Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Robotit tarjoavat vaihtoehdon palkka-alelle

Maailmalla robottien käyttö teollisuudessa kasvaa, Suomessa vähenee

Talous
 

Suomessa robotiikan käyttö hyytyy, vaikka maailmanlaajuisesti teollisuusrobottien myynti kasvoi viime vuonna yli neljänneksellä.

Robotiikkayhdistyksen mukaan robotiikan käyttö teollisuudessa on vähentynyt neljänneksellä sitten vuoden 2008, kun mittarina käytetään uusia investointeja.

Syitä Suomen kompuroinnille on kaksi: Nokia ja taantuma.

Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n erikoistutkijan Timo Salmen mukaan suurimman loven Suomen robottikantaan jätti Nokian ja sen alihankkijaketjun romahdus.

Saman kokoluokan toimijoita ei ole tullut tilalle.

Erityisen huolissaan Salmi on investointien hupenemisesta.

"Kyse ei ole vain robotiikasta, vaan teollisuuden investoinneista yleensäkin. Niitä on tehty viime vuosina todella vähän."

Salmen mielestä Suomessa vallitsee nyt sellainen kilpailuttamisen kulttuuri, joka lyhytjännitteisesti ajaa kustannuksia alas.

Salmi ei kuitenkaan julista robotteja Suomen pelastusrenkaaksi. "Robotiikan leviämistä jarruttaa kaksi tekijää. Teollisuuden ulkopuoliset ympäristöt ovat monimutkaisia ja kustannukset niissä suurempia. Teollisuuden puolella robotiikka on silti keskeinen tuottavuuden kehittämisen väline."

Yrittäjä ja Robotiikkayhdistyksen hallituksen jäsen Juhani Lempiäinen korostaa niin ikään teknologian merkitystä taantuman nujertamisessa.

"Robotiikka on paljon kivuttomampi tapa leikata yksikkötyökustannuksia kuin palkkojen pudottaminen", Lempiäinen sanoo.

Hän uskoo, että suomalaisyritykset tekevät itselleen hallaa lykkäämällä investointeja.

"Finanssikriisistä huolimatta Baltian maat tekivät tuotannollisia investointeja. Etenkin Liettua panosti robotiikkaan. Suomi menetti alihankintatilaisuuksia, kun asiakkaat karkasivat uuden ja tehokkaan laitekannan perässä muualle."

Investointeja jarruttavat myös rahoituksen ongelmat ja yrittäjien ikärakenne. Yrittäjistä noin 40 prosenttia on Suomen yrittäjien mukaan yli 50-vuotiaita.

"Harva eläkettä lähestyvistä yrittäjistä tekee investointeja. Ensin pitää selvitä omistajanvaihdoksesta", Lempiäinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat