Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Robotit mullistavat seuraavaksi palvelualat – Ruotsissa on jo käytössä vanhuksia avustavia robotteja

Robotit ja ohjelmistot muuttavat teollisuuden lisäksi myös palveluja

Talous
 
Sami Kilpiö
Robotti tekee työt, asiantuntija tarkkailee. Järjestelmäasiantuntija Mika Palomäki testaa Cimcorpin rengasteollisuudelle kehittämää yksiraiteisella radalla liikkuvaa robottivaunua.
Robotti tekee työt, asiantuntija tarkkailee. Järjestelmäasiantuntija Mika Palomäki testaa Cimcorpin rengasteollisuudelle kehittämää yksiraiteisella radalla liikkuvaa robottivaunua. Kuva: Sami Kilpiö

Noin 13 000 asukkaan Ulvilassa toimii yritys, jonka suunnittelemat ja ohjelmoimat robotit ahertavat muun muassa Nokian Renkaiden tehtailla, Fazerin leipomoissa ja Olvin Iisalmen-panimossa.

Juuri tällaisia Cimcorpin kaltaisia yrityksiä poliitikot tarkoittavat puhuessaan siitä, kuinka digitalisaatio pelastaa Suomen talouden.

Digitalisaatiosta odotetaan tulevaisuuden mullistajaa, ja sille ladataan paljon painoa puolueiden vaaliohjelmia myöten. Cimcorp on malliesimerkki digitalisaatiosta hyötyvästä kasvuyrityksestä. Robotteja suunnitteleva, ohjelmoiva ja kokoava Cimcorp käy esimerkistä myös siksi, että valtaosa yhtiön tilauksista tulee ulkomailta.

Sami Kilpiö
Cimcorpin johtaja Tero Peltomäki (vas.) ja toimitusjohtaja Masatoshi Wakabayashi uskovat robottien muuttavan vauhdilla teollisuustyötä.
Cimcorpin johtaja Tero Peltomäki (vas.) ja toimitusjohtaja Masatoshi Wakabayashi uskovat robottien muuttavan vauhdilla teollisuustyötä.

Liiketoimintayksikön johtaja Tero Peltomäki arvioi Cimcorpin liikevaihdon kasvavan tänä vuonna 17 prosenttia 70 miljoonaan euroon. Esimerkiksi verkkokauppojen logistiikkakeskukset tuovat yritykselle nyt tilauksia.

Cimcorpin liikevaihto voi joinain vuosina koostua lähes kokonaan viennistä, jos jättitilaukset osuvat ulkomaisille yrityksille. Yrityksen asiakaslistalla ovat muun muassa rengasjätit Continental ja Goodyear sekä Ruotsin suurin ruokakauppaketju ICA.

Työntekijöitä on Suomessa noin 250. Peltomäki arvioi, että lisäksi noin sata työntekijää Satakunnan seudulla on täysipäiväisesti työllistetty alihankintaketjun kautta.

Suomen lisäksi toimintaa on myös Kanadassa. Omistaja tosin on ulkomailla.

Viime syksynä japanilainen Murata Machinery osti ketterästi kasvavan Cimcorpin. Yritys rekrytoi parhaillaan väkeä Ulvilaan, ja viisi kuukautta sitten Suomeen muuttanut toimitusjohtaja Masatoshi Wakabayashi vihjaa jo uusista investoinneista.

Robotiikka vapauttaa ihmiset luoviin töihin, mutta korvaavia ammatteja ei synny läheskään samaan tahtiin kuin töitä katoaa. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos arvioi viime vuonna, että tietotekniikan kehittyminen uhkaa jopa kolmannesta Suomen työpaikoista parin vuosikymmenen sisällä.

Myös EU:ssa puhutaan nyt paljon robotisaatiosta – sekä sen tuomista hyödyistä että sen työelämälle tuomista uusista haasteista.

Fakta

Digitaalisen vallankumouksen avainsanat tutuiksi

 Digitalisaatio Fyysisen maailman rinnalle rakentuu virtuaalinen biteistä koostuva maailma. Digitaalisuus työntyy alalle kuin alalle: Arkkitehdit tekevät jo rakennuksistaan kolmiulotteisia malleja, joihin tutustutaan virtuaalitodellisuuslasien avulla, liikenne automatisoituu ja geeniperimän selvittäminen on yhtä nopeaa ja edullista kuin rokottaminen. Musiikin suoratoistopalvelut, sähköiset reseptit ja e-kirjat ovat jo digiajan arkea.

 Kaiken internet Tavarat ja palvelut teollisuuskoneista kulutustavaroihin yhdistetään nyt verkkoon ja ihmiset ovat jatkuvasti verkossa erilaisten laitteiden kautta. Kaiken internetin alatermejä ovat asioiden tai esineiden internet sekä teollinen internet.

 Robotisaatio Roboteista tulee vauhdilla ihmisten arkisia työkavereita. Etenkin mekaaniset ja rutiininomaiset työt siirtyvät roboteille. Työelämä ja koulutus mullistuvat, kun ihmiset hakeutuvat uudenlaisiin työtehtäviin ja vaihtavat usein uraa. Digitalisaatio edistää robottien kehitystä.

 Robotiikka Viittaa robottien rakentamiseen ja tutkimukseen. Robotiikka on vauhdittunut esimerkiksi sensoreiden, keinoälyn, internetin ja ohjelmoinnin kehityttyä huimasti. Esimerkki uudesta robotiikasta ovat itseohjautuvat autot.

EU:n robotisaatiotapahtuman Robottiviikon kuraattorin Cristina Anderssonin mukaan kehitystä vastaan on turha rimpuilla. Kotimaisen teollisuuden on otetttava hyöty irti digiaallosta.

"Yksinkertaiset kokoonpanotyöt ovat jo menneet roboteille, eivätkä ne palaa. Ihmiset eivät voi saada sellaisia töitä, joissa robotti on parempi", Andersson kertoo puhelimitse Brysselistä EU:n robotisaatiotapahtumasta.

Robotiikalla korvataan paljon sellaisia ammatteja, joihin on nykyään vaikea saada työntekijöitä.

"Harvaa huvittaa työskennellä esimerkiksi muutaman asteen kylmävarastoissa", Peltomäki sanoo.

Cimcorpin portaalirobotit keräilevät noin puolet Valion Riihimäen- ja Jyväskylän-varastojen läpi kulkevista meijerituotteista. Toimitusjohtaja Wakabayashi kaivaa älypuhelimestaan japaninkielisen Wikipedia-artikkelin ja selittää, että Japanissa epämiellyttäville töille on oma terminsäkin.

"Kutsumme niitä kolmen k:n työpaikoiksi: kitanai tarkoittaa likaista, kiken vaaraa ja kitsui rankkaa. Näihin töihin on nykyään hyvin vaikea saada työntekijöitä, minkä vuoksi niitä automatisoidaan."

Cimcorpin valmistama roboteilla automatisoitu renkaiden tuotantolinja työllistää noin 20 insinööriä, kun aiemmin linjaa hoiti 50 tehdastyöläistä.

Artikkeliin liittyvät

Muutoksen mittakaavaa kuvaa hyvin se, että maailman suurin elektroniikan alihankkija Foxconn automatisoi parhaillaan tehtaitaan, joissa työskentelee yli miljoona ihmistä.

Robotit eivät korvaa ihmisiä vain tehtaissa. Palvelualojen robotiikka on maailmanlaajuisesti hurjassa kasvussa.

Kampaamoa on toistaiseksi vaikea digitalisoida, mutta esimerkiksi pankkialalla, yritysten tukipalveluissa, koulutuksessa ja logistiikassa digitalisaatio myllää rakenteita.

"Siirtymävaihe vaatii Suomelta suuria panostuksia uudelleen kouluttautumiseen", Andersson sanoo.

Myös sosiaali- ja terveyspalveluissa tehokkuutta haetaan uudesta teknologiasta. Se ei tarkoita vain sähköisiä reseptejä ja potilasarkistoja, vaan potilaiden terveydentilaa ja lääkitystä kotioloissa valvovia sensoreita, lääkärin videovierailuja ja hoivarobotteja.

"Sote-sektorin isoja ongelmia ei voida ratkaista ilman robotteja. Esimerkiksi Ruotsissa on jo otettu käyttöön kommunikaatiossa ja ruokailussa avustavia robotteja, jotka tukevat vanhuksia itsenäisessä ja arvokkaassa elämässä kotona", Andersson sanoo.

Robotit tekevät vauraiden maiden tuotannosta jälleen edullista, mikä on jo houkutellut tuotantoa takaisin esimerkiksi Yhdysvaltoihin.

Tosin robottien määrä kasvaa hurjinta tahtia juuri Aasiassa, jonne monien suomalaistenkin työpaikat ovat siirtyneet.

"Japanissa automaatiota ovat vauhdittaneet investoinneillaan suuryritykset, joita meillä on useita", Wakabayashi sanoo.

Kiinassa teollisten robottien määrä ylittää Kansainvälisen robottijärjestön IFR:n tilastojen mukaan EU:n ja Yhdysvallat kahden vuoden sisällä.

Myös Cimcorpille Kiina on iso asiakas, vaikka jo yli neljännes Kiinan roboteista on kotimaista tuotantoa.

Intia puolestaan on onnistunut haukkaamaan yli kolmanneksen maailman it-palveluiden ulkoistushankkeista itselleen.

Andersson haluaisi Suomeen robotisaatioon ja digitalisaatioon pureutuvan strategian, jollainen jo on esimerkiksi Britannialla, Ranskalla ja Hollannilla.

Strategiassa pitäisi hänen mukaansa listata konkreettisesti se, kuinka Suomi vastaa työelämän valtavimpaan muutokseen sitten teollisen vallankumouksen.

"Meidän pitää pohtia yksilöinä ja kansakuntana, mitä uusi työ on ja mistä yhteiskunnan tulot jatkossa muodostuvat."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat