Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elektrobit palaa suurkaupassa takaisin Suomeen

Yhtiö myy ulkomailla kehitettävät autojen ohjelmistot 600 miljoonalla eurolla

Talous
 
Rio Gandara HS
Ohjelmisto- ja laiteyhtiö Elektrobitin toimitusjohtajan Jukka Harjun mukaan yhtiö palaa tietyllä tapaa lähtöpisteeseensä keskittyessään tulevaisuudessa langattomiin laitteisiin ja niiden ohjelmistoihin.
Ohjelmisto- ja laiteyhtiö Elektrobitin toimitusjohtajan Jukka Harjun mukaan yhtiö palaa tietyllä tapaa lähtöpisteeseensä keskittyessään tulevaisuudessa langattomiin laitteisiin ja niiden ohjelmistoihin. Kuva: Rio Gandara HS

Saksalainen monialayhtiö Continental ostaa valtaosan suomalaisen ohjelmisto- ja laiteyhtiön Elektrobitin liiketoiminnasta.

Elektrobit myy suurkaupassa auto-ohjelmistojen kehityksen ja keskittyy Suomessa kehitettäviin langattoman tekniikan ohjelmistoihin ja laitteisiin.

Continental maksaa auto-ohjelmistojen liiketoiminnasta käteisellä 600 miljoonaa euroa, mikä on lähes kolme kertaa niin paljon kuin Elektrobitin liikevaihto oli viime vuonna.

Toimitusjohtaja Jukka Harju kuvailee kauppaa tarjoukseksi, josta ei voinut kieltäytyä.

"Noin kuukausi sitten Continental otti yhteyttä ja esitti tarjouksen, joka osoittautui erittäin houkuttelevaksi. Täytyy sanoa, että kauppa eteni suorastaan hämmästyttävän nopeasti."

Sijoittajien mielestä kauppahinta on Elektrobitin osakkeenomistajien kannalta erinomainen. Siksi Elektrobitin osake vahvistui tiistaina Helsingin pörssissä lähes 22 prosenttia.

Elektrobit aikoo palauttaa valtaosan yrityskaupan tuloista osakkeenomistajilleen.

Continentalin tunnetuimpia tuotteita ovat ajoneuvojen renkaat. Sen lisäksi yhtiö myy paljon muitakin tuotteita ja palveluita autoteollisuudelle.

Kaupan toteutuminen edellyttää, että Elektrobitin ylimääräinen yhtiökokous hyväksyy kesäkuun alussa Continentalin ostotarjouksen. Yhtiökokouksen hyväksyntä on hyvin todennäköinen, koska 46 prosentin omistusosuutta edustavat osakkeenomistajat ovat siihen sitoutuneet.

Autoissa ohjelmistojen merkitys kasvaa kaiken aikaa. Vastaisuudessa autojen ohjelmistot ovat yhä enemmän yhteydessä tietoverkkoihin ja satelliitteihin. Lisäksi kehitteillä on itseohjautuvia automaattiautoja.

Elektrobitin auto-ohjelmistojen kehitys on keskitetty ulkomaille. Se työllistää 1 400 henkeä, joista vain 40 työskentelee Suomessa.

"Tietyllä tapaa Elektrobit palaa lähtöpisteeseensä. Liiketoiminta alkoi langattoman tekniikan laitteista ja ohjelmistoista, joihin me kaupan jälkeen palaamme."

Kaupan toteuduttua yhtiön nimeksi muutetaan Bittium, jonka lähes kaikki 500 työntekijää ovat Suomessa. Päätuotteita ovat viranomaisille eri puolilla maailmaa myytävät erikoisviestintälaitteet. Niitä ovat esimerkiksi satelliittipuhelimet ja viestintälaitteet, joissa on kuluttajatuotteita parempi tietoturva.

Ohjelmistokehitys on Suomessa keskitetty neljälle paikkakunnalle: Ouluun, Kajaaniin, Tampereelle ja Espooseen. Tehtaita yhtiöllä ei ole lainkaan, vaan tuotanto ostetaan alihankkijoilta.

Suomessa herää usein keskustelu "tytäryhtiötaloudesta", kun yrityksiä tai niiden liiketoimintoja myydään ulkomaille.

Käsitteen keskipisteessä on kielteinen ajatus, jonka mukaan parhaat liiketoiminnat myydään ulkomaille ja Suomeen jää vain lakastuvia tytäryhtiöitä.

"Suomen työllisyyden kannalta ei ole huono asia, että suomalaiset yritykset kiinnostavat ulkomaisia yhtiöitä ja sijoittajia. Käsittääkseni sellaista näyttöä ei ole olemassa, että ulkomaiset omistajat kohtelisivat liiketoimiaan Suomessa huonommin kuin ulkomailla", sanoo Aalto-yliopiston rahoituksen professori Matti Keloharju.

Jos siis liiketoiminta on Suomessa kannattavaa ja kilpailukykyistä, ulkomaisella omistajalla tuskin on kannustinta sitä näivettää.

Tosin Keloharju arvioi myös, että yrityskauppojen takia Suomeen voi jäädä syntymättä jonkin teollisuudenalan keskittymiä. Esimerkkinä hän mainitsee Nokian, jonka menestyksen myötä Suomesta tuli tietoliikennealan merkittävä keskittymä.

vesa ranta
Yrityskaupan seurauksena Elektrobitin uusi nimi on Bittium. Päätoimipiste on Oulussa, jossa yhtiön tarina alkoi vuonna 1985.
Yrityskaupan seurauksena Elektrobitin uusi nimi on Bittium. Päätoimipiste on Oulussa, jossa yhtiön tarina alkoi vuonna 1985.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat