Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harvardin huippuprofessori: Euroalueen kriisi kestää vielä vuosia

Professori Lawrence Summersin mukaan euroalueella on edessään pitkä hitaan talouskasvun aika

Talous
 
Sérgio Garcia
Harvardin huippuyliopiston professorin Lawrence Summersin mukaan euroalueen suurimpia ongelmia on investointien puute.
Harvardin huippuyliopiston professorin Lawrence Summersin mukaan euroalueen suurimpia ongelmia on investointien puute. Kuva: Sérgio Garcia

Euroalueen kriisi jatkuu vähintään kuluvan vuosikymmenen loppuun, arvioi yhdysvaltaisen huippuyliopiston Harvardin taloustieteen professori Lawrence Summers.

"Euroalueella on edessään pitkä hitaan talouskasvun aikakausi. Olen siitä entistä vakuuttuneempi nyt kuin 14 kuukautta sitten, jolloin otin asian ensi kerran esille."

Maailmankuulu taloustieteilijä antoi viidelle eurooppalaiselle sanomalehdelle haastattelun Euroopan keskuspankin järjestämässä konferenssissa Portugalin lounaisrannikolla Sintrassa.

Summersin mielestä ei ole mitään epäselvyyttä siitä, että euroalueella pitäisi kaikin mahdollisin keinoin lisätä kokonaiskysyntää talouskasvun vauhdittamiseksi.

"Etenkin Saksassa ja tietyissä muissakin eurovaltioissa on selvästi mahdollisuus lisätä kokonaiskysyntää. Sen lisäksi pitää tehdä rakenteellisia uudistuksia, mutta ne eivät saa vaarantaa talouskasvua."

Kokonaiskysyntä muodostuu yksityisten kulutusmenojen, yksityisten investointien, julkisten kulutusmenojen, julkisten investointien ja nettoviennin yhteenlasketusta määrästä. Yksinkertaisin keino lisätä kokonaiskysyntää on kasvattaa julkisen talouden menoja.

Euroalueen tärkeimmiksi rakenteellisiksi uudistuksiksi Summers luettelee työntekijöiden palkkaamisen helpottamisen, investointien esteiden purkamisen, maankäytön helpottamisen ja yritysten pääoman hankinnan helpottamisen.

"Useat rakenteelliset uudistukset voivat oikein toteutettuna lisätä kokonaiskysyntää, mutta eivät suinkaan kaikki. Siksi pitää keskittyä juuri niihin uudistuksiin, jotka lisäävät kokonaiskysyntää. Rakenteellisten uudistusten tekeminen vain itsetarkoituksellisesti ei ole järkevää."

Euroalueen velkakriisi kärjistyi keväällä 2010, jolloin eurovaltiot ja kansainvälinen valuuttarahasto IMF:n antoivat ylivelkaantuneelle Kreikalle ensimmäisen hätärahoituksen. Sen jälkeen poliitikot päättivät karsia julkisen talouden menoja ja kiristää verotusta, jotta julkisen talouden tulot ja menot saataisiin tasapainoon.

Seurauksena oli euroalueen vajoaminen uuteen taantumaan ja velkaantumisen kiihtyminen.

Osa politiikoista on sittemmin jo väittänyt kriisin olevan ohitse, koska euroalueen bruttokansantuote on alkanut kasvaa. Professori Summersin mielestä väitteet ovat selvästi ennenaikaisia.

"Etenkin euroalueen reunavaltiot eivät todellakaan ole vielä elpyneet kriisistä. Juuri siksi tarvitaan yhä rakenteellisia uudistuksia ja talouskasvua tukevia makrotaloudellisia toimia kokonaiskysynnän lisäämiseksi."

Hän ei halua antaa yhdellekään pienelle eurovaltiolle neuvoja siitä, mitä niiden pitäisi tehdä tai jättää tekemättä. Jokaisessa valtiossa käyttöönotettavia toimia pitäisi arvioi tapauskohtaisesti.

Myönteiseksi yllätykseksi hän mainitsee Espanjan, jossa talous on alkanut kasvaa joutuisasti. Tosin työttömyysaste on yhä 23 prosenttia, mikä on valtiolle valtava ongelma.

"Euroalueella valtiot ovat erilaisissa tilanteissa. Käyttöön otettavat toimet riippuvat esimerkiksi siitä, millaiset mahdollisuudet valtioilla on selvitä veloistaan ja missä määrin sen kykyyn selvitä velvoitteistaan luotetaan. Espanja on edistynyt paljon paremmin kuin neljä vuotta sitten ennustettiin. Valitettavasti kriisin julistaminen loppuneeksi Espanjassakin on aivan liian ennenaikaista."

Euroopan keskuspankki aloitti maaliskuussa historiallisen rahapoliittisen elvytyksen.

Se aikoo ostaa markkinoilta, esimerkiksi liikepankeilta, pääasiassa eurovaltioiden joukkolainoja 60 miljardilla eurolla syyskuun loppuun 2016 saakka. Historiallinen rahapoliittinen elvytys on siksi, että Euroopan keskuspankki ei ole koskaan aikaisemmin ostanut kaikkien eurovaltioiden joukkolainoja.

Rahan tarjontaa lisäämällä keskuspankki pyrkii estämään laaja-alaisen deflaatiokierteen vaaran ja kannustamaan liikepankkeja antamaan yrityksille ja kotitalouksille lainaa uusia investointeja varten. Uudet investoinnit ovat elintärkeitä talouskasvun turvaamiseksi.

"Euroalueella suuria ongelmia on juuri säästämisessä ja uusien investointien puutteessa. Lainanannon lisääntyminen kuluttajille ja eläkeuudistukset ovat tärkeitä keinoja kokonaiskysynnän lisäämiseksi."

Professori Summers ilmoitti aikaisemmin konferenssissa, että hän ei ole erityisen huolissaan arvopapereiden mahdollisista hintakuplista.

Rahapoliittisen elvytyksen takia esimerkiksi joukkolainojen markkinakorot ovat painuneet matalammalle tasolle kuin koskaan. Siksi sijoittajat joutuvat siirtämään pääomiaan esimerkiksi osakkeisiin, jotka ovat kallistuneet voimakkaasti.

Talous- ja rahaliiton tulevaisuuteen hän suhtautuu epäillen myös siksi, että sen suunnittelussa tehtiin virheitä. Osittain juuri suunnitteluvirheiden seurauksista veronmaksajat ovat maksaneet viime vuosina suuren hinnan.

"Yhdysvalloissa taloustieteilijät varoittivat sellaisen rahaliiton vaaroista, joka ei muilla [talouden] aloilla ole todellinen unioni. Jälkeenpäin voidaan todeta, että varoitukset osuivat oikeaan."

Petri Sajari HS
Sintra

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat