Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puukartellikiista korkeimpaan oikeuteen

KKO myönsi metsäyhtiöille valitusluvan

Talous
 
Sami Kilpiö HS
Reijo Lahtonen toi kartellijutun korvausvaatimuskanteita Helsingin käräjäoikeuteen tammikuun alussa 2015.
Reijo Lahtonen toi kartellijutun korvausvaatimuskanteita Helsingin käräjäoikeuteen tammikuun alussa 2015. Kuva: Sami Kilpiö HS

Raakapuun ostokartellin rahariitaa päästäneen käsittelemään vasta vuoden kuluttua, kun korkein oikeus (KKO) on ottanut kantaa korvauskanteiden vanhenemiseen. Oikeus on myöntänyt valitusluvan Metsäliitolle, Stora Ensolle ja UPM:lle kartellin korvauskanteiden vanhentumiseen liittyvässä jutussa.

Helsingin käräjäoikeus päätti runsas vuosi sitten, että metsänomistajien kanteet ovat vanhentuneita, mutta Helsingin hovioikeus oli toista mieltä. Sen mielestä kanneaikaa oli vielä jäljellä.

Suuret puunostajat pyysivät KKO:lta valituslupaa hovioikeuden tuomioon ennakkopäätösperusteella. Oikeus myönsi valitusluvan perjantaina.

Korkein oikeus ottaa kantaa vain hovioikeuden päätökseen, jonka mukaan kanteet eivät olleet vanhentuneita. Asia ei ole kuitenkaan yksinkertainen, sillä vanhentumisesta on pykäliä sekä kilpailunrajoituslaissa että vanhentumislaissa. Pykälästä riippuen vahingonkorvausasia voi vanhentua kolmessa, viidessä tai kymmenessä vuodessa.

Korkein oikeus saattaa päätyä siihen, että kaikki vaatimukset ovat vanhentuneita, osa vaatimuksista on vanhentuneita, osa vaatimuksista ei ole vanhentuneita tai mikään vaatimuksista ei ole vanhentunut.

Vanhentumisessa on kaksi tärkeää päivämäärää: 25.5.2004 ja 4.1.2010.

Toukokuussa 2004 Kilpailuvirasto tiedotti, että se oli aloittanut kartellitutkimuksen UPM:n tekemän ilmiannon perusteella. Tammikuussa 2010 tuli lainvoimaiseksi markkinaoikeuden päätös, jonka mukaan kartelli oli olemassa.

Käräjäoikeuden mielestä vanhentuminen alkoi toukokuussa 2004, kun taas hovioikeuden mielestä oikea ajankohta oli tammikuu 2010.

Kiinnostava yksityiskohta UPM:n hakemuksessa on, että yhtiö pyytää KKO:ta arvioimaan UPM:n tekemän tunnustuksen suhdetta vanhentumislain ja kilpailunrajoituslain pykäliin. Talvella 2004 yhtiö antoi ilmi puukartellin ja välttyi seuraamusmaksulta eli sakolta. Metsäliiton ja Stora Enson markkinaoikeus tuomitsi tuntuviin sakkoihin. Kartelli oli voimassa vuosina 1997–2004.

Metsäyhtiöt hakivat valituslupaa hovioikeuden päätökseen tämän vuoden alussa, ja KKO:n normaalin aikataulun mukaan valitusta käsitellään puolitoista vuotta. Jos KKO:n mielestä kanneaikaa on jäljellä, varsinaisen korvausriidan käsittely alkanee kesällä 2016.

Oikeudessa metsänomistajien on todistettava, että he ovat saaneet puistaan vähemmän rahaa verrattuna tilanteeseen, jossa markkinat olisivat toimineet aidosti. Ostajien mielestä kartelli ei aiheuttanut myyjille vahinkoja.

Vahingonkorvauksia hakee vajaat 2 000 yksityistä metsänomistajaa, monet kunnat ja seurakunnat sekä valtion metsiä hallinnoiva Metsähallitus. Liikelaitos on Suomen suurin yksittäinen puunmyyjä, ja sen vaatimus on 159 miljoonaa euroa lisättynä koroilla.

Yksityisten metsäomistajien korvausjoukon on koonnut muuramelainen yrittäjä Reijo Lahtonen, jonka mielestä KKO:n päätös on erikoinen. "Kun hovioikeus kuitenkin äänin 3–0 käveli käräjäoikeuden tuomion yli", hän sanoo.

Lahtosen mielestä puutavarayhtiöt pelaavat aikaa. "Metsänomistajat ovat vanhoja ihmisiä, että tämä juttu menee hautaan asti. Tiedän joitakin, jotka ovat jo kuolleet tuosta korvausjonosta. Harmittaa, että yhtiöiden arvomaailma on näin rankka."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat