Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi laite seuraa sydäntä etänä – Kuopiosta tuli "terveysteknologian piilaakso"

Digitalisaatio mullistaa myös terveydenhoitoa.

Talous
 
Pentti Vänskä
eMotion Faros sydämenlukulaite on tulitikkuaskia pienempi. Laite pannaan sydämen päälle ja se langattomasti yhteyden älypuhelimeen. Puhelimesta sydänkäyrä siirtyy lääkärin tietokoneelle.
eMotion Faros sydämenlukulaite on tulitikkuaskia pienempi. Laite pannaan sydämen päälle ja se langattomasti yhteyden älypuhelimeen. Puhelimesta sydänkäyrä siirtyy lääkärin tietokoneelle. Kuva: Pentti Vänskä

Hieman tulitikkuaskia pienempi laite asetetaan sydämen päälle. Lukulaite ottaa langattomasti yhteyden älypuhelimeen, jonka kautta välittyy sydänkäyrä lääkärin tietokoneelle.

"Potilas voi olla kotona, ja hänen sydämensä tilaa voidaan tarkkailla vaikka kuukauden ajan", kertoo sydämenlukulaitetta valmistavan Mega Elektroniikan markkinointijohtaja Pekka Pirttiaho.

Sydämenlukulaite voi seurata esimerkiksi aivohalvauspotilaan toipumista. Laite havaitsee muutokset potilaan voinnissa, ja sillä voidaan ennakoida mahdolliset sydämen rytmihäiriöt. Joka neljäs aivoinfarkti johtuu sydämen eteisvärinästä, jonka oireita suuri osa potilaista ei tunnista. Maailmassa on satoja miljoonia ihmisiä, jotka kärsivät sydämen rytmihäiriöistä tietämättään.

Kuopiolainen Mega Elektroniikka on kehittänyt maailman pienimmän etämonitorointilaitteen sydänpotilaille. Laite on hyväksytty myyntiin Euroopan unionissa ja hiljattain myös Yhdysvalloissa, jonka lääketurvallisuusviraston FDA:n seula on tunnetusti maailman tiukin.

"FDA:n hyväksyntä on suomalaiselle pienyritykselle kova suoritus", yhtiön varatoimitusjohtaja Vesa Lehtinen sanoo.

Laite voitti alkuvuonna myös kansainvälisesti arvostetun Red Dot -muotoilupalkinnon.

Digitalisaatio ja mobiililaitteet mullistavat lähivuosina myös terveydenhoitoa. Ennen kaikkea ne antavat mahdollisuuksia siirtää potilaat nopeammin kalliista sairaalahoidosta kotihoitoon. Kasvunäkymät ovat suuria, ja siksi alasta ovat kiinnostuneet myös maailmanlaajuiset jätit kuten Apple ja Google.

Pieni kuopiolaisyritys uskoo kuitenkin pärjäävänsä kovassa kilpailussa teknisellä laadulla.

"Kun lähetetään signaalia ihmisen kehosta, taustakohinaa on paljon. Meidän laitteemme suodattaa juuri sen oikean signaalin", Vesa Lehtinen sanoo.

Jo kolmekymmentä vuotta Kuopiossa toiminut Mega Elektroniikka on erikoistunut ihmisen kehosta lähtevien biosignaalien käsittelyyn. Toiminta alkoi lihassignaalien mittaukseen tarkoitetuista laitteista.

Yritys syntyi Kuopioon, koska Kuopion yliopistossa opiskellaan lääketieteen fysiikkaa. Tuotekehitys on saanut vahvaa tukea myös Kuopion yliopistollisesta sairaalasta (Kys).

"Kuopio on Suomen terveysteknologian piilaakso. Kysin johto on hyvin yritysmyönteistä. Sieltä tulee paljon ideoita, ja he ovat aina valmiita yhteistyöhön", Vesa Lehtinen sanoo.

Mega Elektroniikka on kehittänyt myös aivosähkökäyrää mittaavan helppokäyttöisen laitteen, jonka kokeilu on aloitettu Kysin ensihoidossa.

Sydämenlukulaite on nyt yrityksen kasvun moottori. Laitteita on kuitenkin myyty vasta muutama tuhat eri puolille maailmaa. Markkinointijohtaja Pirttiahon mukaan tänä vuonna myydään noin viisituhatta laitetta. Sydämenlukulaite maksaa 350–800 euroa, ja on siten halvempi kuin tavanomaiset sydänkäyrää mittaavat laitteet.

Vienti on keskittynyt EU-maihin ja Kiinaan. Yhdysvaltain osuus voi tulevaisuudessa kuitenkin olla jopa puolet.

Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 2,5 miljoonaa euroa, mutta tänä vuonna se kasvaa ennusteen mukaan neljään miljoonaan euroon.

Jaana Savolainen HS
Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat