Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päiväkodit tasaavat perheiden tuloeroja

Tasapuolinen koulutus, kattava päivähoito ja työssä käyvät naiset kaventavat tulokuilua

Talous
 
Susanna Larssonille vuorotyöpäiväkoti toi mahdollisuuden tienata lisää raitiovaununkuljettajana yövuoroissa. Aleksis Lihtavuo on viihtynyt Takataskun päiväkodissa yksivuotiaasta esikoululaiseksi.
Susanna Larssonille vuorotyöpäiväkoti toi mahdollisuuden tienata lisää raitiovaununkuljettajana yövuoroissa. Aleksis Lihtavuo on viihtynyt Takataskun päiväkodissa yksivuotiaasta esikoululaiseksi.

Sukupuolten välinen tasa-arvo on tehokas tapa jarruttaa tuloerojen kasvua, kertoo vauraiden maiden yhteistyöjärjestön OECD:n raportti. Järjestö nostaa esimerkiksi Suomen päivähoitojärjestelmän, joka on saatavilla kaikille kansalaisille. Lisäksi se on maksuiltaan porrastettu perheiden tulotason mukaan. Muissa OECD-maissa tuloja tasaava päivähoitomalli on käytössä vain Tanskassa, Ruotsissa ja Unkarissa.

Toimiva päivähoito mahdollistaa vanhempien töissä käynnin ja toimii kouluun valmistavana varhaiskasvatuksena lapsille.

Vuorotyöläisten lapsille tarkoitettu päiväkoti Takatasku nosti Susanna Larssonin tulotasoa merkittävästi.

"Työskentelin aiemmin ratikkakuskina ja tein paljon yövuoroja. Ilman päiväkotia olisin joutunut ajamaan vain lastenhoitosarjaa, jolloin palkkani olisi romahtanut."

Nykyään hän toimii Helsingin kaupungin ruokapalveluvastaavana säännöllisissä työajoissa, mutta Larssonin pojan Aleksis Lihtavuon ei ole tarvinnut vaihtaa päiväkotia. Ensi syksynä koulun aloittava poika on käynyt Malmin Takataskussa yksivuotiaasta lähtien. Päiväkoti on auki 24 tuntia vuorokaudessa läpi viikon.

"Onni, että hän on saanut edetä samassa ryhmässä koko varhaislapsuuden. Aiemmin hän oli täällä yötäkin", Larsson kertoo.

Etutaskulaiset ovat päiväkodin vanhimpia lapsia, ja heidän ohjelmaansa kuuluu esikoulu. Esiopetus muuttui alkuvuodesta pakolliseksi koko Suomessa, tosin jo aiemmin suurin osa lapsista kävi eskarin.

Tasapuolinen koulutus kohentaa OECD:n tutkimuksen mukaan kansalaisten taloudellista ja sosiaalista tasa-arvoa.

Huolestuttavaa Suomen tasa-arvokehitykselle on, että naisten tuoma osuus kotitalouksien käytettävissä olevista tuloista kutistui lähes kymmenyksen vuosien 1987–2004 aikana. Norjassa, Ruotsissa ja Itävallassa naisten osuus pysyi suunnilleen ennallaan. Muissa OECD:n vertailumaissa naisten osuus kotitalouksien tuloista kasvoi. Järjestöön kuuluu 34 maata.

Luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia, sillä osassa maissa tilastoidaan bruttotuloja ja osassa nettotuloja. Suomi kuitenkin erottuu joukosta maana, jossa kotitalouksien sisäinen tulotasa-arvo on osoittanut rapistumisen merkkejä.

Viime vuonna Suomessa kotihoidontuen saajista 94 prosenttia oli naisia, eikä Alexander Stubbin (kok) hallitus onnistunut yrityksessään uudistaa tukijärjestelmää. Epätasaisesti jakautuva lastenhoitovastuu osaltaan kasvattaa tuloeroja niin sukupuolten välillä kuin yleisestikin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat