Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän-kaupassa vain vähän valoa viennille

Venäjän talouden syöksy hidastui, ensi vuoden kasvu nollassa

Talous
 

Öljyn hinnan nousu ja ruplan vahvistuminen alkuvuodesta ovat hidastaneet Venäjän talouden syöksyä. Suomalaisyritysten on siltä turha odottaa vetoapua viennin kasvuun Venäjältä vielä vähään aikaan.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF päivitti torstaina Venäjän kasvuennustettaan aiempaa valoisammaksi. IMF arvioi, että Venäjän bruttokansantuote kääntyy ensi vuonna hentoon 0,2 prosentin kasvuun.

Aiemmin IMF uskoi Venäjän talouden supistuvan ensi vuonna 1,1 prosenttia.

Tänä vuonna Venäjän talous pienenee 3,4 prosenttia, IMF ennustaa. Suomen Pankin vanhempi neuvonantaja Laura Solanko on samoilla linjoilla.

"Ensi vuonna talouskasvu voi olla nollan tienoilla. Öljy on kallistunut, eikä uusia negatiivisia šokkeja ole tullut. Ukrainan kriisin tuoma epävarmuus on jo hinnoiteltu sisään markkinoilla, mutta jäätynyt konfliktikin vähentää talouden kasvupotentiaalia."

Keskipitkällä aikavälillä IMF uskoo Venäjän yltävän 1,5 prosentin kasvuvauhtiin, mikä on kehittyvälle taloudelle heikko lukema. Järjestö huomauttaa, että tätä suuremmat luvut voivat jäädä haaveeksi niin kauan, kun Venäjä jatkaa vieraantumistaan muusta maailmantaloudesta eikä kykene talouden rakennemuutoksiin.

Suomen vienti Venäjälle supistui tammi–helmikuussa 38 prosenttia vuoden takaisesta. Tuonti kutistui 28 prosenttia. Tulli julkaisee maaliskuun lukemat Venäjän-kaupan kehittymisestä tällä viikolla.

Tulliylitarkastaja Christina Telasuon mukaan Venäjän-kaupan alamäki alkoi Suomessa jo keväällä 2013, siis ennen Ukrainan kriisiä. Poliittiset jännitteet näkyvät silti selvästi kaupan kehityksessä.

Esimerkiksi Krimin konfliktin kärjistyminen vuoden 2014 maaliskuussa sai viennin supistumaan 20 prosenttia vuoden takaisesta.

Samanlaisen romahduksen aiheuttivat malesialaiskoneen alas ampuminen Itä-Ukrainassa viime heinäkuussa, sillä länsimaat kiristivät heti tapahtuneen jälkeen Venäjän-vastaisia pakotteita. Venäjä puolestaan asetti elintarvikkeiden tuontia rajoittavia vastapakotteita.

"Elintarvikkeiden osuus Suomen viennistä Venäjälle oli kuitenkin vain noin kymmenys. Suurin osa viennin romahtamisesta ei johdu pakotteista, vaan yleisesti Venäjän heikosta taloustilanteesta. Perinteisesti Suomesta on viety Venäjälle investointitavaraa, joille ei nyt ole kysyntää", Telasuo sanoo.

Ruplan kurssi on vahvistunut sitten viime vuoden lopun, jolloin rupla romahti heikoimmilleen euroaikana. Joulukuun puolessa välissä eurolla sai lähes 86 ruplaa, kun viime perjantaina euron kurssi oli noin 56 ruplaa. Sitten joulukuun rupla on vahvistunut noin 30 prosenttia. Rupla on silti poikkeuksellisen heikko, kun valuutan arvo tarkastelee kymmenen viime vuoden ajalta.

"Venäjältä kuuluu arvioita, että rupla olisi jo liian vahva, koska tavaroiden tuominen alkaa taas olla kannattavampaa kuin kotimaisten ostaminen. Nämä puheet ovat osa Venäjällä yleistynyttä kotimaista tuotantoa ja teollisuutta suosivaa retoriikkaa", Solanko sanoo.

Venäjän talouteen vahvasti vaikuttavan raakaöljyn hinta on kallistunut alkuvuoden aikana, mutta hinta on silti yhä kaukana viime kesän lukemista.

Brent-laatu maksoi perjantaina noin 66 dollaria barrelilta, kun viime kesäkuussa hinta oli 115 dollaria. Tammikuussa Brentin hinta kävi hetkellisesti alle 50 dollarissa.

Noin kaksi kolmasosaa Venäjän viennistä ulkomaille tulee öljystä ja kaasusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat