Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkopuolinen toimitusjohtaja on usein perustajaa kyvykkäämpi – ero perilliseen on vielä suurempi

Palkatun toimitusjohtajan kyvyt ovat keskimäärin paremmat kuin yrityksen perustajalla tai perillisellä

Talous
 
Juha-Pekka Laitinen / HS
Kuva: Juha-Pekka Laitinen / HS

Yhtiön omistaja ei ole tuoreen julkaisemattoman tutkimuksen mukaan aina paras vaihtoehto johtamaan yritystä.

Yrityksen ulkopuolelta tullut vetäjä on toimitusjohtajana keskimäärin jonkin verran kyvykkäämpi kuin yhtiön perustaja. Kun verrataan ulkopuolista ja perheyrityksen perillistä, ero kyvyissä on vielä suurempi.

Tutkimus perustuu ainutlaatuiseen ruotsalaiseen aineistoon, ja tutkimusta on ollut tekemässä myös Aalto-yliopiston rahoituksen professori Matti Keloharju.

Tutkimuksessa on yhdistetty ruotsalaismiehille kutsunnoissa tehdyt testit ja heidän työuransa. Ominaisuuksista vertailtiin älykkyyttä, ihmissuhdetaitoja ja pituutta. Näiden mittareiden avulla on voitu selvittää, kuinka kyvykkäitä noin 26 000 yrityksen toimitusjohtajat ovat.

Keloharjun mukaan tulokset voi hyvin yleistää myös Suomeen.

Poiminta

Kyvyt selittävät vain osan palkasta

Toimitusjohtajien palkat eivät tutkimuksen mukaan selity vain heidän parikymppisenä mitatuilla kyvyillään.

Suurimpien yritysten toimitusjohtajat kuuluvat kykyjensä perusteella lahjakkaimpaan viiteen prosenttiin, mutta palkkauksessa he ovat parhaiten ansaitsevassa promillessa. Keskikokoisissa yrityksissä ero kykyjen ja palkan välillä on vielä suurempi.

Aalto-yliopiston professorin Matti Keloharjun mukaan alle neljäsosa toimitusjohtajien palkkauksesta selittyy heidän kyvyillään. Toisaalta sama ilmiö näkyy myös muissakin ammattiryhmissä, esimerkiksi lääkäreissä ja insinööreissä. Tutkimuksissa mitatulla kyvykkyydellä ja palkkauksella ei ole siis kiinteää yhteyttä.

Yksi selitys voi Keloharjun mukaan olla se, että ihmisen kyvyt kehittyvät työuran mittaan. Toinen voi olla sattuma.

"Ura rakentuu aikaisemmille urapäätöksille. Varsinkin uran alkuvaiheessa on pitkälti sattumaa, saako jonkin kesätyöpaikan, joka vaikuttaa taas eteenpäin", hän kertoo.

Kolmas selitys voisi olla se, että uralla eteneminen ei riipu pelkästään kyvyistä.

Oma tai perheen asema ja yhteydet yhteiskunnassa voivat vaikuttaa siihen, millaiseksi ura muotoutuu.

Näitä syitä tutkimuksessa ei kuitenkaan selvitetty.

Aineistosta aiemmin tehty tutkimus kertoo, että toimitusjohtajaksi nousseet ovat keskimääräistä älykkäämpiä, mutta erityisen paljon he erottuvat muusta väestöstä sosiaalisilla taidoillaan.

Tulos on rohkaiseva. Jos kyvykkäämmät etenevät urallaan pidemmälle, ihmisten lähtökohdat ovat ainakin jossain määrin tasa-arvoisia. Lisäksi talouselämän kannalta on hyvä asia, että yrityksiä johtavat lahjakkaat ihmiset.

Tästä syystä perheyritysten johtajien kyvyt eivät ole yhdentekeviä. Mitä suurempi yritys, sitä tärkeämpää olisi, että johtaja on kyvykäs.

"On kysymys siitä, miten yhteiskunnassa resurssit kohdennetaan", Keloharju sanoo.

Perheyrityksissä omistajat ovat nähtävästi valmiit tinkimään johtajan kyvykkyydestä, jos hän vain kuuluu sukuun.

Tutkimuksessa parikymppisenä mitatut ominaisuudet ovat eräänlaisia "raakoja" kykyjä, eivätkä ne suoraan kerro, kuka on hyvä johtaja.

Keloharju sanoo, että vaikka sukuun kuuluvat johtajat eivät tutkimuksen mittareilla loista, heillä voi olla vuosien varrella kertynyttä osaamista perheyhtiön toiminnasta. Lisäksi ulkopuoliset eivät ole välttämättä yhtä pitkäjänteisiä johtajia kuin omistaja.

Toisaalta samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin. Harvard Business School selvitti vuonna 2011 laajan aineiston avulla, että perustajan vetämät yritykset ovat heikoiten johdettuja. Tutkijat arvelivat syyksi sitä, että yrityksen perustaminen ja isoksi kasvaneen yhtiön hallitseminen vaativat eri taitoja.

Keloharjun tutkimus kertoo myös sen, että perheyritykset toimivat aloilla, joilla kilpailu kyvykkäistä johtajista on keskimäärin vähäisempää.

"Sen sijaan, että alettaisiin it-puolen yrittäjäksi, kilpaillaan mieluummin vaikka hotellinpitäjänä, rakennusalalla tai kuljetusalalla, joissa kilpailu ei ole tässä mielessä yhtä kovaa", Keloharju kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat