Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP:n pääjohtaja: EU:n rakenteiden on pakko uudistua

Talous
 

Sintrassa toista kertaa järjestettävä Euroopan keskuspankin (EKP) rahapoliittinen konferenssi on vastine Yhdysvalloissa vuosittain järjestettävällä keskuspankkiirien Jackson Hole -tapaamisille. Paikalla on useiden eri valtioiden keskuspankkien pääjohtajia ja suuri määrä huomattavia taloustieteilijöitä ja tutkimuslaitosten ekonomisteja.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi korosti konferenssin avauspuheenvuorossaan taas kerran talouden rakenteellisten uudistusten välttämättömyyttä.

"Kaikille pitäisi olla selvää, että talouskasvua tukeva rahapolitiikka ei ole tekosyy lykätä talouden rakenneuudistuksia."

Rakenneuudistuksilla tarkoitetaan toimia, joilla talouksien perusteita muutetaan vastaamaan uusia olosuhteita talouskasvun turvaamiseksi.

Euroalueella ja muissa kehittyneissä talouksissa ongelmana on valmistavan teollisuuden siirtyminen halvempien työvoimakustannusten takia Aasiaan.

Samoin kuin Harvardin taloustieteen professori Lawrence Summers myös Draghi korosti, että euroalueen vaikeuden eivät suinkaan ole ohitse.

"Tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisammalta kuin aikaisemmin seitsemän vuotta kestäneen kriisin aikana", Draghi sanoi.

Konferenssin aiheena on tänä vuonna inflaatio ja työttömyys.

Euroalueen inflaatiovauhti on ollut vuoden 2013 lokakuusta lähtien alle prosentin. Euroopan keskuspankin tavoitteena on pitää inflaatiovauhti pitkällä aikavälillä hieman alla kahdessa prosentissa. Inflaatio tarkoittaa yleisen hintatason kallistumista.

Raakaöljyn voimakkaan halpenemisen takia euroalueen hintataso halpeni alkuvuonna, mikä aiheutti pelkoa taloudelle haitallisesta deflaatiokierteestä.

Deflaatio on inflaation vastakohta ja tarkoittaa siis hintojen halpenemista. Pahimmillaan se voi halvauttaa talouden pitkäksi aikaa, jos yritykset ja kuluttajat lykkäävät hankintojaan uskoessaan hintojen halpenevan vielä lisää tulevaisuudessa.

Pitkän ja sitkeän kriisin aikana työttömyysaste euroalueella on kasvanut poikkeuksellisen suureksi. Tosin viime syksystä saakka työttömyysaste on alkanut laskea ja samalla euroalueen hauras talouskasvu on vahvistunut. Euroopan tilastokeskuksen mukaan työttömyysaste euroalueella oli kuluvan vuoden kolmen kuukauden aikana 11,3 prosenttia. Historiallisesti tarkasteltu työttömyys on yhä suuri ongelma euroalueella.

Petri Sajari HS
Sintra

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat