Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koodarit haluavat vapauttaa työajat: ”Luovilla toimialoilla kyttääminen ei toimi”

Ohjelmistoyrittäjät ry ehdottaa omalle toimialalleen joustavien työaikojen radikaalia kokeilua

Talous
 
Jukka Gröndahl HS
Ohjelmistoyritys Futuricen kulttuurijohtaja Hanno Nevanlinna ja ohjelmistoarkkitehti Kirsi Louhelainen haluavat työntekijöille lisää vapauksia päättää omista työajoistaan, kunhan väärinkäytöksiin puututaan. Futuricessa työajat ovat jo nykyään joustavat.
Ohjelmistoyritys Futuricen kulttuurijohtaja Hanno Nevanlinna ja ohjelmistoarkkitehti Kirsi Louhelainen haluavat työntekijöille lisää vapauksia päättää omista työajoistaan, kunhan väärinkäytöksiin puututaan. Futuricessa työajat ovat jo nykyään joustavat. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Ohjelmistoala haluaa kokeilla työpaikoilla vapaasti sovittavia työaikoja. Ohjelmistoyrittäjät ry:n toimitusjohtajan Rasmus Roihan mielestä suomalainen työlainsäädäntö on nykymuodossaan todellisuudesta vieraantunut, eikä se sovellu tietotyöläisten arkeen.

"Luovilla toimialoilla työaikojen kyttääminen ei toimi. Työntekijöiden pitäisi pystyä vapaasti sopimaan työajasta ja -määrästä sekä lomista. Näissä töissä oivallus suihkussa voi olla arvokkaampi kuin kaksi viikkoa toimistolla."

Tausta

Työaika Suomessa

Nykyinen työaikalaki on vuodelta 1996, tosin sitä on päivitetty myös tällä vuosituhannella. Lakia ei sovelleta yrityksen johtoon, mutta muissa tapauksissa se on yleensä sitova.

Säännöllinen työaika on enintään 40 tuntia viikossa ja kahdeksan tuntia päivässä. Yleisimmin työehtosopimuksissa sovittu työaika on 37,5 tuntia viikossa. Normaali työaika ajoittuu kello 8–17 välille arkipäivisin.

Työpaikkojen pitää laatia työvuorolista vähintään viikon varoitusajalla.

Liukuvan työajan avulla päiviä voi pidentää tai lyhentää kolmella tunnilla. Työtuntien kertymä ei saa kuitenkaan ylittää säännöllistä työaikaa yli 40 tunnilla.

Joillain työpaikoilla joustoja tuo työaikapankki. Ahkeroimalla työtunteja "pankkiin" voi tehdä myöhemmin lyhyitä päiviä, ottaa lomaa tai nostaa vapaat rahana.

Työaikapankkia hyödyntävien on sovittava esimerkiksi, kuinka paljon säännöllinen työaika saa enimmillään ylittyä ja alittua. 

 

Lähteet: Finlex ja ammattiliitot

Hallitusneuvotteluja parhaillaan johtava Juha Sipilä (kesk) on peräänkuuluttanut kokeiluyhteiskuntaa, jossa poikkeuksellisia lakiuudistuksia testataan pienimuotoisesti ennen niiden kansallista käyttöönottoa. Ohjelmistoyrittäjät ilmoittautuu työelämän koekaniiniksi.

"Meillä on käsi pystyssä. Nyt punnitaan, haluaako Sipilä oikeasti kokeilukulttuuria", Roiha haastaa.

Yhdistyksen mukaan töitä pitäisi pystyä tekemään pieninä palasina ympäri vuorokauden. Lomat pystyisi järjestelemään vaikka niin, että työntekijä viettää koko helmi- ja maaliskuun laskettelurinteessä.

Roiha on ollut perustamassa kolmea yritystä ja tuntee alan kapeikot hyvin. Ohjelmistoyrittäjissä on jäseninä 600 yritystä, joiden joukkoon kuuluu muun muassa pelitaloja, mobiilisovellusten suunnittelijoita ja tietoturvayrityksiä. Roiha korostaa, etteivät he ole työmarkkinajärjestö.

"Emme ole työnantajien tai työntekijöiden liitto, vaan toimialayhdistys. Juuri siksi voimme ehdottaa jotain tällaista. Vastustamme old school -maailman vastakkainasettelua. Toimialallamme hyvistä työntekijöistä on pulaa, eikä työnantajilla ole varaa kukkoilla. Työntekijämme valitsevat itse, missä ovat töissä."

Yhdistys kertoo verkkosivuillaan olevansa alan johdon yhteisö. Työntekijöillä on kuitenkin samankaltaisia ajatuksia kuin johdolla: seitsemän ja puoli tuntia viidesti viikossa ei ole ideaalinen tapa työskennellä ohjelmointiprojekteissa.

Ohjelmistopaja Futuricen kahviossa Helsingin Kampissa harva työntekijä näyttää yli 30-vuotiaalta. Työmarkkinajärjestöjen keskinäinen ärhentely tuntuu täällä vieraalta. Näistä työntekijöistä kilpaillaan, ja työnantajat haluavat kuunnella heidän toiveitaan – lain rajoissa.

"Meillä ihmiset itse päättävät jäävätkö esimerkiksi sapattivapaalle kokeilemaan startup-yrittämistä", kertoo kulttuurijohtaja Hanno Nevanlinna.

Koodarina ja tiimin vetäjänä työskentelevä Mike Arvela kokee, että hänellä on jo nyt riittävästi vapauksia määrätä omista työajoistaan. Hän kannattaa silti työaikojen vapauttamista, kunhan reunaehdot ovat järkevät.

Jukka Gröndahl HS
Mike Arvela
Mike Arvela

"Palkitsemisen pitäisi keskittyä tuloksiin eikä tehtyihin tunteihin. Työpäivän pidentämisellä ei kasvateta tehokkuutta. Työn laatu ratkaisee."

Hän uskoo, että työ sujuu tehokkaimmin, kun ihminen rakentaa työympäristönsä ja -aikansa itselleen sopiviksi.

Myös ohjelmistoarkkitehti Kirsi Louhelainen suhtautuu positiivisesti vapaiden työaikojen kokeiluun. Hän korostaa, että työelämää ei pidä vapauttaa sääntelystä kokonaan.

"Riskinä on, että firma painostaa ylitöihin. Minulle näin ei ole käynyt, mutta tällaisia tilanteita varten pitää olla taho, joka puuttuu väärinkäytöksiin. Tuntien merkkauksen kyttäys ei näitä ongelmia kuitenkaan poista."

Futurice tekee digitaalisia palveluja esimerkiksi mediayhtiöille, raskaalle teollisuudelle ja pankeille. Kasvuyritys on valittu Euroopan parhaaksi työpaikaksi vuosina 2012 ja 2013 pienten ja keskisuurten yritysten sarjassa. Lapsiystävällisen yrityksen kulttuurijohtaja Nevanlinna pokkasi viime syksynä Vuoden isä -palkinnon.

Kisamenestyksestä huolimatta yritys sai työsuojeluviranomaisilta huomautuksen puolitoista vuotta sitten. Viranomaiset olivat huolissaan Futuricen työntekijöistä, jotka päättävät työajoistaan ja lomistaan lähes itsenäisesti.

"Emme kirjanneet ylös, mihin kellonaikaan työntekijöiden pitää olla työpaikalla. Nyt vaadittu kirjaus on olemassa – tosin viranomaisen ohjeistuksena. Meidän lähtökohtamme on edelleen, että työntekijät päättävät työajoistaan itse", Nevanlinna kertoo.

Futuricessa ei paiskita töitä kellon ympäri. Työntekijät kirjaavat tuntinsa itsenäisesti ylös, ja työterveydenhuolto puuttuu mahdollisiin ongelmiin, jos työaikapankin rajat paukkuvat.

Paras työpaikka -listoille nousee usein nuoria ohjelmistoalan yrityksiä juuri siksi, että niissä lain tulkinnat venytetään äärimmilleen ja työntekijöille annetaan mahdollisimman paljon vapautta. Rekrytointikisa pitää alan työnantajat varpaillaan. Ei ole sattumaa, että nämä yritykset pursuavat pehmoleluja, kuntosaleja, pallomeriä ja legoja. Työelämän pitää olla myös hauskaa.

Nevanlinna suhtautuu hieman varauksella Ohjelmistoyrittäjien aloitteeseen. Nuorissa startupeissa ei tunteja välttämättä lasketa lainkaan, eikä niissä ole työterveydenhuoltoa suojaamassa ylilyönneiltä.

"En poistaisi työaikarajoja aivan kokonaan. Kun aloittelimme tätä firmaa, meillä oli hyvä enkelirahoittaja, joka asetti meille rajat työnteolle. On kuitenkin absurdia, että meidän pitäisi käskeä työntekijöitä olemaan töissä tietyllä kellonlyömällä. Motivoitunut työntekijä tuottaa enemmän kuin epämotivoitunut."

Nevanlinna huomauttaa, että koko työlainsäädäntö on muinainen. Työn ja vapaa-ajan välinen raja häilyy vuosi vuodelta enemmän. "Kun työntekijät jäävät hengailemaan työpaikalle ja pelaavat yhdessä vaikka jalkapallopeliä, onko se työaikaa? Kaikissa luovuutta ja asiantuntijuutta vaativissa töissä tulee tällaisia tilanteita vastaan."

Jos Ohjelmistoyrittäjien ehdottama kokeilu toteutuisi koko alan laajuisena, se koskisi noin 60 000 työntekijää. Tuloksia mitattaisiin esimerkiksi kahden vuoden jälkeen työtyytyväisyyskyselyllä. Mallia voitaisiin soveltaa myös muille luoville aloille.

Vapaiden työaikojen malli ei soveltuisi Roihan mielestä kaikille Suomen 2,4 miljoonalle työlliselle.

"Esimerkiksi sairaanhoitajan ja poliisin työssä läsnäololla on varmasti suuri merkitys. Sen tyyppisissä töissä säännöllinen työaika voi toimia parhaiten."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat