Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotipizza listautuu Helsingin pörssiin

Pääomasijoittaja Sentica jatkaa merkittävänä omistajana

Talous
 
Mika Ranta HS
Anna-Maija Jalkanen ja Jani Karlsson kävivät hakemassa pitsan mukaan Kallion Kotipizzasta torstaina. Mukana poika Emil Karlsson.
Anna-Maija Jalkanen ja Jani Karlsson kävivät hakemassa pitsan mukaan Kallion Kotipizzasta torstaina. Mukana poika Emil Karlsson. Kuva: Mika Ranta HS

Pikaruoastaan tunnettu Kotipizza suunnittelee listautuvansa Helsingin pörssiin suoraan päälistalle. Listautuminen toteutetaan osakeannilla kesällä.

Kotipizzan pääomistajia ovat Sentica Partnersin hallinnoimat rahastot, joilla on 90 prosenttia osakepääomasta. Osakeannin jälkeen Sentica aikoo jatkaa yhtiön merkittävänä omistajana. Sentica on pääomasijoittaja.

Fakta

Seitsemän miljoonaa pitsaa vuodessa

 Kotipizzan liikevaihto on 52 miljoonaa euroa.

 Ravintoloita on 261, joista yrittäjien vetämiä 250.

 Paistaa 7 miljoonaa pitsaa vuosittain.

 Osakepääomasta 90 prosenttia on pääomasijoittaja Senican rahastoilla.

 Ketjussa työskentelee 1 400 ihmistä.

Jos listautuminen onnistuu, Kotipizza on toinen ravintola-alan yritys pörssissä. Nyt siellä on Restamax, jolla on sata viihde- ja ruokaravintolaa ympäri Suomea.

Kotipizzan viime vuoden liikevaihto oli 52 miljoonaa euroa, ja sen käyttökate oli 4,3 miljoonaa euroa.

Kotipizzan toiminta perustuu franchising- eli luvakeyrittämiseen. Ravintoloita on 261, joista luvakeyrittäjien hallussa on 250.

Toimitusjohtaja Tommi Tervasen mielestä franchising-kumppanit ovat aidosti itsenäisiä yrittäjiä. Heistä 15 prosenttia vaihtuu vuosittain. Yhtiön liikevaihto kertyy yrittäjien maksamista franchising-maksuista, ja yrittäjille myytävistä raaka-aineista. Yrittäjä saa Kotipizzalta valmiin liiketoimintamallin ja markkinointituen. Ketju myy vuosittain seitsemän miljoonaa pitsaa.

Taseeltaan Kotipizza on hauras, mikä on tyypillistä pääomasijoittajan hallitsemalle yritykselle. Taseen loppusumma on 35 miljoonaa euroa, josta omaa pääomaa on neljä miljoonaa euroa.

Osakeantia varten toimitusjohtaja Tervanen on kehitellyt Kotipizzalle mission, joka kuvaa yrityksen olemassaolon tarkoitusta. "Parannetaan maailmaa pitsa kerrallaan", hän sanoo.

Kotipizzan viemistä pörssiin on kaavailtu aiemminkin. Yhtiön perustaja, kauppaneuvos Rabbe Grönblom, 65, kertoo, että pörssiajatuksia oli parikymmentä vuotta sitten.

"Niitä ei viety eteenpäin. Yritys ei ollut sellaisessa kunnossa, ja liikevaihdon olisi pitänyt olla suurempi."

Grönblom luopui viimeisistä Kotipizza-osakkeistaan puolitoista vuotta sitten. Hän keskittyy perheensä omistamaan Omenahotelli-ketjuun.

Pitsa-antiin hän ei aio osallistua.

Oikaisu 22.5.2015 klo 12.25: Kotipizzan toimitusjohtajan nimi on Tommi Tervanen, ei Tommi Tervonen. Nimi korjattu juttuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat