Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupan kassa houkuttelee lisää uusia yrittäjiä

Korttimaksujen vastaanottoon tulossa uusi kilpailija Bambora

Talous
 
Petri Krook
Muutaman vuoden korttimaksujen markkinoilla on ollut iZettle.
Muutaman vuoden korttimaksujen markkinoilla on ollut iZettle. Kuva: Petri Krook

Maksualalle putkahtelee uusia toimijoita kuin sieniä sateella. Torstaina toimintansa aloittaa uusi pohjoismainen Bambora, joka lupaa tarjota kauppiaalle kaikki maksamisen palvelut yhdeltä luukulta helposti ja edullisesti nettikauppaa ja kanta-asiakasohjelmia myöten.

"Normaalisti kauppiaan pitää solmia useita eri sopimuksia voidakseen ottaa vastaan maksuja. Hänen pitää sopia korttimaksujen vastaanottamisesta maksutapahtumien vastaanottajan kanssa, teknologiasta, jolla korttimaksut tehdään ja niin edespäin. Me tuomme kaiken yhteen", Johan Tjärnberg, Bamboran toimitusjohtaja sanoo.

Bambora tarjoaa myös nettikauppaan soveltuvan maksujärjestelmän ja muun muassa kännykkäsovelluksella toimivan kanta-asiakkuusjärjestelmän.

Bamboran on rakentanut pääomasijoittaja Nordic Capital ostamistaan maksualalla toimivista yhtiöistä.

Niistä suurin on SEB-pankille aikaisemmin kuulunut korttimaksujen vastaanottaja Euroline, joka on toiminut muissa Pohjoismaissa paitsi Suomessa. Sen ympärille on kasattu verkkokauppaa ja muun muassa mobiilipalveluita kehittäviä pienempiä yrityksiä.

Suomessa Bambora aloittaa kesäkuussa.

Vähittäiskaupan näkökulmasta mitään mullistavaa uutta Bambora ei tarjoa.

"Kyllä se yhden luukun periaate toimii muillakin palveluntarjoajilla", asiamies Matti Räisänen Kaupan liitosta sanoo.

Kauppias tarvitsee korttikauppaa tehdäkseen sopimuksen maksutapahtumien vastaanottajan kanssa. Se voi olla pankki tai Nets tai pian siis Bambora. Lisäksi tarvitaan maksupääte ohjelmistoineen

Netsinkin kautta kauppias saa kauppiassopimuksen lisäksi maksupäätteen raportointiohjelmistoineen. Myös verkkokaupan maksujärjestelmä on valikoimissa.

Pääte- ja ohjelmistopuolella iso toimija on Verifone eli entinen Point. Myös puhelinoperaattorit Elisa ja Sonera tarjoavat kauppiaille maksupäätepalveluita.

Elisa on laajentanut tarjontaa hiljattain laajempaan Kassa-nimiseen palveluun, joka sisältää muun muassa varasto- ja asiakashallintajärjestelmän. Ohjelmistot on kehittänyt virolainen Erply.

Elisassa uskotaan, että operaattori voi tulevaisuudessa olla se keskus, josta kaupan- tai palvelualan yritys saa lähes kaiken tietoliikenteeseen, it:hen ja myyntiin liittyvät palvelut.

"Meillä on jo laaja tarjonta näillä kaikilla alueilla", johtaja Anssi Okkonen Elisasta kertoo.

Toinen suhteellisen tuore toimija korttimaksujen markkinoilla on iZettle. Siltä saa muun muassa älypuhelimen kanssa yhdessä toimivan kevyen kortinlukulaitteen, joka riittää pieneen kaupantekoon. Tarjontaan kuuluu myös yksinkertainen nettikauppa.

Se, mikä uusia toimijoita innostaa, on muotisana digitalisaatio eli kaiken siirtyminen nettiin. Maksaminen ei ole enää pelkkää maksamista, vaan siihen liittyvät kanta-asiakasohjelmat, markkinointi ja nettikauppa. Tällä puolella uskotaan olevan mahdollisuuksia myydä uusia palveluita.

Kaupan liiton Räisänen ei usko, että uudet toimijat onnistuvat varsinaisesti mullistamaan maksamista.

Niin kuluttajien uusissa maksusovelluksissa kuin kauppiaiden maksujärjestelmissä taustalla ovat globaalit luottokorttiyhtiöt Visa ja Mastercard sekä pankit. Kauppiasta kiinnostavat lopulta vain maksamisen hinta ja se, lisääkö uusi palvelu myyntiä.

"Pankkien ja korttiyhtiöiden asema on hyvin vahva. Se olisi mullistavaa, jos maksut saataisiin siirtymään viiveettä asiakkaalta kauppiaalle, mutta sitä ei ole näköpiirissä", Räisänen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat