Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heikossa eurossa piilee sudenkuoppa

Keskuspankki pelkää talouden piristymisen hidastavan Euroopan talousremonttia

Talous
 
Halpa euro voi olla kuluttajalle kallis
Halpa euro voi olla kuluttajalle kallis
Suomessa on iloittu euron heikkenemisestä, koska se antaa potkua Suomen vientiteollisuudelle. Tavalliselle kansalaiselle halpa euro voi kuitenkin tulla ensin kalliiksi. HS kertoo datavideolla, mitä heikko euro meille merkitsee. Toimittaja: Tuomas Niskakangas, grafiikka: Boris Stefanov

Euroopan taloudessa keväällä näkyneet valonpilkahdukset ovat lisänneet luottamusta Euroopan keskuspankin kunnianhimoiseen ultralöysään rahapolitiikkaan.

Vähän liikaakin, jos Euroopan keskuspankin EKP:n pääjohtajalta Mario Draghilta kysytään.

Draghi muistutti lauantaina jo muutaman päivän sisään toista kertaa siitä, että euromaiden pitää viedä rakennemuutokset loppuun, vaikka halpa raha helpottaa nyt talouden ahdinkoa.

"Ei tule olemaan parempaa hetkeä kuin nyt tehdä uudistuksia", Draghi sanoi EKP:n järjestämässä seminaarissa Portugalin Sintrassa.

Hallitukset ja parlamentit eivät saisi käyttää elvyttävää rahapolitiikkaa tekosyynä uudistusten lykkäämiseen. Eri euromaiden kasvavat rakenteelliset erot voisivat vaarantaa koko rahaliiton, Draghi varoitti. "Tärkein syy eriarvoistumiseen on työttömyys."

Draghi painotti, että Euroopalla on yhä edessään vaikeita aikoja, vaikka keskuspankin rahapainon kiihdyttäminen on antanut taloudelle sysäyksen.

Euro on heikentynyt Yhdysvaltojen dollaria vastaan huimasti edellisen vuoden aikana. Tärkeä syy heikkenemiseen on EKP:n rahapoliittinen elvytys.

Kirjainyhdistelmällä QE tunnetussa elvytysohjelmassa EKP on jo ostanut yli 120 miljardilla eurolla joukkovelkakirjoja markkinoilta. Käytännössä se on siis painanut lisää rahaa.

Tulokset ovat rohkaisevia. Eurojen lisääminen markkinoilla on vähentänyt pelkoja rahan arvon heikkenemisestä eli deflaatiosta. Euron heikkeneminen vauhdittaa euromaiden vientiä valuutta-alueen ulkopuolelle.

Nordean päästrategi Jussi Hahtela on pistänyt merkille saman vaaran kuin Draghi.

Hahtela muistuttaa, että euron heikkeneminen on tietysti hyvä juttu Suomelle. Onhan Suomi pieni vientivetoinen talous.

Suomen taloudessa on kuitenkin kipeä tarve uudistuksiin. Euron heikkenemisen tuoma talouskasvu voi viedä painetta uudistusten aikaansaamisesta, vaikka heikko euro ei korjaa pitkävaikutteisia ongelmia.

"Jos sillä varjolla jäisivät rakenteelliset uudistukset tekemättä, se olisi huono juttu", Hahtela sanoo.

Euron heikkeneminen pysähtyi maaliskuussa, kun yhteisvaluutalla sai heikoimmillaan enää 1,05 dollaria. Toukokuussa euron dollarikurssi on pyörinyt 1,1:n ja 1,14:n välissä.

Hahtela uskoo, että euro heikkenee vielä kevään korjausliikkeestä huolimatta.

"Voi olla, että käydään testaamassa 1,15:ta tai sitäkin korkeammalla. Mutta iso liike on tämän hetken näkymien valossa selkeästi alaspäin."

Saman toteaa pankkiiriliike Alexandrian päästrategi Tero Wesanko. "Pidemmän aikavälin ajurit puhuvat yhä euron heikentymisen puolesta."

Euroa heikentävät samat syyt, jotka saivat sen alun perin syöksyyn. EKP on sitoutunut painamaan lisää rahaa vuoden 2016 syyskuuhun asti.

Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin odotetaan jatkavan rahapolitiikkansa kiristämistä. Fedin oma velkakirjojen osto-ohjelma lopetettiin viime vuoden lopulla. Ensimmäistä koronnostoa vuosikausiin odotellaan jo – todennäköisesti vielä tänä vuonna.

Viime kuukausien epävarmuus markkinoilla on liittynyt odotettua huonompiin lukuihin Yhdysvaltojen taloudesta. Samaan aikaan Euroopan talous on piristynyt hieman. Sijoittajat ovatkin pohtineet, uskaltaako USA:n keskuspankki sittenkään nostaa korkoa ja jatkaako EKP lupauksista huolimatta elvytystä ensi vuoden syksyyn asti.

Wesanko muistuttaa, että Yhdysvaltojen talous on paremmassa iskussa kuin euroalue, myös rakenteellisesti.

Dollarin vahvuus saattaa kuitenkin hirvittää keskuspankki Fedin johtoa, ja koronnoston lykkääminen loppuvuoteen tai jopa pidemmälle on perusteltua.

Yllätystekijä voi olla Kreikka. Ero yhteisvaluutasta heikentäisivät euroa – ainakin alkuun.

Wesanko uskoo, että pidemmällä aikavälillä euro voisi jopa vahvistua, jos euroalue nähtäisiin Kreikan eron jälkeen aiempaa yhtenäisempänä.

Dmitrijs Sulzics AFP
Euroopan keskuspankin pääjohtajan Mario Draghin mukaan euromailla on kiire tehdä rakenteellisia uudistuksia.
Euroopan keskuspankin pääjohtajan Mario Draghin mukaan euromailla on kiire tehdä rakenteellisia uudistuksia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat