Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Pankki haluaa rajoittaa asuntolainoja

Pankkeja edustavan Finanssialan keskusliiton mielestä uusia rajoituksia ei tarvita

Talous
 
Leif Rosas
Kruunuvuoren rantaan nousee uusia taloja.
Kruunuvuoren rantaan nousee uusia taloja. Kuva: Leif Rosas

Suomen Pankin mielestä rahoitusalaa valvova Finanssivalvonta (Fiva) tarvitsee lisää työkaluja pankkikriisien ja asuntomarkkinoiden ylikuumenemisen estämiseen.

Pankki ehdottaa rahoitusmarkkinoiden vakautta pohtivassa raportissaan, että Fiva voisi saada valtuudet rajoittaa asuntolainan kokoa suhteessa lainanottajan tuloihin. Valvojan pitäisi saada määritellä myös enimmäislaina-ajat ja lainojen lyhennystahti.

Artikkeliin liittyvät

"Asuntoluotonantoa on pystyttävä rajoittamaan tarvittaessa. On tärkeää, että asuntoluotot eivät kasva liian suuriksi", Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Pentti Hakkarainen sanoo.

Fivalle tulee ensi vuoden heinäkuussa oikeus säädellä asuntolainan enimmäiskokoa suhteessa vakuuksiin. Tämän niin sanotun lainakaton tehoa kuitenkin heikentää se, että asuntomarkkinoiden ylikuumetessa myös asuntojen vakuusarvot nousevat.

Suomen Pankin mielestä asuntolainan enimmäiskoon sitominen käytettävissä oleviin tuloihin ehkäisisi asuntoluottojen koon kasvua noususuhdanteessa ja myös asuntojen hintojen liiallista vaihtelua.

Hakkarainen varoittaa suomalaisia myös innostumasta liikaa lyhennysvapaista. Suuret suomalaispankit tarjosivat keväällä asiakkailleen mahdollisuuden ottaa enintään vuoden lyhennysvapaan maksutta ja ilman erillistä neuvottelua.

Tarjoukseen ovat tarttuneet pankkien antamien tietojen mukaan vähintään useat kymmenettuhannet kotitaloudet.

Hakkaraisen mukaan velanmaksun lykkääminen lyhennysvapailla kasvattaa kotitalouksien velkataakkaa ja koko rahoitusjärjestelmän riskejä.

"Tapauskohtaisesti tällaisen jouston käyttäminen voi olla perusteltua, mutta se ei saa johtaa hyvin pitkien tai ikuisesti lyhentämättömien asuntolainojen yleistymiseen", hän sanoo.

Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa on käytäntö, että asuntolainoja ei lyhennetä juuri lainkaan. Se on johtanut asuntojen hintojen nopeaan nousuun. Käytäntö myös kasvattaa koko rahoitusjärjestelmän riskejä erityisesti tilanteessa, jossa asuntojen hinnat lähtevät laskuun.

Vaikka tällaisen trendin tulosta Suomeen ei ole näyttöä, valvojalla pitäisi Hakkaraisen mielestä olla keinot puuttua tarvittaessa tilanteeseen. Jälkikäteen tilannetta on vaikea korjata.

Pankki ehdottaakin, että Finanssivalvonta voisi tarvittaessa säätää laina-ajoille maksimin ja lyhennyspakon.

Ruotsissa valvojalla ei tällaista valtuutta ole, ja pankit ovat suhtautuneet kriittisesti valvojan yrityksiin puuttua tilanteeseen edes suosituksilla.

"Siellä pankit toimivat niin kuin parhaaksi näkevät. Osa noudattaa suositusta, osa ei."

Pankkeja edustavan Finanssialan keskusliiton pääekonomistin Veli-Matti Mattilan mielestä uudelle sääntelylle ei ole tarvetta. Fivalla on jo useita työkaluja lainakasvun hillitsemiseksi.

Hänen mielestään ei ole mitään merkkiä siitä, että lyhennysvapaiden tarjoamisesta olisi tulossa yleisempikin tapa.

"Käsittääkseni pankit tarjoavat tätä mahdollisuutta vain tietyn aikaikkunan sisällä. Laina-ajat ovat matalan korkotason vuoksi pikemminkin lyhentyneet. Mihin tarvitaan näitä valvojan uusia valtuuksia, jos ei ole ongelmaakaan?" Mattila kysyy.

Suomen Pankin mukaan asuntomarkkinoiden nykytilanne Suomessa on tasapainoinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat