Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pankeille isot maksut heikosta rahanpesun valvonnasta Ruotsissa

Handelsbanken ja Nordea arvioineet löperösti asiakkaiden riskejä

Talous
 
Christian Clausen
Christian Clausen

Finanssikonserni Nordean Ruotsin-yksikkö saa viidenkymmenen miljoonan kruunun eli noin 5,4 miljoonan euron seuraamusmaksun ja varoituksen Ruotsin finanssivalvonnalta.

Syynä on se, ettei Nordea ole pitänyt riittävästi huolta rahanpesun valvonnasta.

Seuraamusmaksu on korkein mahdollinen kyseisestä rikkomuksesta.

Myös Handelsbanken saa muistutuksen samasta asiasta. Sen seuraamusmaksu on 35 miljoonaa kruunua eli vajaat neljä miljoonaa euroa, Finanssivalvonta kertoi tiistaina.

"Näiden pankkien rahanpesua koskevia sääntöjen noudattamisessa on havaittu suuria puutteita", sanoi Finanssivalvonnan virkaatekevä pääjohtaja Martin Noréus videoidussa lehdistötilaisuudessa Tukholmassa.

Ruotsin Finanssivalvonta on selvittänyt kahden viime vuoden aikana, miten eri pankit noudattavat maan rahanpesua ehkäisevää sääntelyä.

Työn aikana on tarkasteltu pistokokein muun muassa sitä, miten pankit pyrkivät torjumaan rahanpesua tietyissä riskiryhmissä. Näihin kuuluvat Finanssivalvonnan mukaan esimerkiksi korkeassa asemassa olevat ihmiset kuten diplomaatit, ulkomailla asuvat varakkaat henkilöt ja ulkomaille sijoittuneet yritykset.

Finanssivalvonnan mukaan varoituksen saanut Nordea ei ole arvioinut eri asiakasryhmien riskejä. Joissain tapauksissa se ei edes ole tiennyt, että sillä on riskiryhmiin kuuluvia asiakkaita. Näin ollen se ei ole myöskään tehnyt toimia, joita olisi vaadittu. Finanssivalvonta pitää asiaa vakavana.

Valvojan mukaan Nordean kautta kuka tahansa on voinut halutessaan pestä rahaa tai rahoittaa terrorismia niin, ettei pankilla suurella todennäköisyydellä ole ollut mahdollisuutta huomata sitä.

Ruotsissa pestään Finanssivalvonnan mukaan joka vuosi noin sadan miljardin kruunun eli noin 11 miljardin euron edestä. Rahat tulevat finanssivalvonnan mukaan suurimmaksi osaksi rikoksista. Ne voivat liittyä myös terrorismin rahoitukseen.

"Tämä on suuri merkittävä yhteiskunnallinen ongelma Ruotsissa ja on tärkeää, että pankit tekevät voitavansa tämän vaikeuttamiseksi ja estämiseksi", Noréus sanoi.

Nordea kertoo tiedotteessa kunnioittavansa viranomaisen päätöstä. Pankki myöntää, että sen valvonnassa on puutteita. "Suhtaudumme päätökseen erittäin vakavasti", sanoo konsernin toimitusjohtaja Christian Clausen.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat