Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teleoperaattoreilta uusi mobiilimaksutapa

Operaattoreiden siivun maksusta luvataan jäävän aiempaa pienemmäksi

Talous
 

Suuret teleoperaattorit Elisa, Sonera ja Dna ovat luoneet yhdessä uuden nettiostoksiin käyvän Mobiilimaksun. Varsinaiset järjestelmät ovat operaattoreiden omia, mutta niille tulee yhteinen ulkoasu.

Kuluttajalla se näkyy palveluja ja tavaroita myyvillä mobiili- ja nettisivustoilla samannäköisenä maksupainikkeena operaattorista riippumatta.

Yhteinen ulkoasuotetaan käyttöön tämän vuoden kuluessa.

Mobiilimaksamisella tarkoitetaan varsin kirjavaa joukkoa erilaisia maksutapoja. Tässä tapauksessa kyse on maksusta, joka laskutetaan asiakkaan puhelinlaskulla.

Suomi oli aikoinaan tällaisessa maksamisessa edelläkävijä.

"Ensimmäiset mobiilimaksut tulivat käyttöön 27 vuotta sitten. Silloin maksaminen tapahtui soittamalla", Teleforumin toimitusjohtaja Juhani Kivikangas sanoo.

1990-luvulla tulivat tekstiviestimaksut, eli matkalippuja ja esimerkiksi välipaloja pystyi ostamaan automaateista tekstiviestillä.

Uusi mobiilimaksuvoi tapahtua suoraan nettisivulta maksupainiketta painamalla. Maksajan tunnistaminen tapahtuu kuitenkin matkapuhelinverkon kautta.

Operaattorien omia painikkeita on jo käytössä monissa nettikaupoissa. Vähitellen ne muutetaan yhtenäiseen asuun.

"Elisa otti käyttöön järjestelmän kaksi vuotta sitten, Sonera ja Dna noin vuosi sitten", Kivikangas sanoo.

Teleoperaattorit ovatperinteisesti käärineet tarjoamistaan tekstiviestimaksuista isot katteet. Ostetun tuotteen tai palvelun hinnasta peräti 20–50 prosenttia on voinut mennä operaattorille.

Internetissä tehtävissä mobiilimaksuissa osuus on Kivikankaan mukaan huomattavasti pienempi, enintään 15 prosenttia.

"Se on maksimi ja tulee kyseeseen pienimmissä ostoissa", hän sanoo.

Mobiilimaksamiseen on tullut ja tulee jatkuvasti lisää kilpailijoita, jotka mahdollistavat esimerkiksi helpon luottokorttimaksamisen nettiostoksissa.

Isommissa ostoissakilpailu painaakin Kivikankaan mukaan operaattorin osuuden paljon 15 prosenttia pienemmäksi.

Kovin isoihin ostoihin järjestelmää ei ole tarkoitus käyttää. Se sopii vaikkapa leffalippuihin, peleihin ja sovelluksiin tai pienten aterioiden maksamiseen.

Lainsäätäjäkin on halunnut rajoittaa, kuinka paljon matkapuhelinlaskulla laskutettavaa tavaraa voidaan myydä kerralla. Sehän on ikään kuin lyhytaikaista luottoa ilman luottopäätöstä.

"Maksupalvelulain uudistus on paraikaa valmistelussa. Tällä hetkellä näyttäisi, että rajat ollaan asettamassa 50 euron kertaostoon ja yhteensä 300 euroon kuukaudessa", Kivikangas sanoo.

Korkeista kuluistahuolimatta kännykkämaksaminen soittamalla ja tekstiviestillä on saanut suuren suosion. Kivikankaan mukaan pikkuostoja tehdään noin miljoona kuukaudessa. Näistä yli 300 000 on matkalippuja ja yli 100 000 lounasta. Lisäksi muun muassa pikaruokaa, välipaloja, juomia, pysäköintiä ja taloyhtiöiden pesulamaksuja maksetaan paljon puhelimella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat