Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikrosekunneista miljardien voitot – Mistä huippunopeassa, tietokoneiden keskenään tekemässä osakekaupassa on kyse?

Talous
 
Lucas Jackson Reuters
Michael Lewis.
Michael Lewis. Kuva: Lucas Jackson Reuters
Arvio: kirjat
Michael Lewis: Flash Boys – Kapina Wall Streetillä (Flash Boys – A Wall Street Revolt). Suom. Jaana Iso-Markku. Tammi. 256 s.

Royal Bank of Canadan suurasiakasyksikön johtaja Brad Katsuyama yritti ostaa viisi miljoonaa Solectronin osaketta. Juuri kun hän teki ostotarjouksen, tietokoneen kaupankäyntiruudussa näkynyt hinta muuttui mystisesti.

Sama toistui uudestaan ja uudestaan eri osakkeilla. Tuntui, että joku luki hänen ajatuksensa.

Katsuyama soitti pankkinsa tietokonetukeen, mutta vika ei ollut koneessa. Katsuyama päätti selvittää, mistä oikein on kyse.

Pian hänelle selvisi, että kukaan muukaan – edes suursijoittajat – eivät tuntuneet ymmärtävän mitä osakemarkkinoille on tapahtunut. "Tajusin, että jos aikoisin selvittää, mitä oli tekeillä, minun olisi mentävä pintaa syvemmälle", Katsuyama totesi.

Osakemarkkinoiden toiminta on mullistunut 2000-luvulla. Ensinnäkin kaupankäynti on digitalisoitunut ja siirtynyt pörssin lattialta tietokonesaleihin. Samalla on syntynyt uusi kaupankäyntitapa HFT eli High Frequency Trading, jossa koneet niihin ohjelmoitujen algoritmien pohjalta tekevät äärettömän

nopeasti valtavia määriä osto- ja myyntitarjouksia.

Sen lisäksi Yhdysvalloissa pörssimarkkina vapautettiin vapaalle kilpailulle. Syntyi iso määrä uusia markkinapaikkoja New Yorkin pörssin ja teknologiapörssi Nasdaqin rinnalle. Nykyisin markkinapaikkoja Yhdysvalloissa on noin 60.

Pirstaloituneella osakemarkkinalla osto- ja myyntitarjouksen välisinä mikrosekunteina HFT-kauppiaat napsivat sentin murto-osien siivuja itselleen. Koska kaupan volyymit olivat niin valtavia, näistä pyöristysvirheistä kertyi valtavia summia joka päivä. Robottikaupan tuoman voiton arvioidaan olevan vuosittain 5–15 miljardin dollarin luokkaa.

Tunnettu talousaiheiden popularisoija, tietokirjailija Michael Lewis lähti Brad Katsuyaman perään selvittämään, mistä koko huippunopeassa, tietokoneiden keskenään tekemässä osakekaupassa on kyse.

Lewisin kirja Flash Boys tunkeutuu samalla lailla pimeyteen kuin Katsuyamakin: lapsenomaisesti uutta tietoa sieltä täältä haroen.

Näkemäänsä pettynyt Katsuyama irtisanoutui työpaikastaan – ja perusti uuden läpinäkyvän markkinapaikan, joka olisi kaikille tasapuolinen. Katsuyaman kauppapaikassa huippunopeat HFT-kauppiaat eivät pääsisi rahastamaan mikrosekuntien katveessa.

Lewis käyttää kirjassaan esimerkkinä Applen osaketta, jonka hinnan HFT-kauppias näki päivittäin 55 000 kertaa ennen muita eli HFT-kaupalla oli 55 000 kertaa mahdollisuus rahastukseen.

Tämä nopeuteen liittyvä arbitraasi on vain yksi, alkeellinen, robottikaupan muoto – koko ajan kehitetään yhä monimutkaisempia ja paremmin verhottuja algoritmikaupan muotoja.

Kuvaavaa on, että suomessa HFT (high-frequency trading) kääntyy yleisimmin huippunopeaksi kaupankäynniksi, mutta Flash Boysin suomentaja Jaana Iso-Markku tarjoilee, joko tietoisesti tai tahallaan, meille jo seuraavaa askelta, ultranopeaa kaupankäyntiä.

Yhdysvaltain finanssimarkkinaan liitetään usein mielikuva vaikeaselkoisuudesta. Koko maailmantaloutta ravistelleeseen subprime-kriisin mahdollisti se, että vain muutama ihminen maailmassa ymmärsi, mistä koko rakennelmassa on kyse.

Sama tapahtui Lewisin mukaan osakemarkkinoille. Esimerkiksi erilaisia toimeksiantojen muotoja on satoja. "Järjestelmää kutsuttiin 'maker-taker-malliksi', ja kuten monia muitakaan Wall Streetin luomuksia sitä ei ymmärtänyt juuri kukaan", Lewis kirjoittaa.

Lewisin kirjan kohteena ovat myös dark poolit, salamyhkäiset pankkien omat suljetut kaupankäyntipaikat, joissa toimeksiannot ovat normaalista pörssistä poiketen salattu eri osapuolilta. Lewisin mukaan pankit ovat päästäneet HFT-kauppiaat saalistamaan myös dark pooleissa.

Lewisin kirjallinen matka huippunopean kaupankäynnin lähteille koostuu sirpaletiedosta ja runsaasta määrästä henkilöitä, joilla on Katsuyaman – kirjan sankarin – kanssa sama, maailmaa parantava tavoite.

Näkökulma on ehdottoman painottunut. Lukija miettii Katsuyaman oman markkinapaikan menestystaivalta seuratessaan, onkohan maailma todellakin näin kahtiajakautunut.

Lukija kaipaisi myös ehdottomasti vastapuolen äänen, kurkistuksen toisten kulissien taakse. Vaikka Flash Boys on tietokirja, se on kirjoitettu erittäin kaunokirjallisesti. Ja jännityskirjoihin kuuluu myös roiston näkökulma – mikä on pahan ihmisen pahojen tekojen motiivi?

Flash Boysin loppu on avoin: ehkä Katsuyama onnistui hankkeessaan ja rakensi uudet markkinat, jotka ovat uskossaan yhtä harhaiset kuin vanhatkin – paha palaa aina, uutta kuitulinjaa pitkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat