Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Haitallisia" yritystukia jaetaan 850 miljoonaa euroa vuodessa

Hallitusneuvottelijat vaikenevat siitä, onko päättävän hallituksen teettämä yritystukiselvitys säästölistojen pohjana

Talous
 

Hallitustunnustelijat etsivät parhaillaan kuumeisesti säästökohteita valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa.

Yritystuet ovat todennäköisesti tulevan hallituksen leikkauslistalla, sillä keskusta ja perussuomalaiset ovat vaaliohjelmissaan esittäneet niihin säästöjä.

Seuraavan hallituksen ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen, sillä kauttaan päättävä hallitus teetti viime vuonna Suomen oloissa poikkeuksellisen kattavan raportin yritystuista.

Vähälle huomiolle jäänyt raportti arvioi olemassa olevaa noin 4,6 miljardin euron arvoista yritys- ja verotukipottia.

Kimmo Tiilikainen vetää säästökohteita kartoittavaa kestävä julkinen talous -työryhmää hallitusneuvotteluissa.
Kimmo Tiilikainen vetää säästökohteita kartoittavaa kestävä julkinen talous -työryhmää hallitusneuvotteluissa.

Smolnan hallitusneuvotteluissa säästökohteita kartoittaa Kimmo Tiilikaisen (kesk) vetämä kestävä julkinen talous -työryhmä. Sen pohdittavaksi tulevat myös yritystukiin mahdollisesti tehtävät leikkaukset.

Yritystukiselvitys jakaa yritystuet kolmeen värikoodattuun ryhmään. Vihreiksi luokitellut tuet ovat uudistavia ja tehokkaita. Niitä on koko potista arvion mukaan 810 miljoonaa euroa.

Keltaisiksi luokitellut tuet puolestaan ovat kehitettävissä olevia. Niiden kokonaissumma on noin kolme miljardia euroa.

Punaisiksi leimatut tuet ovat "rakennemuutosta hidastavia tai muuten haitallisia". Punaisia on raportin mukaan yhteensä 850 miljoonan euron arvosta.

Raportin viesti on, että yritystukia pitäisi tarkastella vaikuttavuuden mukaan.

Esimerkiksi tutkimus- ja kehitysrahoituksen vähenemistä viime vuosina pidetään raportissa huonona asiana. T&k -rahoitus luokitellaan myönteiseksi tukimuodoksi, toisin kuin esimerkiksi kansainvälistymisavustus tai maaseudun yritystuki.

Vaikutuksiltaan vähäisiksi tai rakennemuutosta hidastaviksi luokitellaan esimerkiksi starttiraha ja energiaintensiivisen teollisuuden verovähennys.

Jatkotyönä valtiovarainministeriö (VM) teetti vastikään Valtion talouden tutkimuskeskuksella (Vatt) erillisen selvityksen yritystukien vaikuttavuudesta. Vattin tutkijoiden vapun alla luonnosteleman raportin mukaan verotukia oli Suomessa vuonna 2014 kaikkiaan massiiviset 23,8 miljardia euroa. Lukumääräisesti erilaisia verotukia oli 187. Lähes 24 miljardin euron summa vastaa noin 12 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Verotuella tarkoitetaan verotuksen perusrakenteeseen tukemistarkoituksessa tehtyä poikkeamaa.

Verotuiksi lasketaan esimerkiksi elintarvikkeiden alennettu arvonlisäverokanta. Valmisteverojen osalta dieselin alennettua verokantaa pidetään tukena.

Suoria yritystukia pidetään yleisesti parempana tukimuotona kuin verotukia, koska ne ovat läpinäkyvämpiä ja helpommin kohdennettavissa.

"Verotuet ovat saamatta jääneitä verotuloja ja siksi niillä on huomattava vaikutus julkisen sektorin rahoitukseen", raportti toteaa.

Vattin tutkijoiden silmissä armon saa tutkimus- ja kehitystukitoiminta, jolla "näyttäisi olevan positiivinen vaikutus innovaatiotoimintaan kohdistuvien investointien määrään." Näin on heidän mukaansa erityisesti pienissä yrityksissä.

Selvitys ihmettelee sitä, että valtaosa tuista menee suurille yrityksille, vaikka juuri pienten yritysten saamilla suorilla tuilla on vaikutusta investointeihin.

Hallitusneuvottelijat vaikenevat siitä, käyttävätkö he tuoreita yritystukiselvityksiä hyväkseen säästölistojen laadinnassa.

"Sorry, uutissulku", viestittivät leikkausryhmän jäsenet maanantaina.

"Omalta osaltani vahvasti kannustan tutustumaan perusteellisesti tehtyyn raporttiin", sanoo elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok). Yritystukia selvittänyttä ministeriryhmää vetänyt Vapaavuori ei osallistu Smolnan neuvotteluihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat