre Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finestä kertoo.

Myös harrastuksen vakavuus vaikuttaa korvattavuuteen.

Tavallisesti yksityiset tapaturmavakuutukset korvaavat hoitokuluja ja pysyviä haittoja, jos vamma on syntynyt kuntoliikunnan yhteydessä. Jos urheilu on valmennusohjelman alaista tai kilpaurheilua, ei tavallinen tapaturmavakuutus välttämättä riitä.

"Monet yhtiöt tarjoavat mahdollisuuden täydentää yksityistä tapaturmavakuutusta lisämaksusta tai myyvät erityisiä urheiluvakuutuksia", Aarre sanoo.

Tapaturmavakuutuksen ehdot kannattaa lukea tarkkaan, vaikkei harrastaisikaan extreme-lajia tai kilpaurheilua. Osa vakuutuksista nimittäin korvaa vain ulkoisen tekijän kuten putoamisen tai kaatumisen aiheuttamat tapaturmat. Osa korvaa myös liikkeen tai voimanponnistuksen yhteydessä syntyneiden venähdysten ja revähdysten hoidon.

Tarkkana kannattaa olla myös, jos vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen saa ammattiliiton tai urheiluseuran kautta, sillä korvaussummat voivat olla hyvin pieniä.

Vakuutuslääkäri Ilkka Torstila Lähi-Tapiolasta on pannut merkille lajikirjon kasvun, mutta hänen mukaansa muutos ei ole rumentanut vakuutusyhtiöiden tapaturmatilastoja.

"Tavallisimpia liikuntaharrastuksissa sattuneita vammoja ovat raajavammat. Eniten loukkaantumisia tulee joukkuelajeissa kuten jalkapallossa tai sisähallilajeissa", Torstila kertoo.

Lista kuuden vakuutusyhtiön suhtautumisesta eri lajeihin tämän jutun kainalona.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat