Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lewisin kirja aiheutti valtaisan myrskyn Yhdysvalloissa

Kirjan julkaisun jälkeen maan finanssivalvoja on aloittanut 170 tutkimusta arvopaperikaupasta

Talous
 
Lucas Jackson Reuters
Michael Lewis.
Michael Lewis. Kuva: Lucas Jackson Reuters

Reilu vuosi sitten Yhdysvalloissa ilmestynyt Michael Lewisin Flash Boys -kirja synnytti valtaisan myrskyn, jonka laineet lyövät edelleen. Jo kaksi viikkoa ennen kirjan julkaisua New Yorkin yleinen syyttäjä Eric Schneiderman aloitti tutkinnan robottikauppaa käyvien HFT-yhtiöiden toiminnasta, jota kirja käsitteli.

Sen jälkeen eri viranomaiset ovat selvitelleet asiaa. Yhdysvaltain oikeusministeriö aloitti oman tutkimuksena ja liittovaltion poliisi FBI omansa. Finanssimarkkinoita valvova viranomainen FIRA kertoo aloittaneensa tutkimukset 170 tapauksessa, joissa on käytetty "algoritmeja väärin". Yhdysvalloissa on lisäksi nostettu joukkokanteita useita julkisesti noteerattuja markkinapaikkoja vastaan.

Suurta draamaa nähtiin heti kirjan julkaisun jälkeen talousuutiskanava CNBC:n keskustelussa. Yhdysvaltain toiseksi suurimman markkinapaikan BATS:n pääjohtaja William O'Brien sai suorassa lähetyksessä raivarit Michael Lewisille ja Flash Boysin päähenkilölle Brad Katsuayamalle.

"Teidän pitäisi hävetä", O'Brien huusi. O'Brienin mukaan kirjan väitteet olivat vääriä ja vaaransivat miljoonien sijoittajien luottamuksen arvopaperimarkkinoiden toimintaan.

"Väitätte kirjassa, että markkinoita on peukaloitu (rigged). Oletteko todella tätä mieltä?" O'Brien raivosi.

"Uskon, että markkinoita on peukaloitu. Ja mielestäni sinä olet osallinen tässä peukaloinnissa", Katsuayama vastasi.

Tästä alkoi 20 minuuttia kestänyt raivoisa väittely, joka tiettävästi on CNBC:n kaikkien aikojen katsotuin.

Katsuayama kysyi O'Brieniltä, myykö BATS konekauppaa käyville HFT-yhtiöille ajallista etua muihin sijoittajiin nähden. O'Brien kiisti tämän, vaikka asia piti paikkaansa.

BATS – kuten moni muukin markkinapaikka – tarjoaa HFT-kauppiaille etuja muiden sijoittajien kustannuksella. Viranomaisten puututtua asiaan BATS joutui tunnustamaan asian. Pääjohtaja O'Brien sai neljä kuukautta myöhemmin potkut.

Michael Lewis kirjoittaa huhtikuun 2015 Vanity Fair -lehdessä kirjan aiheuttamista reaktioista.

Viranomaisten selvitysten jälkeen osakevälittäjä Webbush Securities myönsi manipuloineensa markkinoita. HFT-yhtiö Athena Capital Research sai sakot manipuloituaan keinotekoisesti tuhansien Nasdaq-osakkeiden päätöskursseja. Myös markkinapaikka BATS sai finanssivalvojalta sakot.

Finanssivalvoja SEC:n mukaan jättipankit UBS ja Barclays ovat maksua vastaan päästäneet HFT-yhtiöitä omaan dark poolinsa kertomatta asiasta muille dark poolissa toimiville sijoittajille. Dark poolit ovat pankkien suljettuja kauppapaikkoja.

Kirjaa vastaan on Lewisin mukaan organisoitu järjestelmällinen lobbaus- ja parjauskampanja.

Keskeinen kritiikki kohdistuu siihen, että Flash Boys on kovin mustavalkoinen. Kirjassa ei kuulla lainkaan HFT-yhtiöiden edustajia.

"Se on sama asia, jos joku kirjoittaa kirjan lentämisestä vaikka ei itse ole koskaan lentänyt. Ja työskentelee rautateillä", kirjoittaa HFT-yrityksen entinen johtaja Peter Kovac.

Kovac käy kirjassaan Flash Boys: Not So Fast: An Insider's Perspective on High-Frequency Trading kohta kohdalta läpi Lewisin väitteitä.

Lewis ei kirjassaan määrittele kovinkaan tarkkaan, mitä HFT itse asiassa on.

Kattotermin alta löytyy hyvin erilaisia toimijoita, joilla on hyvin erilaisia kaupankäyntistrategioita. Kaikki HFT-yhtiöt eivät ole pahoja, vaikka ilmeisiä väärinkäytöksiä on tapahtunut.

HFT-kaupasta on myös hyötyä. Kaupankäynnin tietokoneistuttua spredit eli erot osto- ja myyntitarjousten välillä ovat kaventuneet ja kaupankäynnin kustannukset ovat laskeneet merkittävästi.

HFT-kaupan valtavan volyymin takia markkinoiden likviditeetti on kasvanut ja markkinat ovat näin ollen tehokkaammat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat