Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teslan akkujen käyttö käy kalliiksi

Kahden laskelman mukaan akkujen synnyttämä säästö suomalaiskodeissa ei kata investointia

Talous
 

Teslan akkujen hankinta kotiin ei ole Suomessa kannattavaa, kertoo kaksi tuoretta laskelmaa.

Sekä energiamarkkinoiden asiantuntijayrityksen Enegian että ABB:n myyntijohtajan Matti Vaattovaaran laskelmien mukaan Teslan akut eivät toisi niin suurta säästöä kotitalouksille, että hankinta olisi taloudellisesti kannattavaa.

Sähköautoista tunnettu yhdysvaltalainen Tesla Motors julkisti vapun alla kotitalouksille tarkoitetun Powerwall-akkunsa. Litiumioniakun tarkoituksena on varastoida erityisesti aurinkopaneeleista saatavaa energiaa öitä ja pilvisiä hetkiä varten. Tesla kehittää tuotteita sekä kotitalouksille että yrityksille.

Tuuli- ja aurinkovoiman ongelma on, että niitä ei ole tarjolla tasaisesti. Hyvän varastointikeinon kehittäminen voisi edistää uusiutuvan energian käyttöönottoa.

Enegian laskelmassa katsottiin eri tilanteita, joissa sähköä siirrettiin halvoilta yötunneilta päiväkäyttöön tai joissa akkuihin varastoitiin aurinkopaneelien synnyttämää energiaa.

Yhdessäkään tapauksessa investointi ei maksanut itseään takaisin.

Enegian pääanalyytikon Toni Sjöblomin mukaan Teslan tyyppinen akku voi silti helpottaa elämää kohteissa, joissa sähköverkkoa ei ole, kuten mökeissä ja veneissä.

Teslan akku ei sisällä uusia innovaatioita, mutta sen on sanottu olevan hyvin tuotteistettu ja helppo käyttää. Lisäksi hintaa on pidetty litiumioniakuksi edullisena.

Tiedossa ei ole, milloin tuote tulee Suomen markkinoille. Enegia arvioi, että 10 kilowattitunnin akku maksaisi Suomessa veroineen noin 4 000 euroa.

ABB:n Vaattovaara esitteli laskelmiaan keskiviikkona WEC Finlandin eli entisen Energiafoorumin tilaisuudessa Helsingissä. WEC Finland on osa Maailman energianeuvostoa.

Myös Vaattovaaran mukaan akkujen hankintaa ei voi euroilla perustella. Toisaalta sähkön hinta saattaa tulevaisuudessa nousta, jolloin yhtälö voi muuttua.

WEC Finlandin tilaisuudessa sähkökemian professori Lasse Murtomäki Aalto-yliopistosta nosti esiin litiumioniakkujen teknologiaan liittyviä ongelmia. Murtomäki pitää litiumioniakkuja sopivina mobiililaitteisiin ja koteihin, mutta esimerkiksi teollisuuteen ne sopivat huonosti.

Litiumioniakun raaka-aineitakaan ei ole riittävästi tarjolla laajaa käyttöä varten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat