Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi vajonnut tuloeroissa kohti keskikastia

OECD varoittaa, että tuloerojen kasvaminen syö talouskasvua. Suomessa erot ovat tasoittuneet viime vuosina, mutta revenneet pitkällä aikavälillä.

Talous
 

Suomi on yhä tuloeroilla mitattuna maailman tasa-arvoisimpia maita, mutta aivan terävimpään kärkeen se ei mahdu. Etenkin varallisuuden jakautumisen tasaisuudessa Suomi on nykyään teollistuneiden maiden keskivertoa. Tiedot selviävät torstaina julkaistusta talousjärjestö OECD:n laajasta raportista.

Tuloeroja katsottaessa Suomi on teollistuneiden OECD-maiden seitsemänneksi tasa-arvoisin maa, mutta tuloerot ovat kasvaneet Ruotsin jälkeen voimakkaimmin sitten 1980-luvun puolivälin. Tosin Suomen lähtötaso oli alhainen, jopa maailman alhaisin.

Fakta

Kärjessä Tanska, Slovenia ja Slovakia

 Gini-kerroin vaihtelee nollasta yhteen. Se on nolla, jos kaikilla on samat tulot ja yksi, jos kaikki tulot menevät yhdelle ainoalle henkilölle. Suomessa gini-kerroin on OECD:n mukaan 0,26, Ruotsissa 0,27, Virossa 0,34 ja Yhdysvalloissa 0,4.

 Jos tuloerojen suuruutta mitataan gini-kertoimella, Suomea pienemmän arvon saavat nykyään teollisuusmaista Tanska, Slovenia, Slovakia, Norja, Islanti ja Tšekki, tässä järjestyksessä.

Tilastokeskuksen erikoistutkija Veli-Matti Törmälehdon mukaan huomionarvoisinta raportissa on, kuinka voimakkaasti teollistuneiden maiden järjestö ottaa kantaa tuloerojen kaventamisen puolesta.

"Raportissa myös sanotaan, että korkeammat verot ja suuremmat tulonsiirrot eivät välttämättä ole haitallisia talouskasvulle, jos tulonsiirtojärjestelmä on hyvin suunniteltu", toteaa Törmälehto.

OECD:n mukaan tuloerot ovat syöneet 4,7 prosenttiyksikköä jäsenmaiden kumulatiivisesta talouskasvusta vuosien 1990–2010 välillä.

Tuloerot voivat heikentää talouskasvua monella tavalla. OECD nostaa esiin nuorten menetetyt mahdollisuudet: Kun tuloerot kasvavat, alemmista tuloluokista ponnistetaan yhä harvemmin tuottaville koulu- ja urapoluille. Monen lahjakkuuden kynnet jäävät näyttämättä.

Tampereen yliopiston taloustieteen professori Matti Tuomala allekirjoittaa tämän selityksen.

"Markkinatalouteen kuuluu dynaamisuus. Ihmisillä täytyy olla pääsy tehtäviin, joihin heidän kykynsä viittaavat", Tuomala toteaa.

Hänen mukaansa yhteiskunnallinen liikkuvuus on vähentynyt kehittyneissä maissa, Suomi mukaan lukien.

Artikkeliin liittyvät

Myös rikkaimpien rikastumisella on väliä. Marja Riihelän, Risto Sullströmin ja Matti Tuomalan tutkimuksissa kävi ilmi, että Suomessa vuosina 1995–2000 viidennes talouskasvun hedelmistä ohjautui rikkaimmalle prosentille väestöstä. He taas eivät panneet rahojaan kasvua tuottavaan yritystoimintaan siinä määrin kuin olisi voinut toivoa.

OECD ottaa rikkaimman prosentin sijaan erityiseksi huolenaiheeksi köyhimmät 40 prosenttia. Heidän ja loppuyhteiskunnan välinen kuilu kasvaa järjestön mukaan lähes kaikkialla.

Suomessa vähiten ansaitsevien 40 prosentin osuus kaikista tuloista on 23,6 prosenttia, kun OECD:n keskiarvo on 20,6 prosenttia.

Aivan viime vuosina tuloerot ovat Suomessa jopa jonkin verran kaventuneet. Törmälehdon mukaan siihen on kolme keskeistä syytä: taloussuhdanteet, poliittiset toimenpiteet, kuten verot ja tulonsiirrot, sekä väestörakenteen muutos.

Finanssikriisin jälkeinen talouskehitys on vähentänyt suurituloisten osinko- ja myyntituloja, kun taas perusturvan parantaminen on kohentanut pienituloisimpien asemaa.

Vauraus jakautuu lähes maassa kuin maassa aina epätasaisemmin kuin tulot. Vuonna 1994 Suomen varakkain kymmenen prosenttia piti hallussaan 39,2:ta prosenttia omaisuudesta, kun vuoteen 2013 mennessä osuus oli noussut 45,2 prosenttiin.

Joillakin mittareilla tarkasteltuna Suomen varallisuuserot ovat suuremmat kuin esimerkiksi Kreikalla, Espanjalla ja Italialla. Varallisuuden tilastoinnissa on suuria maakohtaisia eroja, mikä häiritsee vertailuja.

Kaikki eivät OECD:n väittämää niele.

Suomessa esimerkiksi pankkiiri Björn Wahlroos on pitänyt esillä päinvastaista näkemystä: Tuloerojen kasvu on hyväksi, koska se kannustaa kaikkia työskentelemään lujemmin, ja huipputulot pitävät lahjakkuudet kotimaassa.

Samalla ajatusmallilla perustellaan veronkorotusten haitallisuutta: kannustimet työntekoon vähenevät. OECD:n mukaan tutkimuksessa on kuitenkin hyvin vähän näyttöä siitä, että tuloerojen tasaaminen politiikan keinoin haittaisi talouskasvua. Haitoista kasvulle taas näyttöä löytyi.

OECD suosittelee tuloerojen kaventamiseen useita työkaluja, kuten naisten työssäkäynnin edistämistä ja koulupudokkaista huolehtimista. Suomi nousee monessa kohtaa myönteiseksi esimerkiksi.

Tuomalan mielestä Suomenkin on kuitenkin pysyttävä valppaana.

"Tärkeää on katsoa muutoksen suuntaa ja vauhtia."

Kaisa Rautaheimo HS
OECD-järjestön tuoreen raportin mukaan poliittisilla päättäjillä on käytössään suuri joukko välineitä, joilla voi korjata taloudellista epätasa-arvoa. Suomen uuden hallituksen muodostajat Timo Soini (ps), Juha Sipilä (kesk) ja Alexander Stubb (kok) puhuivat tiedotusvälineille tiistaina.
OECD-järjestön tuoreen raportin mukaan poliittisilla päättäjillä on käytössään suuri joukko välineitä, joilla voi korjata taloudellista epätasa-arvoa. Suomen uuden hallituksen muodostajat Timo Soini (ps), Juha Sipilä (kesk) ja Alexander Stubb (kok) puhuivat tiedotusvälineille tiistaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat