Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman kuuluisin laboratorio odottaa Nokian yliherroja – HS vieraili laboratoriossa

Kun Nokia ensi vuonna ostaa Alcatel-Lucentin, se saa vastuulleen myös legendaarisen teollisuuslaboratorion

Talous
 
Laboratorion käytävällä julisteet esittelevät sen Nobel-palkintoja.
Laboratorion käytävällä julisteet esittelevät sen Nobel-palkintoja.

"Herra Watson, tulkaa tänne, minä tarvitsen teitä!" Alexander Graham Bell huusi kukkamaljakon näköiseen ruskeaan torveen vuonna 1876.

Bellin puhelin on nykyään Bell Labsin päämajan pohjakerroksessa sijaitsevassa museossa, New Jerseyn Murray Hillissä. Sieltä löytyvät myös maailman ensimmäinen transistori, maailman ensimmäinen laser, maailman ensimmäinen telesatelliitti ja teollisuuslaboratorion tutkijoille myönnetyt kahdeksan Nobelin palkintoa.

Fakta

Juuret 1800-luvun laboratoriossa

 Bell Labsin juuret ovat 1800-luvun lopulla toimineessa Volta-laboratoriossa, jonka perusti puhelimen keksijä Alexander Graham Bell.

 Satavuotisen historiansa aikana Bell Labs on kehittänyt asioita, joista on tullut ihmiskunnalle korvaamattomia.

 Keksintöihin kuuluvat muun muassa transistori, laser ja C-ohjelmointikieli.

Ensi keväänä Bell Labsin pihanurmikolle nostetaan Nokian kyltti. Maailman kuuluisin teollisuuslaboratorio siirtyy suomalaisomistukseen.

Bell Labs kuuluu amerikkalaiseen tieteen sankariajan tarinaan samalla tavalla kuin atomipommin kehittänyt Manhattan-projekti tai ihmisen Kuuhun lähettänyt Apollo-ohjelma.

Kaikkiin niihin liittyvät mielikuvat pörrötukkaisista neroista, jotka juovat kahvia, käryttävät tupakkaa ja pallottelevat ideoita, jotka muuttavat lopulta meidän elämämme.

Muut legendat ovat panneet pillit pussiin jo ajat sitten, mutta Bell Labs on jatkanut toimintaansa kuin se olisi unohdettu newjerseyläisen pikkukaupungin laitamille.

Vuonna 1996 laboratorio siirrettiin puhelinyhtiö AT&T:ltä Lucentille, joka yhdistyi kymmenen vuotta myöhemmin ranskalaisen Alcatelin kanssa Alcatel-Lucentiksi.

Laboratoriolle muutokset ovat merkinneet säästöjä ja irtisanomisia, mutta eivät pelättyä maailmanloppua. Bell Labs työllistä yhä 700 tutkijaa kuudessa maassa.

Laboratorion tuorein Nobel on viime vuodelta, Eric Betzigin kemian palkinto. Lisää belliläisiä odottaa vuoroaan.

Huhtikuussa Nokia ilmoitti ostavansa Alcatel-Lucentin ja sen mukana Bell Labsin 15,6 miljardilla eurolla.

Nokia on joutumassa paljon vartijaksi.

Rakennuksen käytävät ovat niin pitkiä, että niiden toista päätyä tuskin erottaa. On helppo ymmärtää käytävien sanoma: eteenpäin kohti tuntematonta tulevaisuutta.

Bell Labsia vuodet 1925–1959 johtanut Mervin Kelly kuvasi Bell Labsia norsunluutorniksi, jolla on tehdas kellarissaan. Pitkien käytävien piti toimia inhimillisinä hiukkaskiihdyttiminä, joilla tutkijat ja ideat törmäilevät toisiinsa matkalla ruokalaan.

Nyt käytävillä on niin tyhjää, ettei niistä tule mieleen suuri tulevaisuus vaan menneisyys, jota talossa vielä työskentelevät tiedemiehet vetävät varjona perässään. Sisäseinien beige ja turkoosi värimaailma on niin seitsemänkymmenlukulainen, että se tuntuu taas trendikkäältä.

Paul Wilford on kehittänyt linssitömän kameran.
Paul Wilford on kehittänyt linssitömän kameran.

Moni laboratoriohuone näyttää olevan tyhjillään. Joissakin näkyy vanhoja putkia tai kaapeleita, mutta yksi ovista on auki ja sen aukossa seisoo linssittömän kameran kehittäjä Paul Wilford.

Wilford näyttää juuri siltä kuin saattoi kuvitella: kampaamaton tukka, resuinen samettitakki, lököttävät housut ja mukavan näköiset kengät.

Hän esittelee ihmekameraansa, jossa kuvan ottaa valonsäde sakkiruudukon näköisen levyn läpi. Valokuvamallina toimii vihreä alligaattorilelu.

Wilford kertoo tulleensa Bellille 32 vuotta sitten.

"Minun piti olla täällä muutama vuosi, mutta aina on tullut jotain uutta kiinnostavaa, joka on pitänyt minut täällä. Tässä talossa paljon on muuttunut, mutta suuri seikkailu on yhä sama."

Wilfordin puheet miellyttävät selvästi Bell Labsin tiedotuspäällikköä Denise Panyuk-Dalea, joka nyökyttelee tyytyväisenä tutkijan sanojen tahdissa.

Yhtiö on rullannut suomalaisvieraalle punaisimman mattonsa, sillä belliläiset tuntuvat olevan kovin jännittyneitä uuden kaukaisen omistajansa aikeista. Siksi on syytä panna parasta pöytään.

Bob Willett kehittää kvanttitietokoneen tekemiseen vaadittavaa teknologiaa.
Bob Willett kehittää kvanttitietokoneen tekemiseen vaadittavaa teknologiaa.

Parhaiden joukkoon kuuluu ehdottomasti Bob Willett, joka odotteleekin meitä jo laboratoriossaan. Hänen huoneensa keskellä on jättiläistursaan näköinen teräsputkisto, jonka avulla tutkimusryhmä aikoo mullistaa maailman.

Kysymys on kvanttitietokoneesta. Tai ei vielä itse koneesta vaan laitteesta, joka jakaa elektronit ohuisiin kerroksiin niin, että niihin voidaan vaikuttaa magneettisäteillä.

Tavoitteena on pystyä hallitsemaan elektronin liikettä niin tarkasti, että sitä voitaisiin käyttää niin kuin mikrosirua, jonka nolliin ja ykkösiin digitaalitekniikka perustuu. Jos se onnistuu, kvanttitietokone voi aloittaa uuden aikakauden samalla tavalla kuin transistori tai piisiru.

"Bellillä me otamme ei-mitään, ja teemme siitä jotain", Willett sanoo. "Täällä ei riitä, että ymmärtää fysiikkaa, pitää osata kasata juttuja omin käsin. Siksi yllättävän moni belliläinen on viettänyt lapsuutensa maatilalla."

Panyuk-Dale kuljettaa meitä laboratoriosta toiseen. Kaikkialla tapaamme tiedemiehiä – todellakin miehiä – jotka ovat pukeutuneet samanlaisiin lökäpöksyihin, lyhythihaisiin kauluspaitoihin ja pehmeisiin tossuihin.

Heillä kaikilla on kerrottavanaan samanlainen tarina. He tulivat Bellille nuorina tutkijoina ja rakastuivat epämuodolliseen ilmapiiriin, jossa nuoret tohtorit ja maankuulut nobelistit saattoivat uppoutua pitkiin keskusteluihin lounastarjottimen äärellä.

Viime vuosina he ovat nähneet maailman muuttuvan, instituutioiden hiipuvan ja tiederomantiikan vaihtuvan start up -kiimaksi. Heille olisi riittänyt töitä ja ottajia, mutta mikään ei koskaan tuntunut samalta kuin Bell Labs, jossa on aina saanut keskittyä todella isoihin asioihin.

Artikkeliin liittyvät

Niinpä he ovat jääneet New Jerseyhin ja odottavat nyt innostuneina, mutta samalla vähän hermostuneina, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

"Minä ainakin tervetulleeksi uuden Suomen yliherruuteen."

Yksi työntekijöistä on kiinnittänyt sermiinsä tämän käännösohjelmalla suomennetun viestin uudelle omistajalle.

Saattajani menee aivan tolaltaan. Yritän vakuuttaa, että kyseessä on pelkkä harmiton toimistohuumori, mutta tiedotuspäällikkö pelkää tehneensä kohtalokkaan virheen.

Onneksi seuraavaksi on vuorossa Bell Labsin uusin innovaatio, joka on yksinkertainen, nerokas ja mahdollisesti hyvin arvokas.

Data kulkee nykyään valokuitukaapeleissa, joihin meidän elokuvamme ja muu välttämätön hyvin mahtuvat. Valokuitukaapelin ja kodin välissä on kuitenkin yleensä ikivanha kuparikaapeli, johon dataa sopii paljon vähemmän.

Alex Duquen tutkijaryhmä on keksinyt keinon, jolla vanhan kuparikaapelin kapasiteetti nostetaan tuhatkertaiseksi.

Kuuluuhan myös XG-Fast varmasti nyt Nokialle?

Johtaja Marcus Weldon sanoo, että Bell Labsin 33 000 patenttia kuuluvat nyt Nokialle.
Johtaja Marcus Weldon sanoo, että Bell Labsin 33 000 patenttia kuuluvat nyt Nokialle.

"Ilman muuta, samoin kuin meidän muut 33 000 patenttiamme", Bell Labsin johtaja Marcus Weldon vakuuttaa työhuoneessaan, jonka seinät on koristeltu hänen viiden lapsensa piirroksilla.

"Nokia on erinomainen lisensoija. Meillä on heiltä paljon opittavaa patenttien hyödyntämisessä."

Weldon on tyypillinen belliläinen. Vilkas englantilainen tuli yhtiöön 21 vuotta sitten, eikä ole muualle kaivannut.

"Harvardissa opiskellessani törmäsin kolmeen Bellin tutkijaan, ja he olivat kolme kiinnostavinta ihmistä, jotka olin ikinä tavannut", Weldon muistelee.

Weldonin mukaan Bellillä on aina ollut vain yksi rekrytointistrategia: he etsivät ihmisiä, jotka ajattelevat mielenkiintoisesti.

"Anna ihmisille tärkeä ongelma, älä tyydy näpertelemään, koettele rajoja, hae rohkeasti uusia ratkaisuja", Weldon määrittelee Bellin menestysreseptin.

"Haluamme olla riippuvaisia, mutta hyvin riippumattomalla tavalla."

Mitä Weldon odottaa Nokialta?

"Tietysti sitä, että he rakastavat Bell Labsia!" Weldon huudahtaa nauraen.

Rakkaus ei ole ilmaista. Bell Labsin vuosibudjetti on noin 200 miljoonaa dollaria, josta se hankkii puolet ulkopuolisena rahoituksena.

Sata miljoonaa on kuitenkin iso raha, sen Weldonkin myöntää.

Bell Labsin kohtalo onkin ollut viime vuosina monesti vaakalaudalla.

"Joka vuosi joku kysyy, eivätkö teollisuuslaboratoriot ole menneisyyttä. Yleensä se keskustelu on kestänyt noin viisi minuuttia", Weldon sanoo.

Weldonin mukaan monella amerikkalaisyrityksellä oli aiemmin omat laboratorionsa, mutta niistä luovuttiin, kun Piilaakso loi ajatuksen siitä, että menestyksen pitää tapahtua vuodessa.

Weldon muistuttaa, että Bell Labs on isäntäyrityksensä, mutta samalla koko ihmiskunnan palveluksessa.

"Katsokaa mitä me olemme tehneet, ja mitä me koko ajan teemme. Ja jatkossa me haluamme menestyä ihan yhtä hyvin kuin tähän asti."

Mikä olisi pahin virhe, jonka Nokia voisi Bell Labsin suhteen tehdä?

Tiedotuspäällikkö Panyuk-Dalen otsalle ilmestyvät syvät, huolestuneet rypyt.

"Ei, tuo on ihan reilu kysymys", Weldon rauhoittelee.

"On aina virhe katsoa asioita liian lyhyellä tähtäimellä. Meidän pitää ajatella ihmiskunnan isoja ongelmia 5–10 vuoden, joskus 20 vuoden tähtäimellä. Bell Labsilla täytyy aina olla vapaus mennä rajoille ja niiden yli."

Samaan hengenvetoon Weldon muistuttaa, ettei Bell Labsilla ole koskaan tehty tiedettä tieteen vuoksi vaan ratkottu käytännöllisiä ongelmia.

"Monet kuvittelevat, että Bell Labs on jokin Nobel-kone tajuamatta, että Nobelit ovat tulleet siinä sivussa, kun olemme etsineet ratkaisuja hyvin arkisiin ongelmiin. Ihan niin kuin silloin, kun yritimme selvittää, mikä ihme häiritsi radioaaltoja ja tajusimme lopulta, ettei se ollutkaan pulunpaska vaan alkuräjähdyksestä lähtenyt taustasäteily."

Bell Labsin pihalla on terästorvi, jolla Arno Penzias ja Bob Wilson kuulivat ensimmäisinä ihmisinä maailmankaikkeuden syntymisen äänen.
Bell Labsin pihalla on terästorvi, jolla Arno Penzias ja Bob Wilson kuulivat ensimmäisinä ihmisinä maailmankaikkeuden syntymisen äänen.

Valtava terästorvi, jolla Arno Penzias ja Bob Wilson kuulivat ensimmäisinä ihmisinä maailmankaikkeuden syntymisen äänen, seisoo yhä paikallaan mäenharjalla Holmdelissa, jossa sijaitsee Bell Labsin toinen New Jerseyn tutkimuslaboratorio.

Muut toimipisteet on suljettu. Eero Saarisen suunnittelema kuuluisa rakennus häämöttää metsän takana. Siihen ollaan remontoimassa hotelli, asuntoja ja kahviloita.

Aukiolla seisoo antenneja ja torneja muistona vanhoilta kulta-ajoilta, mutta nykytutkimusta siellä edustaa vain kuuluisa optisen teknologian tutkija Andy Chraplyvy, joka lyö golfpalloa nurmikenttää edestakaisin.

Antenneja esittelevä radioastronomi Greg Wright painaa nappia, ja torviantenni nytkähtää pyörimään kömpelösti ruosteisilla hammasrattaillaan. Se alkaa hamuilla kohti taivasta kuin suunnaton, ahne kita.

Wright kaivaa taskustaan iPhonen ja panee sen suppilon juurelle korokkeelle, jossa kerran oli Penziasin ja Wilsonin vastaanotin. Silloin antenni soitti kosmista musiikkia 13,8 miljardin vuoden takaa, nyt se vyöryttää kevään poppihitin yli nurmikentän ja läheisen metsän.

Ensi keväänä kuullaan, miten avaruuskidalta lähtee Nokia Tune.

Saska Saarikoski HS
Murray Hill, New Jersey

Chris White kertoo tiedon tulevista liikkeistä.
Chris White kertoo tiedon tulevista liikkeistä.

Kopio Alexander Bellin kehittämästä maailman ensimmäisestä puhelimesta vuodelta 1876.
Kopio Alexander Bellin kehittämästä maailman ensimmäisestä puhelimesta vuodelta 1876.

Dermot Tatlow
Kahdeksan Nobel-palkintoa tehtailleen Bell Labsin kahvilassa on leppoisa tunnelma.
Kahdeksan Nobel-palkintoa tehtailleen Bell Labsin kahvilassa on leppoisa tunnelma.

Bell Labs kehitti alkuaikojen televisiota ja videota.
Bell Labs kehitti alkuaikojen televisiota ja videota.

Käännösohjelmalla suomennettu teksti toivottaa suomalaisomistajat tervetulleeksi.
Käännösohjelmalla suomennettu teksti toivottaa suomalaisomistajat tervetulleeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat