Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen sana ei Kreikka-päätöksissä paina

Hallitus haluaisi, että Kreikan uudesta hätärahoituksesta päätettäisiin yksimielisesti. Kanta voidaan kuitenkin ohittaa.

Talous
 
Kreikan kriisi selitettynä alle kahdessa minuutissa
Kreikan kriisi selitettynä alle kahdessa minuutissa
Miksi koko Eurooppa katsoo taas Kreikkaan? HS:n ulkomaantoimittaja Petja Pelli selittää euron tuoreimman kriisin taustat ja panokset.

Suomen uusi hallitus voi joutua lähikuukausina ottamaan kantaa Kreikan uuteen hätärahoitukseen.

Hallitusneuvotteluissa lähtökohtana on, että Kreikan kolmannesta hätärahoituksesta pitäisi tehdä Euroopan vakausmekanismissa yksimielinen päätös. Toisin sanoen hallitus pitää tärkeänä, että Suomen vaikutusvallasta päätöksentekoon ei tingitä.

Artikkeliin liittyvät

Tosiasiassa Suomen näkemys voidaan ohittaa, jos siihen on riittävästi poliittista tahtoa muissa eurovaltioissa.

Kolmannen hätärahoituksen Kreikalle antaisi Euroopan vakausmekanismi, jonka päätöksenteossa pitää noudattaa rahoituslaitoksen perustamista koskevaa sopimusta.

Sopimuksen mukaan päätökset tehdään joko yksimielisesti tai hätätilassa 85 prosentin määräenemmistöllä. Jyrki Kataisen (kok) hallitus vastusti aikoinaan kiivaasti yksimielisyydestä luopumista hätätilamenettelyssä.

Äänten määrä perustuu siihen, mikä on kunkin eurovaltion osuus rahoituslaitoksen pääomasta.

Euroalueen suurimmilla kansantalouksilla Saksalla, Ranskalla ja Italialla on jokaisella yli 15 prosenttia äänistä. Ne voivat siis halutessaan yksinään estää hätätilassa tehtävät päätökset.

Sopimuksen mukaan hätätilamenettely edellyttää, että Euroopan keskuspankki ja Euroopan komissio arvioivat euroalueen talouden ja rahoituksen kestävyyden olevan uhattuina.

Euroopan vakausmekanismin hätärahoituksen antamisesta päättää sen hallintoneuvosto. Hallintoneuvoston jäseniä ovat eurovaltioiden valtiovarainministerit, jotka vastaavat myös poliittisista päätöksistä.

Jos Suomi vastustaisi Kreikan kolmatta hätärahoitusta, päätöstä ei voitaisi tehdä tavanomaisessa yksimielisyyttä edellyttävässä menettelyssä. Siinä tapauksessa voisi olla mahdollista, että Suomen kanta vesitettäisiin hätätilamenettelyssä.

"Periaatteessa se olisi mahdollista. Tosin on hyvin tulkinnanvaraista, mitä uhka euroalueen talouden ja rahoituksen kestävyydelle tarkoittaa. Euroopan keskuspankille ja Euroopan komissiolle on annettu sopimuksessa runsaasti harkintavaltaa, koska sopimus on tältä osin kirjoitettu väljästi", sanoo oikeustieteen akatemiaprofessori Kaarlo Tuori.

Tuori on perehtynyt euroalueen velkakriisin oikeudellisiin ongelmiin. Hän korostaa, että Kreikan kolmannesta hätärahoituksesta päättäminen on mitä suurimmassa määrin myös poliittinen kysymys.

"Talous- ja rahaliitossa oikeudelliset ja poliittiset asiat kytkeytyvät aina toisiinsa", Tuori sanoo. "Kriisin aikana on käynyt selväksi, miten vaikeata talouspoliittista päätöksentekoa on suitsia oikeudellisesti."

Poliittisten päämäärien korostuminen on myös ongelmallista.

Poliitikot julistavat juhlapuheissaan oikeusvaltioperiaatetta, mutta euroalueen velkakriisin kuluessa on usein tingitty juuri oikeudellisista periaatteista.

Esimerkiksi Kreikan julkisen talouden mittavat menoleikkaukset ovat loukanneet eläkeläisten ihmisoikeuksia.

Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitean mukaan Kreikassa toteutetut eläkkeiden ja eläkeläisten sosiaaliturvan heikennykset olivat vastoin Euroopan sosiaalista peruskirjaa, joka on Kreikassa ja muissa Euroopan neuvoston jäsenmaissa voimassa lakina.

Euroopan vakausmekanismin perustamisesta tehtyyn sopimukseen perehtynyt Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen korostaa, että hätätilamenettely olisi poikkeus sopimuksen pääsääntöön yksimielisestä päätöksenteosta. Siihen turvautuminen pelkästään yksittäisen jäsenvaltion kannan ohittamiseksi olisi Ojasen mielestä kyseenalaista.

Lähtökohtana on, että kimmoke kiireellisen rahoituksen antamiseen tulee nimenomaan Euroopan keskuspankilta ja komissiolta.

"Tietyllä tapaa euroalueella on koko ajan hätätila", Ojanen sanoo. "Juuri sitä vartenhan Euroopan vakausmekanismi on perustettu. Kynnys rahoituksen antamiselle kiireellisessä hätätilamenettelyssä pitäisi olla oikeudellisesti hyvin korkea, mutta juridiikan lisäksi kysymys on ehkä enemmän poliittinen."

Jos Kreikka ei saisi tarvitsemaansa kolmatta hätärahoitusta, kysymys kuuluu, olisiko se uhka euroalueen talouden ja rahoituksen kestävyydelle.

Rahoituksen ehtyminen tarkoittaisi, että Kreikalla ei olisi varaa maksaa erääntyviä lainojaan.

Seurauksena olisi maksukyvyttömyys ja todennäköisesti myös eroaminen eurosta.

Sijoittajat ovat kuitenkin jo pitkään valmistautuneet siihen, että Kreikka voi joutua eroamaan eurosta.

"En usko, että Kreikan kolmannen hätärahoituksen hylkääminen voisi uhata euroalueen talouden ja rahoituksen kestävyyttä", sanoo finanssiyhtiö Nordean analyytikko Jan von Gerich.

Markkinoilla tuskin syntyisi mitään paniikkia, koska Kreikan mahdolliseen eurosta eroamiseen on varauduttu jo pitkään, von Gerich sanoo.

"Pidän myös epätodennäköisenä, että Suomi vastustaisi kolmatta hätärahoitusta."

Ennen kolmatta hätärahoitusta Kreikan pitäisi saada eurovaltioiden kanssa aikaan sovinto nykyisen hätärahoitusohjelman seuraavan lainaerän ehdoista.

Jos sovintoa ei saada aikaan, Kreikka voi joutua eroamaan eurosta jo paljon ennen kuin edes neuvottelut uudesta kolmannesta hätärahoituksesta ovat virallisesti alkaneet.

Tai sitten poliitikot keksivät uuden tilapäisesti helpottavan rohdon, joka tosin voi ajan mittaan pahentaa Kreikan kroonista sairautta.

Mayk

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat